Sophie in 't Veld | It's only fair: Het huwelijk voor iedereen in TsjechiŽ?

10-08-2018 | Dit weekend ben ik in Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië, voor de Prague Pride. In het seculiere Tsjechië is dat sowieso een feestje, maar dit jaar is het bijzonder spannend. Dit najaar stemt het Tsjechische parlement namelijk over twee tegenstrijdige wetsvoorstellen: het ene voorstel dat de steun heeft van de regering, om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht, en het andere, dat juist in de grondwet wil vastleggen dat een huwelijk alleen tussen man en vrouw is. Veel partijen in het parlement zijn diep verdeeld, en het gaat erom spannen! Daarom wil ik, ook namens de Intergroup voor LHBTI-rechten uit het Europees Parlement, mijn steun betuigen tijdens de Prague Pride.

Op dit moment is er de mogelijkheid van geregistreerd partnerschap in Tsjechië, maar nog niet het huwelijk. De Tsjechische LHBTI-beweging heeft in 2017 een campagne opgesteld voor openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, onder het motto 'Jsme fér', oftewel 'Het is gewoon fair'. Ze haalden maar liefst 70.000 handtekening op voor een petitie.
 
Als het parlement het voorstel voor openstelling van het huwelijk aanneemt, zal het de 15e EU-lidstaat en het eerste postcommunistische land in de EU zijn waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen. Slovenië was er ook heel dichtbij, enkele jaren geleden. De wet was al goedgekeurd, maar werd in een referendum met een zeer lage opkomst van 20% alsnog verworpen. Ook in ultra-Katholieke landen als Spanje en Ierland is inmiddels het huwelijk opengesteld, in Ierland na een referendum waar de bevolking massaal ‘Ja’ zei. In Tsjechië steunt volgens een peiling uit mei van dit jaar 50% van de bevolking het homohuwelijk, en 74% steunt geregistreerd partnerschap. Bij ons vind je nog wel eens vooroordelen en karikaturen over Oost-Europa. Maar wie dichterbij kijkt, ziet dat de publieke opinie verandert, net zoals dat eerder bij ons gebeurde.

Door een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie (de 'Coman zaak'), moeten de rechten van getrouwde koppels overal in de EU worden erkend, ook in landen waar het huwelijk nog niet is opengesteld. Maar het is natuurlijk nog veel beter als je gewoon overal in de EU kunt trouwen! En bovendien moet ook de wettelijke situatie van de kinderen goed worden geregeld, en dat is op dit moment nog niet het geval. Daarom is het thema van de Prague Pride 'Familie', om onder de aandacht te brengen dat meer dan duizend kinderen in Tsjechië opgroeien in regenbooggezinnen, in een juridisch onzekere situatie.
 
Daarom ben ik blij dat ik er zaterdag bij kan zijn, en kan zeggen: Prague, make us proud!

GaySite.nl columnist Sophie in 't Veld is fractievoorzitter voor D66 in het Europees Parlement en 1e vicevoorzitter voor de Europese liberalen (ALDE). Ze is vicevoorzitter van de LHBTI-werkgroep in het Europees Parlement en zette als eerste liberaal haar handtekening onder het Europees roze stembusakkoord. @SophieintVeld

 

Deel dit artikel:  

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Gordon in Wonderland

20:30 | House Rules

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven