"LHBTI-asielbeleid gebaseerd op stereotypen"

25-06-2018 | Het Nederlandse asielbeleid voor LHBTI’s is gebaseerd op ondeugdelijke stereotypen. Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport van het COC. De belangenorganisatie roept staatssecretaris Harbers (Asiel) maandag in een gesprek op om het beleid ingrijpend te wijzigen. "Het is altijd vervelend als LHBTI’s geconfronteerd worden met vooroordelen en stereotypen. Het is onacceptabel dat het lot van LHBTI-asielzoekers volledig afhankelijk is van zulke ongefundeerde stereotypen. Dat kan en moet anders," aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hanteert vaste criteria om te beoordelen of mensen, die naar Nederland vluchten uit vrees voor vervolging wegens hun seksuele identiteit, LHBTI zijn. Het belangrijkste criterium, zo blijkt uit het dossieronderzoek dat het COC de afgelopen 2 jaar uitvoerde bij de IND, is of de asielzoeker een zogenaamd 'proces van bewustwording en zelfacceptatie' van de seksuele identiteit heeft doorgemaakt.

Onderzoeker mr. Sabine Jansen concludeert in het COC-rapport dat dit criterium een ondeugdelijk stereotype is zonder wetenschappelijke onderbouwing. Veel LHBTI-asielzoekers voldoen niet aan het stereotiepe beeld: ze hebben nooit een 'proces van bewustwording en zelfacceptatie' doorgemaakt, begrijpen niet wat er mee bedoeld wordt en/of kunnen er niet gedetailleerd over vertellen. LHBTI-asielzoekers lopen een fors risico dat hun asielverzoek wordt afgewezen als ze een dergelijk proces niet hebben doorgemaakt en dus niet voldoen aan het criterium, zo blijkt uit het rapport. De IND wijst in totaal ruim een derde (37%) van de onderzochte LHBTI-asielverzoeken af. In bijna alle gevallen (85%) is dat omdat niet geloofd wordt dat ze LHBTI zijn. Jansen constateert in haar rapport dat de IND ook veel andere ondeugdelijke stereotypen hanteert bij het beoordelen van LHBTI-asielverzoeken. Zo wordt ervan uitgegaan dat LHBTI's altijd weten welke straffen er in hun land op homoseksuele handelingen staan, welke LHBTI-organisaties er zijn, dat mensen zich op één specifiek moment realiseren dat ze LHBTI zijn en dat geloof en LHBTI-zijn niet samengaan. Terwijl deze stereotypen in de beoordeling het voor LHBTI asielzoekers moeilijk maken om de IND te overtuigen van hun identiteit, wordt dat proces nog verder bemoeilijkt doordat de IND het bewijs dat asielzoekers aanleveren vaak terzijde schuift. Zo worden verklaringen van partners over de (homoseksuele) relatie vaak genegeerd omdat de partner geen 'objectieve bron' zou zijn. Ook foto’s van de asielzoeker met partner of bij LHBTI-vrienden of feestjes worden zelden als bewijs gezien. Dergelijk bewijs wordt elders in het Nederlandse vreemdelingenrecht juist wél geaccepteerd, bijvoorbeeld als mensen een verblijfsvergunning vragen voor verblijf bij hun partner.

In een brief roept het COC staatssecretaris Harbers op om het 'proces van bewustwording en zelfacceptatie' te schrappen als belangrijkste criterium bij het beoordelen van LHBTI-asielverzoeken. Het COC schrijft aan de staatssecretaris dat het niet mogelijk is om op een andere manier de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van een ander mens te bepalen. Er bestaat geen objectieve 'meetlat' voor, en het leidt per definitie tot stereotypen. Seksuele minderheden hebben nu eenmaal, net als heteroseksuelen, geen universele kenmerken. IND-medewerkers proberen naar eer en geweten 'objectief' vast te stellen of asielzoekers LHBTI zijn. De staatssecretaris stuurt hen echter met een onmogelijke opdracht op pad.

Het rapport Trots of schaamte? van Sabine Jansen is hier te downloaden.

GaySite.nl berichtte ook:
04-07-2018 | LHBTI-asielbeleid minder gebaseerd op stereotypen

Deel dit artikel:  

Reacties:

mal | 25-06-2018

Hoewel ik het in de kern van de zaak wel eens ben met de strekking van het artikel/rapport, moet ik toch vooral opmerken dat in mijn - toegegeven, kleine - praktijkje die stereotypen toch vooral van mede-GHBKLMNOPers komen, incl. het lokale COC.


Fijn | 26-06-2018

Het COC laat enkel van zich horen als het om intrinsiek niet echt oplosbare thema's gaat. Het lijkt de contraprestatie wel van vroeger, voor kunstenaars. Die kregen het hele jaar geld, maar moesten wel ťťn of twee kunstwerken inleveren. Maakte niet uit wat. Dat is toen ook afgeschaft. Niet omdat er geld tekort was, maar omdat er pakhuizen vol lagen en uitpuilden, en er openbare ruimtes tekort waren om al die rommel nog ergens op te hangen.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

00:00 | MVS

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven