LHBTI-asielbeleid minder gebaseerd op stereotypen

04-07-2018 | Vooroordelen en stereotypen over lesbiennes, homo's, bi's en transgenders zullen niet langer de kern vormen van het LHBTI-asielbeleid. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid woensdag aan de Tweede Kamer stuurde. "Het is positief dat de staatssecretaris de beoordeling van LHBTI-asielzoekers niet meer baseert op vooroordelen en stereotypen over lesbiennes, homo's, bi's en transgenders. Dat is pure winst," aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. "Tegelijkertijd zijn we bang dat die vooroordelen via de achterdeur toch weer de kop op zullen steken bij de beoordeling. Daar gaan we als COC heel scherp op letten."

De kern van het huidige LHBTI-asielbeleid wordt gevormd door het stereotype criterium dat LHBTI's altijd een 'proces van bewustwording en zelfacceptatie' doormaken waarin ze worstelen met hun seksuele identiteit. Dat bleek recent uit onderzoek van het COC. De IND geloofde bijvoorbeeld niet dat een asielzoeker homoseksueel was omdat hij 'zonder enige scrupules zijn homoseksualiteit omarmde'. Veel LHBTI-asielzoekers hebben dit zelfacceptatieproces nooit doorgemaakt, begrijpen niet wat er mee bedoeld wordt en/of kunnen er niet gedetailleerd over vertellen. Asielverzoeken werden op grond van dit criterium ten onrechte afgewezen en mensen werden teruggestuurd naar landen waar hun leven gevaar loopt. Het zelfacceptatiecriterium verdwijnt als kern van het LHBTI-asielbeleid, zo blijkt uit de brief van Harbers.

Uit de brief blijkt verder dat de IND voortaan foto's en verklaringen van de partner van de asielzoeker meeneemt bij de beoordeling van de vraag of een asielzoeker LHBTI is. Verder komen er meer trainingen en gespecialiseerde medewerkers om vooroordelen over LHBTI's bij de IND weg te nemen. De staatssecretaris gaat in het beleid meer gewicht toekennen aan het eigen, authentieke verhaal van de asielzoeker, zo blijkt uit de brief aan de Tweede Kamer.

GaySite.nl berichtte ook:
25-06-2018 | "LHBTI-asielbeleid gebaseerd op stereotypen"

Deel dit artikel:  

Reacties:

Ow | 04-07-2018

Dus je bent pas homo als je een partner hebt? Dat aannemelijk is "dat je het dagelijks doet"? Met je partner?

Verder krijg ik bij dit nieuws, een dag of twee na het laatste persbericht van het COC over dit thema, sterk het gevoel dat wat het COC dan moest roepen al in Den Haag was opgesteld. Soort van match-fixing smaakje zit hieraan.


Mark | 04-07-2018

Waarom worden dit soort vragen niet beantwoord door mensen die uit dat soort culturen komen ipv het COC. Als er iets niet "onze" belangen vertegenwoordigt,dan is het wel het COC.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven