Homopartner welkom in hele EU

05-06-2018 | Een echtgenoot of echtgenote heeft binnen de Europese Unie recht op verblijf bij zijn of haar partner van hetzelfde geslacht, ook als een van de partners geen EU-burger is. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie dinsdag bepaald. Elk individueel land mag zelf bepalen of zij het huwelijk openstelt voor paren van het zelfde geslacht maar het Hof is van mening dat de EU-lidstaten een homoseksuele huwelijkspartner van buiten de EU geen permanent verblijfsrecht mogen weigeren als het huwelijk in een EU-lidstaat heeft plaatsgevonden.

Het Hof deed uitspraak in een zaak aangespannen door een homostel dat zich wilde vestigen in Roemenië. De verblijfsvergunning van een Amerikaanse echtgenoot van een Roemeense man werd door Roemenië geweigerd omdat het land het huwelijk tussen twee personen van het zelfde geslacht niet erkent. Het stel had eerst samengewoond in de Verenigde Staten en trouwde in 2010 in Brussel. Twee jaar later dienden ze een verzoek in om zich Roemenië te vestigen. Dit verzoek werd herhaalde malen door Roemenië, dat sinds 2007 lid is van de Europese Unie, afgewezen. De zaak kwam uiteindelijk terecht bij het Grondwettelijk Hof van Roemenië dat het vervolgens voorlegde aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nah | 05-06-2018

Moet wel een heel stabiele relatie zijn om zoveel gezeik met advocaten en rechters doorstaan te hebben. Zes jaar geklooi om je recht van samenzijn te krijgen! (terwijl hele families met geen enkel Europees nationaliteits verleden lachend en permament..... nah ja, hou er maar over op.)
Felicitaties voor de mannen!


Enneh | 05-06-2018

Die zitten hier dan ook nog, eenmaal zeker hier, op enqetes in te vullen of al die homo's niet naar ergens weggestuurd kunnen worden. Nah ja. Hou er maar over op.


peace | 05-06-2018

Als die Amerikaan zijn voorhuid terug wil, ik wou juist naar de kliniek om mijn wallen weg te laten halen en misschien matchen onze bloedgroepen.


Eigenrichting | 06-06-2018

Kun je je vingers aflikken wanneer 6 Balkanlanden (wo Moslim staten BosniŽ-H en AlbaniŽ) toetreden. Daar heerst nog de bloedwraak en familie eer ipv 't HJEU. Daar worden homo's in elkaar geslagen op de stoep afgeleverd, juridisch dispuut of niet.


Joop | 06-06-2018

Laten we maar een beetje terughoudend zijn met al die oostelijke en zuidelijke landjes die willen toetreden. Zijn hebben slechts 1 belang, en dat is een economisch belang. Om toe te mogen treden tot de EU moeten landen een overheid hebben die democratie, de rechtsorde, mensenrechten en bescherming van minderheden garanderen. U begrijpt het al, u vraagt zich ook al af waarom landen zoals Roemenie, Bulgarije, Polen etc ooit lid hebben kunnen worden van de EU. Vraag je daarnaast ook maar eens af waarom Ijsland, Noorwegen, Zwitserland helemaal geen lid willen worden van de EU. Die zien al gebeuren dat ze sloten met geld mogen afstaan voor hopeloze landen die het geld toch niet goed weten te besteden. Maar Nederland slaapt rustig verder. Grenzen wijd open, cultuur naar de kloten helpen. Bedankt!


Peter @ Joop | 06-06-2018

Wij zijn het helemaal eens. !


@Joop | 07-06-2018

We geven ons zelf weg aan bevolkingsgroepen die totaal niet in onze samenleving passen die van hun eigen land schijnbaar niets terecht kunnen brengen en hier komen profiteren en vaak nog voorrang krijgen met woningen en uitkeringen.


@Joop | 07-06-2018

Noorwegen en Zwitserland geven vermoedelijk op subtielere manieren dan via de portemonnee aan deze landen. Hun invloed via stille diplomatie is mogelijk nog groter op de hele wereld (zeker gezien de absurde grootte van het Noorse pensioenfonds)


Spelonkaya | 07-06-2018

Gays, potten, gehandicapten, Joden, SintiRomas: maak jullie borst maar nat. Wanneer die honden de EU bijtreden, dan is de menselijkheid snel zoek.


Joop | 08-06-2018

@ @Joop
Nederland had ook zo welvarend kunnen zijn als Noorwegen. Zij het niet dat alle gelden uit de gaswinning overboord hebben gegooid aan soms onzinnige projecten. In Noorwegen praten ze dan ook graag over the dutch way, namelijk niks bewaren voor later, geen reservepot maar alles verkwist. Dat zullen de Noren niet doen, die zorgen goed voor hun eigen volk.


Cees | 08-06-2018

Wat een prachtige reacties weer hierboven! Getuigt echt van enorme intelligentie hoor. Mag ik een teiltje? Bye the way: mooie uitspraak van het gerechtshof. Vooruitgang gaat met kleine stapjes. Wie weet wordt het nog eens wat met 'waardengemeenschap' Europa.


@Cees | 12-06-2018

Dat is het al. Alleen niet iedereen ziet het nog.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven