Poolse homo's hoopvol na uitspraak Hof

16-06-2018 | Het Poolse Hooggerechtshof heeft 'LGBT Business Forum' in het gelijk gesteld en veroordeelt daarmee een drukkerij die heeft geweigerd drukwerk voor de homo-organisatie uit te voeren. De drukker in Lodz weigerde in 2016 flyers te drukken omdat hij uit overtuiging de homobeweging niet wilde ondersteunen. De rechters vonden dat hij dat niet had mogen doen; artikel 38 van het Poolse wetboek van strafrecht verbiedt discriminatie van niet-heteroseksuelen.

Al eerder hadden twee lagere rechters zich uitgesproken over deze zaak, ook in het voordeel van de homo-organisatie. Toen minister van Justitie Zbigniew Ziobro, lid van de extreem conservatieve PIS-partij, lucht kreeg van deze zaak besloot hij het Hooggerechtshof om een uitspraak te vragen. Deze oordeelde tot grote ontsteltenis van de minister dat de originele veroordeling en geldboete, 200 zloty - ongeveer 47 euro, blijven gehandhaafd. "Een persoon met een eigen printshop dwingen om waarden uit te dragen die ingaan tegen zijn geloof, is ten diepste rechtsverkrachting door de staat en een verwoesting van de gewetensvrijheid," aldus een boze en teleurgestelde minister Ziobro in reactie op het arrest.

Poolse homo-organisaties spreken van een "baanbrekende overwinning voor gelijkheid" en "een belangrijke stap voorwaarts". Homoseksualiteit ligt nog altijd zeer gevoelig in het katholieke Polen. Regeringspartij PiS voert weliswaar niet openlijk campagne tegen LHBT's, maar legt extreem-rechtse en veel homofobe organisaties vaak geen strobreed in de weg. Homo-organisaties klagen over een toenemend vijandig klimaat, ondanks dat er deze zomer een groot aantal vergunningen zijn afgegeven voor Gay Prides in twaalf steden, waaronder Warschau.

Uit recent onderzoek in alle EU-landen blijkt dat LHBT's in Polen, op Letland en Litouwen na, het slechtst af zijn. De LHBT-gemeenschap wordt in Polen niet officieel erkend als minderheid waardoor discriminatie en pesterijen niet of nauwelijks worden bestraft. Volgens homoactivist Piotr Godzisz doet de politie nauwelijks iets tegen antihomogeweld. "Officiële cijfers zijn er niet maar uit eigen onderzoek blijkt dat 70 procent van de LHBT's de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met homofoob geweld," aldus de homoactivist. "De Poolse overheid beschermt LHBT's volgens de EU-normen en niet verder, terwijl dit wel zou moeten om ook de Poolse LHBT-gemeenschap een waardig bestaan te gunnen." Van de huidige Poolse regering hoeft de LHBT-gemeenschap weinig te verwachten. De Poolse minister-president zei ruim een jaar geleden nog dat het homohuwelijk nooit zal worden gelegaliseerd in zijn land. Het Poolse parlement stemde vorig jaar tegen de invoering van het geregistreerde partnerschap voor homostellen waardoor het land als één van de weinige Europese landen geen enkele wettelijke erkenning van homostellen kent.

Deel dit artikel:  

Reacties:

PolkaDisko | 16-06-2018

Tja, Polen neemt altijd zo graag Duitsland als zijn groot voorbeeld. Maar, er moet nog heel veel gebeuren voor ze ook maar 1% zoals het al niet perfekte Duitsland zijn. Misschien is dít een aanloop. Een beetje menselijkheid kan geen kwaad.


Nootje | 16-06-2018

In een democratische staat, staat een Hooggerechtshof niet onder, maar naast de ministers. Dat geldt bij ons ook. De Hoge Raad kan ook iets uitspreken wat Rutte helemaal niet zint. Maar die heeft dat dan wel te respecteren. Rechters baseren zich daarbij op de nationale (en in toenemende mate Europese-)rechten. En oordelen dan. Ministers moeten dan maar nieuwe of andere wetten maken. Die dan eerst moeten worden goedgekeurd door een democratisch gekozen parlement. Zo werkt het. Een minister kan niet blij zijn met een uitspraak. Maar valt die het hoogste rechtsorgaan af, dan hoort het staatshoofd de hele regering naar huis te sturen. De rechter is onafhankelijk. Met de beperking dat die zich moet baseren op de "polisvoorwaarden" die de politiek op democratische gronden aanneemt. Dat zit zo in elkaar om dictaturen te voorkomen. Een minister kan het dus niet "niet eens" zijn met een uitspraak van de hoogste rechters. Want dan heeft ie zelf zijn werk niet goed gedaan als minister.


Nootje2 | 16-06-2018

Andersom kan trouwens ook. Als de hoogste rechter dingen gaat uitspreken, gebaseerd op wat in niet één wet staat, maar wel in de Panorama en de Nieuwe Revu, dan kan het staatshoofd ook het hoogste rechtscollege ontbinden.

Het is daarom dat staatshoofden zich beter zoveel mogelijk buiten de politiek en de waan van de dag houden.


Baliekluiver | 17-06-2018

En waarom horen we Brussel hier weer niet over? Polen is verdomme een EU-land en als er IETS is waar ze zich drukker over zouden moeten maken dan over limonaderietjes dan is dat toch wel mensenrechten, dacht ik zo!


Sander | 17-06-2018

Brussel is te druk met het rondsturen van politieke en economische vluchtelingen waar ze geen oplossing voor hebben. Ondertussen valt de Europese Unie steeds verder met kleine brokjes uitelkaar, landen geven elkaar de schuld dat ze helemaal niet of te weinig vluchtelingen opneemt, en lachebekje Rutte blijft mooi weer spelen in datzelfde parlement. Wit voetje gehaald, want hij krijgt vast een vet betaald baantje daar, als hij eenmaal MP af is! Gratis vliegen in de privejet, betaald door het Bilderberg concern of Europese belastingbetalers en peperdure staatsdineetjes. Slaafs volk.


@Sander | 18-06-2018

De EU is als een elastiekje. Heel goed dat er aan getrokken wordt. Maar hoe harder je trekt, hoe meer het elastiekje terug trekt. Dat neemt niet weg dat niemand aan elastiekjes mag trekken. Anders zou men nooit begrijpen hoe een elastiekje werkt.
Of je het nou hebt over Polen, Griekenland, Italië, of Brexitonia. Wie elastiekjes niet snapt, trekt er nu eenmaal het hardste aan. Mooi toch? Juist de nieuwsgierige mens leert het meest.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: NY

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven