Hoge Raad veroordeelt homofobe rapper

27-06-2018 | De Hoge Raad heeft dinsdag de Bredase rapper Ismo alsnog veroordeeld om het beledigen van homo's en joden. In de video van de debuutsingle 'Eenmans' uit 2014 neemt de zanger je mee naar zijn buurt in Breda en bezingt hij zijn levensvisie. In zijn clip zingt hij onder meer met zijn middelvinger opgestoken: "Flikkers geef ik geen hand" (foto). Op de vraag wat hij precies bedoelt met deze uitspraak zei de rapper eerder dat "flikkers vieze mensen zijn". In zijn verweer beroept hij zich op de vrijheid van meningsuiting. Later verklaarde hij dat de term 'flikker' in straattaal de betekenis van een onbetrouwbaar persoon heeft, wat maakt dat van een beledigende tekst geen sprake is. De 27-jarige rapper vindt dat zijn teksten worden verdraaid door critici: "Ik bedoel met 'flikkers' helemaal geen homoseksuelen en met 'joden' lang niet alle joden. Mijn echte fans weten dat."

Het Hof is van oordeel dat de zin "Flikkers geef ik geen hand" op zichzelf beschouwd beledigend kan zijn voor homoseksuelen, nu het woord 'flikker' naar algemeen spraakgebruik wordt gebruikt als scheldwoord en als minachtende benaming voor homoseksuelen. Door de toevoeging "geef ik geen hand" krijgt het geheel een nog negatievere lading, nu volgens in Nederland heersende opvattingen het niet willen geven van een hand aan een ander betekent dat die betreffende persoon niet wordt gerespecteerd of wordt geminacht. De lezing van verdachte dat de term 'flikkers' in zijn uitlating gaat over anderen dan homoseksuelen, maakt dit niet anders. Aldus de uitspraak van het hof. Mede op grond hiervan heeft het Hof dinsdag geoordeeld dat rapper Ismo zijn artistieke vrijheid heeft misbruikt om beledigingen te uiten naar onder meer homoseksuelen.

De Bredase rapper werd in 2016 nog vrijgesproken maar het Openbaar Ministerie was het niet eens met de vrijspraak en ging in hoger beroep. In februari 2017 werd de rapper alsnog in hoger beroep veroordeeld. Hij moest 1500 euro betalen en het nummer met de bijbehorende videoclip van het internet halen. Hij stapte vervolgens naar de Hoge Raad die hem dinsdag wederom veroordeelde.

Klik hier voor de gehele uitspraak van de Hoge Raad.

Let op: Voor het gebruik van alle interactieve onderdelen, waaronder het reageren op een artikel, gelden deze Algemene Voorwaarden!

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nah ja | 27-06-2018

Er zijn ook moslims die flikkers wèl een hand geven. Maar op de verkeerde plek.


J.D. | 27-06-2018

Maar liefst 1500 euro boete! Dat is een uurtje optreden voor deze galbak.


Eerlijk | 27-06-2018

Laat ik het op mezelf betrekken. Hoe vaak ik al niet op straat over moslims heb gedacht, wanneer heb jij voor het laatst in de spiegel gekeken. Dat je met zo een soepjurk over straat gaat? Ook die mannen, met zo een mutsje op en zo een gemacrameed frontje in die tent. En dat ik denk, zo lelijk als je ook nog bent, ik bedoel, als je maar amper baardhaar hebt, waarom laat je dat plukje dan nog zo groeien ook? Daag je me nou uit om te denken of je daar onder nou wel of niet in elk geval een slip aan hebt? Of bij die vrouwen in zo een bugalowtent. Zou het niet frisser zijn als alles een beetje kon doortochten? Ik moet toegeven, ik heb het best vaak gedacht. Maar nooit gezegd. Ik zou er een comment over kunnen schrijven. Want dan val je niemand persoonlijk aan. Of een liedje. Het zelfde over handen geven. dat doen we nou eenmaal. En in het refrein dan, als er een briefje van twintig in zat zou je het wel aanpakken he?

Alles ok. Ook omgekeerd. Zolang het maar binnen de lijntjes van satire blijft. Dan kan ik nog best meelachen met zo een rap. Maar niet als je je als artiest eruit probeert te liegen met kutsmoesjes.

Alle integratiecursusleiders opgelet. Belangrijk Nederlands woord. Wat betekent zelfspot. En hoe wordt het gebruikt. Een vette mocro rap, daarop gebaseerd, zou ik echt waarderen. Want lees maar mee hoe veel homo's hier reageren op prides. Zo van "moet ik weer op een bootje gaan staan met ballonnen en zo". Op dat vlak kan de kleine kunst vaak meer bereiken dat politici en gezagsdragers. Van welke kleur dan ook.


Emiel | 27-06-2018

de boete is voor die rapper maar een aalmoes. hier leert hij niks van.


Joop | 27-06-2018

Ismo.....hahahahahaha, wat een inteeltfiguur. Daar hebben ze in die cultuur wel vaker last van.


KuraiAnck | 02-07-2018

Ik ben het niet eens met de Hoge Raad. Ik vind dat we erg terughoudend moeten zijn met dit soort uitspraken te bestraffen.
De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en dit dient beschermd te worden, ook wanneer de mening je niet aanstaat. Hij lijkt te zingen over zichzelf; wat hij vindt en denkt. Prima. Hij zet, mijns inziens, niet aan tot haat of geweld.


@Kurai | 04-07-2018

Ik ben het eigenlijk best wel met je eens. Niet op basis van vrijheid van meningsuiting, maar op basis van vrijheid van expressie. De vrijheid der kunsten.

Dat de bewuste rapper echter enkel heeft getracht om zich eruit te lullen en te liegen, geeft aanleiding om te vermoeden dat hij het verschil tussen vrijheid van mening en vrijheid van expressie volkomen niet snapt.

En dan heb je een juridisch probleem. Want vrijheid van domheid of vrijheid van gewoon een losgeslagen debiel zijn, staat niet als zodanig genoemd in Artikel 1. Dus dan hang je.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

18:35 | Grey's Anatomy

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

20:30 | Fred van Leer: Alles Uit De Kast

21:00 | Holby City

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven