Vrouwelijk, mannelijk én derde gender

29-05-2018 | Een rechtbank in Limburg heeft bepaald dat in de geboorteakte vanaf nu naast het geslacht 'vrouwelijk' of 'mannelijk' ook 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld' mag worden vermeld. De rechtbank oordeelde maandag dat het een inbreuk is op iemands privéleven als een persoon zich niet als genderneutraal kan laten registreren. De Hoge Raad wees een soortgelijk verzoek in 2007 nog af, omdat het de "tijd nog niet rijp achtte".

De zaak was aangespannen door een inwoner uit Roermond. Bij de geboorte van de persoon in 1961 was het niet mogelijk om het geslacht te bepalen. Omdat het destijds 'makkelijker was voor het kind' werd de baby als man aangemerkt. Tijdens de puberteit kwam het kind erachter dat het zich geen man voelde en onderging medische behandelingen om vrouw te worden. Ook dat geslacht bleek niet te passen, omdat de persoon in kwestie zich genderneutraal voelt. De rechter oordeelde maandag dat de persoon zich nu kan laten registreren als 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'.

Stichting NNID, Nederlands Netwerk Intersekse/DSD, noemt het besluit van de rechtbank een stap in de goede richting. "De uitspraak sluit uitstekend aan bij de oproep die dertig internationale intersekse organisaties deden in de zogenoemde Verklaring van Malta," zegt directeur Miriam van de Have van NNID. "Wij denken dat het afschaffen van de geslachtsregistratie door de overheid het einddoel moet zijn, maar deze uitspraak is een grote stap in de goede richting. Wel is het jammer dat deze uitspraak specifiek geldt voor intersekse personen." NNID vindt dat iedere Nederlander deze optie moet hebben. Ook het COC is van mening dat de politiek snel moet besluiten dat het registreren van het geslacht, bijvoorbeeld in het paspoort, moet worden afgeschaft.

Let op: Voor het gebruik van alle interactieve onderdelen, waaronder het reageren op een artikel, gelden deze Algemene Voorwaarden!

Deel dit artikel:  

Reacties:

Pfff | 29-05-2018

Of je een scheur in je broek hebt of niet, hoort helemaal niet in je paspoort te staan. Want je moet in het buitenland verplicht aan de autoriteiten je paspoort tonen. Aan alle autoriteiten. Geef je dan de keus om een pas te krijgen waar dat niet op staat. Naar sommige autoriteiten vlieg ik toch al niet meer. Laat die landen dan maar een bordje bij de grens zetten: Zonder kut of lul in je pas, geen toegang.

Dag meneertje de dounanier, ik wil uw land bezoeken. Paspoort a.u.b.? Goed. Heeft u uw lul bij u? Anders mag u niet binnen.

Ik wil zoiets niet eens in mijn paspoort hebben staan. Doe maar een weigerpas dan. Weigerambtenaar kan wel. Toch?


Trouwens | 29-05-2018

Zo opgelost.

Bij paspoort verlengen geslacht niet invullen. Dan zegt het loket invullen. Dan gelijk broek laten zakken en de ambtenaar in functie vragen om het in te schatten. Voor je lichaamslengte hangt er toch ook een meetlint?

Dan is het zo gemoderniseerd, dat paspoort.

(Jurisdisch, voor het je broek laten zakken op een gemeentehuis of ambassade, kan je absoluut geen nieuw paspoort geweigerd worden. Zelfs de grootste crimineel heeft recht op een nieuw paspoort. Beledigen van een ambtenaar in functie mag niet. Maar als die het zelf vraagt, mag je ten alle tijde bewijs tonen. Want dan vraagt ie het zelf.)


loket | 29-05-2018

Je foto dan. Je mag er niet op lachen. Die bril moet af. De achtergrond neutraal. Hij moet actueel zijn. Ben ik al eens voor weggestuurd. Want het waren van de vorige. Ja die had ik nog en voldeden aan alle eisen. Tot op de millimeter. En volgens mij had ik nog precies dezelfde kop. Niet goed. Werd nog bij gezegd waar de dichtsbijzijnde fotograaf zat, en ook dat ik dat wel zèlf moest betalen (dus hoe stom wil je behandeld worden).
Dan de vingerafdruk. Ik zei nog lachend dat ik dat beter gelijk op kon houden met inbreken. Werd niet gewaardeerd.
Dan alle andere kenmerken. Gaat u nog eens tegen het meetlint staan? Want ouwe mensen krimpen. En serieus over alles!
En duur! En dan heb je het niet eens over dat boekje, maar ook alle bijkomende kosten. Al zeker in het buitenland.

Het is net Facebook! Het spuugt in je bek om lid te moeten blijven van je nationaliteit. En zeg je dan, delete me maar, dan kan dus niet. Want dan word je statenloos.

Ik ga zeker mijn geslacht niet opgeven. Mijn actuele geslacht. Want dat kan inderdaad van alles zijn sinds de laatste keer. Ik ga mijn broek laten zakken.
En elke ambtenaar die dan zegt, laat maar, we geloven u wel: plichtsverzuim. Totaal. Weigeren van mijn vrijwillig bewijs kennis te nemen. Terwijl dat wel op een officieel document wordt vastgelegd. Dus dan alsog dan maar statenloos. En dat kan dan weer niet.

Ik douch ook niet meer als ik moet voor een nieuwe pas. Maar ik wil geen nieuwe totdat het gecontroleerd is. Om fraude te voorkomen. En zo. En misbruik van papieren.

Zo ook bij officiele transacties. Ik eis van de notaris dat hij mijn idetiteit goed controleert. Met alles wat daar staat. Ik geloof u wel is immers de poort openzetten voor niet rechtsgeldige documenten. Want dan had ik er snel een muts in laten schroeven in een kliniek in Belgrado, en dan is dus heel die acte niet meer geldig!


Huib | 30-05-2018

In Schaarbeek is een homo stel mishandeld tijdens de ramadan door Turkse onderburen. Dat lijkt me relevanter nieuws.


@Huib | 30-05-2018

Had ik gisteren al ergens onder gezet maar is ge-dieliet. Ik had niet eens misplaatste humor gebruikt! ;-)


@@Huib | 30-05-2018

Het COC zou het liefst alleen maar praten over genderneutrale toiletten, veelkleurige zebrapaden en steeds langer wordende afkortingen waarbij echt helemaal niemand wordt buitengesloten. Als ze maar niet over de islam hoeven te praten.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

18:35 | Grey's Anatomy

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Chateau Meiland

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven