Legaliseert Libanon homoseksualiteit?

21-07-2018 | Een hoge rechtbank in Libanon heeft afgelopen week enkele homoseksuelen mannen vrijgesproken van vervolging. De mannen werden eerder dit jaar opgepakt omdat ze seksuele handelingen met elkaar zouden hebben verricht. In het conservatieve Libanon wordt homoseksualiteit sinds 2013 niet meer gezien als een ziekte maar het is nog altijd wel wettelijk verboden. Homoseksuelen lopen het risico op een celstraf van één jaar als ze worden betrapt. De hoogste rechter in het land heeft nu geoordeeld dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht geen misdrijf is en dat het een grondrecht is van ieder mens om een vrijwillige, seksuele relatie aan te gaan.

Homo-organisaties in Libanon zijn zeer verheugd over de uitspraak en zien het als een belangrijke stap op weg naar de volledige legalisering van homoseksualiteit. Toch zijn er nog altijd zorgen. Twee maanden geleden nog werd de tweede editie van de Gay Pride in de hoofdstad Beiroet op last van de plaatselijke autoriteiten verboden. De Prideweek bestond uit enkele bijeenkomsten en een filmvertoning, allemaal binnen afgeschermde ruimten. Maar deze debatten en conferenties werden door de overheid verboden. Ook de organisator van de Gay Pride werd opgepakt. Hij zou zich volgens de binnenlandse veiligheidsdienst van Libanon schuldig hebben gemaakt aan het "aanzetten tot losbandigheid en aanvallen op de openbare zeden".

Toch geldt Libanon in de regio als tolerant land ten opzichte van homoseksuelen. Homo-organisatie Helem wordt officieel door de overheid erkend en in de hoofdstad Beiroet neemt de homohoreca de laatste tijd flink toe. Ook de maatschappelijke opinie en de politiek staan steeds minder afwijzend tegenover homoseksualiteit.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 22-07-2018

Daarmee zou dit land in deze regio een primeur zijn. Misschien dat het langzaam maar zeker ook daar goed komt. Niet te vergeten, als je kijkt naar Nederland, dat pas in 1971 de wetten aanpaste (art 248bis), pas in 2001 (wel als eerste) het burgerlijk huwelijk openstelde voor M/V, M/M, V/V, dan is dit zeker gezien de situatie in het Midden-Oosten een positieve ontwikkeling. Belangrijk is een maatschappelijk draagvlak, en zo te lezen wordt die daar steeds groter.


Levant | 22-07-2018

Meest ontwikkelde land in M-O., 1/2 Christelijk, 1/2 Moslim. Westers georiŽnteerd, vm Franse kolonie.Hopelijk richt Hezbollah niet al teveel schade aan. De 2 geloven houden elkaar nu nog in evenwicht. Homo's hebben 't er relatief niet slecht.


VerlorenLand | 25-07-2018

Ook het Parijs van het Midden Oosten. Zoals Berlijn was in de jaren 30. Daarna onder de voet gelopen door ideologiŽn: Jij hebt volkomen gelijk maar ik heb een bazooka. Boem.
Best mooi als het daar wat opkrabbelt. En dat ze de bazookas daar houden.


Nieuwe Naam | 28-07-2018

Misschien kunnen we voortaan Amsterdam beter "Libanon aan Zee" gaan noemen? Dan groeien we misschien ooit nog eens naar elkaar toe?


opmerking | 29-07-2018

ik wil geen roet in het eten gooien hoor..........maar dit word op termijn gewoon weer teruggedraaid......
jullie zijn naief die denken dat de islamitische landen vanzelf wel seculariseren.

ISLAM seculariseert NOOIT..........NOOIT. ISLAM kent geen scheiding van kerk en staat.

In Turkije was er tijdelijk scheiding van moskee en staat dat word nu ook langzaam maar zeker teruggedraaid.........

Jullie moeten niet zo naief zijn..........


@joop | 29-07-2018

de vergelijking met 1971 in Nederland is om te lachen.......
en dat weet je zelf ook wel.

Maar wees maar naief......

al sinds 1811 is homosexualiteit niet verboden in nederland. Er was wel een groot taboe en sommige werden opgesloten in instellingen......en in de oorlogstijd was het natuurlijk ook taboe en verboden en een meerderjarigheids grens van 21 jaar lange tijd mede door Wilhelmina of zo....


opmerking | 29-07-2018

eeuwen van verlichting zijn door europa gekomen.....en de homoemanicpathie heeft nog langer geduurd.....

denk maar niet dat die komt in islamlanden. NOOIT.

En moslims SECULARISEREN nooit. Ook al gelooft een moslim niet of bid niet en gaat niet naar Mekka. De kinderen van die moslims worden altijd weer moslim. Op een enkele uitzondering na die er vooruit komt dat hij atheist is.......dat zijn uitzonderingen......
ISLAM seculariseert NOOIT. ook niet over honderd jaar.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: NY

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven