De wereld en zo | Lekkere luchten

19-06-2018 | Er is een bijzonder fenomeen waar te weinig bij wordt stil gestaan maar dat mij al decennialang intrigeert, en wel de functie van parfums en eau de toilettes en dan vooral hoe wij daar mee omgaan.

Net zoals natuurlijke feromonen, zoals sterk ruikend mannelijk zweet of de geur van een bloem, zijn de synthetische luchtjes bedoeld om de partner, of bestuiver, te lokken en in vervoering te brengen. Als je als heteroman zelf een luchtje wilt kopen dien je je uiteraard te begeven naar de afdeling herenluchtjes, maar om een beetje in vervoering te raken zou je het liefst stiekem de hele dag op de afdeling vrouwenluchtjes rondhangen. Toch? Omgekeerd voor de hetero-dames: lekker zwijmelen tussen de zware muskusluchten.

Niets is minder waar: als je heteromannen er naar vraagt weten ze allemaal direct te melden dat ze nergens zo'n hekel aan hebben dan met hun vrouw of vriendin tijdens het shoppen tussen die wijvenluchten rond te hangen. Dat is toch raar, want ze waren toch bedoeld om hen in hogere sferen te brengen? Zouden de makers van die geuren, wiens beroep altijd met een zekere mystiek is omgeven, het niet goed begrepen hebben van welke geurelementen mannen en vrouwen bloedgeil worden? Dat zal toch niet, anders draaiden ze niet zo'n waanzinnige omzet wereldwijd.

Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat het voor een beetje alfa-man allesbehalve stoer is om toe te geven dat je die luchtjes lekker vindt, want heterovrouwen hebben er over het algemeen minder moeite mee om ruikend en testend hun man of vriend te helpen het juiste geurtje te vinden dat 'bij hen past' gebruikmakend van interessante terminologie zoals huidtype, karakter, noten van citrus en sandelhout, maar vooral 'eerst laten vervliegen schat'.

De gays houden zich iets beter aan de regels, want wij kunnen uren doorbrengen tussen de aangeboden herengeuren van Calvin Klein, Hugo Boss en andere grootheden. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik als 13-jarige soms een paar meter achter mijn lerares Frans aanliep in de gangen van het lyceum, puur en alleen vanwege de wolk l'Air du Temps van Nina Ricci die om haar heen hing. Dat was dan ook het enige, voor de rest was het een raar mens en bovendien bleek ik toch allesbehalve hetero te zijn.

Na een lichte daling omdat de gays ook wat stoerder werden, lijkt de come-back van de geurtjes ook daar nu weer goed door te zetten. Toen ik zelf rond de 20-30 jaar oud was hadden ik en velen met mij een indrukwekkende verzameling op een plankje staan of in een speciaal kastje. Er was maandelijks wel weer wat nieuws dat je eenvoudigweg moest hebben, ook al viel er op zeker moment nauwelijks meer te kiezen welke geur te dragen: Azzaro, Kouros, Amando (inclusief de variatie 'Noir'), Paco Rabanne, Drakkar Noir, Fahrenheit, Eau Sauvage, het hield niet op. Eén van mijn persoonlijke favorieten, die ik nooit meer ergens kan vinden, was Grey Flanel van Geoffrey Beene in een prachtig klein groen flesje.

Voordat je uitging werd er dus, afhankelijk van de flesuitvoering, gespoten danwel besprenkeld dat het een aard had.

Als je vervolgens de gay gelegenheden binnenkwam, ving je dus niet af en toe slechts een vermoeden van een bepaalde geur op: je werd letterlijk gebombardeerd met enorme wolken en mixen van al die geuren door elkaar heen, waarbij Kouros de Verschrikkelijke altijd overheerste. Nog altijd word ik licht onpasselijk als ik het ruik.

In vervoering raak ik van de andere geuren ook niet snel meer, maar als iemand nog een flesje Grey Flanel voor me op de kop weet te tikken, houd ik me aanbevolen.
Eveneens als ik het bij iemand mocht ruiken, zal ik de hele avond om hem heen gaan cirkelen en zoemen als in betovering! Alleen al door te denken aan de geur kan ik haar ruiken en komen diepe herinneringen aan langvervlogen momenten als bij toverslag naar boven. De parfumeur heeft inderdaad toch een bijzonder beroep, ver verheven boven de makers van toiletblokken en mottenballen.

Deel dit artikel:  

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven