De nieuwe regenboogvlag

09-06-2018 | Een Amerikaanse ontwerper uit de staat Oregon heeft een nieuw ontwerp voor de regenboogvlag bedacht. Het grootste deel van de originele regenboogvlag heeft Daniel Quasar onveranderd gelaten om zo de oorspronkelijke betekenis en herkenbaarheid niet weg te nemen. Maar er is toch flink aan het origineel gesleuteld. Zo heeft het nieuwe ontwerp (foto) witte, roze, lichtblauwe, bruine en zwarte strepen in aan de linkerkant van de vlag. De nieuwe strepen hebben de vorm van een pijl die naar rechts wijst "om de voorwaartse beweging weer te geven," aldus Quasar. Hij heeft de nieuwe kleuren ontleend aan de transgendervlag, maar de toegevoegde kleuren vertegenwoordigen ook "de mensen van kleur en zij die met AIDS leven of aan de ziekte zijn overleden". Volgens Quasar zijn er al lange tijd signalen uit de LHBTI+gemeenschap dat de huidige regenboogvlag niet meer iedereen in deze gemeenschap vertegenwoordigt. Om het nieuwe ontwerp wereldwijd bekendheid te geven, én om er ter promotie enkele honderden te laten maken, is Quasar op KickStarter een inzamelingsactie begonnen.

In het recente verleden is al vaker een nieuwe regenboogvlag gelanceerd. Zo bracht een jaar geleden de Amerikaanse homo-organisatie 'More Color, More Pride' een nieuwe regenboogvlag met niet zes maar acht kleuren op de markt. Zwart en bruin werden aan de bovenzijde van de originele regenboogvlag toegevoegd en staan volgens de organisatie voor de diversiteit van de LHBT-gemeenschap. Van de nieuwe vlag is na de lancering niet veel meer vernomen en ook nu is het de vraag of het nieuwste ontwerp de oude vertrouwde regenboogvlag van de troon zal stoten. De originele zeskleurige regenboogvlag van kunstenaar en homoactivist Gilbert Baker is namelijk wereldwijd hét symbool van de homorechten geworden. De vorig jaar overleden Baker bedacht de vlag in de zomer van 1978 ter gelegenheid van de San Francisco Gay Freedom Day Parade. De regenboogvlag staat voor trots en recht en de verschillende kleuren symboliseren de veelzijdigheid van de homogemeenschap.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 09-06-2018

De vlag mooi zo laten als ie is. Iedereen kan wel een ideetje hebben en wat kleurtjes toevoegen of er afhalen. Deze vlag bestaat sinds 1978, laten we die maar in ere houden.


Peter | 09-06-2018

Ik heb nog nooit zwart of poepbruin in een regenboog gezien. Gaat Daniel Quasar alleen om geld.


Dom | 09-06-2018

Een andere vlag voorstellen is suggereren dat wij moeten veranderen. Dat ben ik niet van plan. Ga je moeder maar accepteren en je schoonzus tolereren. Ik verander niks. Ik ben nou juist zo lekker mezelf.


Peter | 09-06-2018

De de LHBTI+gemeenschap, straks hebben we een gemeenschap van 26 letters en 20 bijzondere karakters. Gaat iemand dan een vlag ontwerpen met 46 kleuren?
Wat mij betreft wordt het hele zwikkie omgedoopt tot GLX gemeenschap, G(ay) L(esbian) X (voor al het andere) wel zo simpel. 3 Kleuren, en waarom niet, Rood Wit Blauw


JAN2 | 09-06-2018

Hier zit de LHBTI gemeenschap niet op te wachten. Laat die vlag zoals die was en nu nog is zoals in 1978. De enige die wacht op zijn geld is de ontwerper.


FikInDeVlag | 09-06-2018

De fik in die vlag. Alsof de orginele regenboogvlag niet al lelijk genoeg was. Ik ben geen enkele vlag trouw. Ik ben queer en daarmee heeft zo een lullige vlag niets met mij te maken en ik niets met die vaatdoek. De regenboogvlag is voor de mainstream hetero-na-aap-brigade die van trouwen houdt en kindjes maken.


Pride | 11-06-2018

Hebben we eindelijk een vlag die overal op de wereld is ingeburgerd, is dat zelfs niet goed genoeg. Regenboog betekent iedereen, alles, inclusief, alle kleuren van ultra naar infra, dus wat is dit voor een domme actie? Wees blij met die vlag!
Soort van “me too” van een verwende aandacht-trekker. Ik moet er ook tussen! Maar je staat er al tussen, kijk alle kleuren zitten in de regenboog! Ja maar ik wil extra aandacht!


Onze Vlag | 12-06-2018

Ik vind dat we een leuke vlag hebben. Al zijn we geen land, noch een ras. Maar hij springt er wel uit. Tweede leukste is die van Zuid Afrika. Maar die gaat dan toch weer de wat moeilijke kant uit. Rood Wit Blauw is klassiek. De Fransen hebben dat ook. En de Russen. De Serviërs, de Slovenen en de Slovaken. Maar ook de Engelsen. Die er dan ook weer een moeilijke kant van hebben gemaakt. Of de Amerikanen. Die hebben er met dezelfde kleuren dan weer een 50 sterren restaurant van gemaakt. Rood Wit Blauw. Klassiek. De onze is meer feest. Of was het dan toch. Alleen al omdat dat tegenwoordig weer af en toe de vraag is, als de bossen in Ede afgesloten worden of je overal wordt uitgescholden, niet overheen kleuren a.u.b. Want het is de enige vlag ter wereld die nog nooit in oorlogen is gebruikt. En ik hoop dat dat zo blijft.


Onze Vlag | 12-06-2018

Enkel onder de regenboog vlag is nog nooit een oorlog gevoerd. Een betere vredesvlag bestaat niet.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

23:35 | The Graham Norton Show

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven