update | Mexico in ban van homofobie

19-06-2018 | In het zuiden van Mexico zijn zondag drie LHBT-activisten vermoord. De levenloze lichamen van Ruben Estrada, Roberto Vega en Carlos Uriel Lopez werden gevonden naast een weg in Taxco in de staat Guerrero. Volgens lokale media zijn de mannen met een schot door het hoofd geëxecuteerd. Ruben Estrada was voorzitter van de lokale homobeweging en ook de twee andere slachtoffers waren actief als homoactivist. De politie gaat er van uit dat de mannen, die tussen de 30 en 35 jaar oud waren, zijn vermoord door meerdere personen, vermoedelijk met homofobe motieven. Zowel justitie als de politiek hebben de gruwelijke moord veroordeeld en laten weten alles in het werk te stellen om de daders te pakken.

Mexico kwam eerder deze week ook al negatief in het nieuws toen voetbalfans zich tijdens de WK-wedstrijd Mexico Duitsland schuldig maakten aan het roepen van homofobe kreten. Tijdens het gewonnen duel in Moskou klonk massaal 'puto' in het stadion bij doeltrappen en vrije trappen van de Duitsers. Volgens homo-organisaties gaat het hierbij om een belediging. Het woord 'puto' wordt in Mexico gebruikt als homofoob scheldwoord. De wereldvoetbalbond FIFA is inmiddels een tuchtzaak begonnen zodat sancties dreigen voor de Mexicaanse voetbalbond.

De organisatie van de Gay Pride die komend weekend in Mexico-City wordt georganiseerd zal aandacht vragen voor beide incidenten. "De naar verwachting 350.000 bezoekers aan de 40e editie van de parade zullen zaterdag een zeer gemotiveerde LHBT-gemeenschap treffen welke vast beraden is om nog feller te strijden voor onze rechten," aldus een woordvoerder in de Mexicaanse media.

Ondanks dat de huidige regering zich inzet voor de rechten van LHBT's is het nog altijd slecht gesteld met de acceptatie van homoseksuelen in Mexico. Volgens officiële cijfers werden de afgelopen vijf jaar maar liefst 381 moorden gepleegd met een homofoob motief. Mexico kent sinds 2010 de wettelijke erkenning van homoparen en het huwelijk is opengesteld in de hoofdstad en in drie van de 31 deelstaten. Een wetsvoorstel dat het homohuwelijk in heel Mexico mogelijk moet maken en elke vorm van discriminatie strafbaar stelt haalde het niet vorig jaar. De huidige regering is sindsdien bezig met een nieuw wetsvoorstel.

Update 21-06 | De wereldvoetbalorganisatie FIFA heeft de Mexicaanse voetbalbond vandaag een boete van 9.000 euro opgelegd voor de homofobe kreten van Mexicaanse supporters in het groepsduel met Duitsland van afgelopen zondag.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Blij | 19-06-2018

Ik ben blij dat de Zangeres Zonder Naam dit niet meer hoeft te lezen.


Kees | 19-06-2018

90% van de Mexicanen is katholiek. Zou dat er wat mee te maken hebben?


Joop | 19-06-2018

Dat is wel bizar veel moorden met homofoob motief. Ondanks dat de wetgeving best positief is. Nu staat Mexico sowieso bekend als moordland. Meer dan dik 20000 moorden op jaarbasis. En iedereen is de klos. Oude mensen, fietsers, studentes en natuurlijk veel drugsmoorden. Nu kun je denken dat het komt dat 90% katholiek is, maar dan zou dit ook in Itali√ę en Spanje op deze schaal moeten plaats vinden. Nee, daar ligt het dus niet aan. Armoede, drugs en anarchie, daar heeft het meer mee te maken.


Sombrero | 20-06-2018

Gewelddadig land in weerwil van zonnig en onbekommerd imago. Macho cultuur viert hoogtij. Een "bottom" moet er op z'n tellen passen. R-K Kerk heeft er veel invloed, na Brazili√ę grootste R-K land ter wereld. Uiterlijke schijn is van groot belang.


BertJan | 20-06-2018

Te gek voor woorden. Ze lusten er namelijk wel pap van in Mexico. Ik heb ooit eens een Mexicaan "gehad". Bloedmooi. En de beste minnaar die je kan ontmoeten hoor.


@Kees | 20-06-2018

110% van de Italianen is ook katholiek, maar daar worden geen homo's door hun hoofd geschoten. Het verband dat jij zo graag wilt aantonen is er dus niet.


@BertJan | 20-06-2018

Ga ergens anders lopen dwepen met je seks-ervaringen, maar kom niet met één toevallig avontuurtje zeuren alsof daardoor dit serieuze en trieste bericht ongeloofwaardig zou zijn.


@Joop | 20-06-2018

Als er "slechts" 3 homo's worden vermoord op 20.000 moorden, is er procentueel gezien dus absoluut geen sprake van homofoob geweld...


Mike | 20-06-2018

Nou, "Mexico in de ban van de homofobie" lijkt me zwaar overtrokken: de gemiddelde Mexicaan zal zich daar namelijk amper druk over maken.


@Mike | 20-06-2018

Ik ben het wel met je eens geloof ik. Mijn ervaring met Mexicanen is ook heel anders. Daarnaast is geloof ik in de media juist trending (stom woord) dat als een Mexicaans, of van nog zuidelijker, gezin één teen over de grens van Trump zet, dat mister "Family Values" gelijk de kinderen afpakt en in kooien stopt. Babies en peuters ook. En dat de Spaanse koning juist bij Trump op bezoek was. Die hem gewoon leuk voor een bezoekje aan Spanje heeft uitgenodigd. Ook lekker family values. Een stuk met als kop "Mexico in ban van homofobie" geeft toch wel een rare kleur aan alles. Het kan natuurlijk alemaal naast elkaar bestaan en gebeuren. Maar ik krijg toch zo een gevoel dat het land en de leider die het meeste klaagt en roept over "nepnieuws" daar zelf de grootste bron van is. En dat de stoel van de Amerikaanse president gewoon een gekochte stoel is. Augmented Undetectable Corruption.


mal | 20-06-2018

De stoel van de Amerikaanse president gekocht? Moet je toch even kijken naar wat Trump en Clinton ieder heeft uitgegeven voor de verkiezingen.


Joop | 20-06-2018

@Joop | vandaag | 14:51
Zie je toch verkeerd. Elke moord die gepleegd wordt omwille van het feit dat iemand homo is is homofoob geweld. Nu zijn het er 3, gemiddeld zijn er 75 moorden met homofoob motief op jaarbasis. Dat vind ik voor elk land absurd.
Overigens, leuk dat Mexico nog even genoemd wordt i.v.m. het WK 2018, wekelijks hoor je de woorden homo bij Nederlandse voetbalwedstrijden. Luister maar eens wat een keeper elke wedstrijd naar zijn hoofd geslingerd krijgt. En u raad het al, ook dat gebeurt standaard bij doeltrappen. Dus Nederland....


TheWall | 21-06-2018

Mede daarom durven voetballers niet uit de kast te komen. Homo's hebben niets in 't stadion te zoeken. Massale vooroordelen zijn moeilijk in je uppie te bestrijden. Mss dat 't helpt indien we massaal de Mexicanen voor homo's uitschelden wanneer Trump de muur gaat bouwen. Kijken hoe de "tequila's" zich dan voelen.


Voetbal | 23-06-2018

Pfff. Het hele spel zelf is niet te zien. Veel te snelle beeldwisselingen en close-ups. Het heeft meer weg van een reclame voor kapsalons. Of gister dan. Zie ik toevallig iemand scoren. Voor Zwitserland geloof ik. Lelijke vent! Trekt ie ook nog stoer zijn shirt uit, nòg lelijker! En maar rondjes huppelen. En maar close-ups. En dan de rest met al die rare kapsels. En dan veel spugen op het gras. Ook al zo goor.

En dan af en toe nog wat close uos van wat er op de tribune zit. Nog simpeler neanderthalers. Die helemaal uit hun plaat staan te gaan. Alsof ze erbij horen.

Bijna Jurassic Park. Dat voetbal.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven