Nederlanders steeds positiever over LHBT's

17-05-2018 | De opvattingen van Nederlanders over homo- en biseksualiteit worden steeds positiever. In 2006 was 53% van de Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit, nu is dat gestegen tot 74%. 6% denkt negatief over homo- en biseksualiteit, dat was eerst 15%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Over transgenderpersonen en genderdiversiteit worden de opvattingen ook positiever. In 2012 dacht 45% positief, dat is nu gestegen tot 57%. 9% denkt negatief over genderdiversiteit, dat was eerst 11%. De houding is in alle bevolkingsgroepen positiever, ook in groepen waar men van oudsher negatief over homo- en biseksualiteit denkt, zoals oudere of religieuze personen. In vergelijking met andere Europese landen denken de Nederlanders positief over homoseksualiteit. Zo zou in Nederland slechts 2% zich voor een homoseksueel familielid schamen. Dit percentage ligt in andere landen, zoals Frankrijk (10%), Zwitserland (25%), Polen (30%) of Rusland (67%) hoger. Toch zijn er onderwerpen waar Nederlanders nog steeds relatief meer moeite mee hebben: twee zoenende mannen of vrouwen in de openbare ruimte worden nog altijd als meer aanstootgevend ervaren dan een man en een vrouw die zoenen (resp. 29%, 20% en 11%) en 20% vindt iets mis met mensen die zich geen man of vrouw voelen. Deze percentages zijn wel gedaald in de afgelopen jaren.

Andere opvallende cijfers zijn dat 13% vindt dat homoseksuelen en heteroseksuelen géén gelijke rechten moeten hebben met betrekking tot adoptie. Ook zegt 21% meer moeite te hebben met twee mannen die hand in hand lopen dan met een man en vrouw die dat doen. De afgelopen tien jaar is de Nederlandse bevolking hierover wel steeds positiever gaan denken. Groepen in de samenleving die minstens twee keer zo negatief en minder positief denken over homo- en biseksualiteit zijn protestanten (PKN) (16%), leden van overige religies (30%) en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond (17%). De verschillen tussen de bevolkingsgroepen zijn de afgelopen jaren wel kleiner geworden. Van oudsher relatief negatieve groepen, zoals mannen, ouderen, dorpsbewoners en stemmers op christelijke partijen zijn met grote stappen steeds positiever over homoseksualiteit gaan denken. De opvattingen in Nederland komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Ook over genderdiversiteit denken verschillende groepen in de Nederlandse samenleving anders. De onderlinge verschillen zijn groter dan bij de opvattingen over homo- en biseksualiteit. Relatief negatieve groepen zijn mannen, lageropgeleide mensen, religieuze mensen, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en stemmers op CDA, PVV of VVD.

Onder scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs worden de opvattingen over homoseksualiteit ook steeds positiever. Slechts een klein deel (7% basis; 8% voortgezet) geeft aan dat LHB jongeren niet hun vrienden mogen zijn. VO leerlingen schatten ook de homovriendelijkheid van hun school in door aan te geven of het op school mogelijk is om eerlijk te vertellen dat je homo/lesbisch bent. Eén op de vijf (20%) geeft aan dat je dit tegen niemand kan zeggen, terwijl 52% aangeeft dat dat wel kan (12% denkt dat het tegen iedereen kan, 40% denkt dat het tegen vrienden kan).

Let op: Voor het gebruik van alle interactieve onderdelen, waaronder het reageren op een artikel, gelden deze Algemene Voorwaarden!

Tags: SCP, onderzoek
Deel dit artikel:  

Reacties:

Kees | 17-05-2018

Deze "mooie" cijfers worden de komende jaren zeker nog negatief beÔnvloed door alle allochtonen en asielzoekers die (nog) binnenkomen?


Nico | 17-05-2018

Allemaal schijntolerantie deze zogenaamde positieve cijfers. Ga maar eens een keer hand in hand lopen of een beetje zitten kroelen op een terras of in de metro. Dan zul je zien hoe geweldig het gaat in dit land !


Simon | 17-05-2018

En waar blijft het commentaar uit de politiek over dit onderwerp??? Oh ja, te druk met het afschaffen van het referendum, handelsbetrekkingen met dubieuze landen, de door de neus geboorde donorwet en de voortdurende vaagheid wat het koningshuis nou eindelijk kost! De rechtse-kliekpolitiek doet er voorlopig het zwijgen over!


harrie | 17-05-2018

Er wordt geschreven over de Nederlanders,over welke Nederlanders gaat dat? met een of twee paspoorten.


Peter | 17-05-2018

Ik zeg al jaren dat ik niet getolereerd wil worden. Ik wil geaccepteerd worden.
Maar dat gaat niet gebeuren. En weet je wat? Het zal me een rotzorg zijn.
Ik kots op die figuren die mij liever vanaf een toren dood zien vallen. Ik kots op kerkelijke instituties die mij neerbuigend bejegenen. Het zal me een rotzorg zijn. Take it or leave it.


Nog Effe | 18-05-2018

En kan kun je zo de verkiezingen winnen met een partij voor verwarde mensen. Want als er nou ťťn groep de laatste tijd ernstig wordt gediscrimineerd, geknot in hun vrijheden, gedemoniseerd, openlijk belachelijk gemaakt, dan zijn het wel de verwarde mensen!


Achterlijk | 18-05-2018

Tja, de Nederlanders zijn dan wel al zo ver, maar nu de import nog. En daar die aanzienlijk minder in hun schedel hebben dan de doorsnee Nederlander, zal dat nog wel even duren. Pim Fortuyn heeft deze moslamizering van het westen voorspeld. En met zijn stelling dat het een ďachterlijke kultuurĒ is, zat hij er ook niet echt naast.


@Achterlijk | 18-05-2018

Ik vrees dat de Nederlanders nog helemaal niet zo ver zijn. Zolang het toch maar bij de buren is, steekt de Nederlander geen poot uit.


@Achterlijk | 18-05-2018

Die paar Nederlanders die bij echte misstanden wťl de straat op gingen, met een gehuurde, of desnoods een geleende megafoon zijn altijd barre minderheden geweest. Jouw voorbeeld illustreert dat ten beste. Pim Fortuyn werd door een typische Nederlander neergelegd. Wat volgde waren hele ministerraden met "verwarde mensen". Soap series die zelfs RTL niet kon bedenken.

Schande roepen is gemakkelijk. Het beter doen ligt niet in de volksaard. Dus wie zijn er nou achterlijk?


Joop | 19-05-2018

Om maar niet te vergeten dat de gaysite terreur ook nog lang niet zover is. Ook hier weer reacties verwijderd. Waarom? Schandalig!


Mark. | 20-05-2018

Er is volgens mij een levensgroot verschil tussen acceptatie en tolerantie. Men zegt gays te tolereren maar men moet het niet zien: wat kussende mannen dat levert meteen weer een hoog percentage afkeuring op.n Acceptatie, en dŠt is juist waar het om gaat, dat cijfer wordt niet of nauwelijks genoemd. De rechten in NL staan niet meer in de top 10 van Europa, volgens een ander artikel, m.i. staat dat best wel haaks op elkaar.
Persoonlijk geloof ik niet in de verhaaltjes van het SPB: intolerantie (ook vanuit overheden, denk aan het treiteren van handhavers enz op ontmoetingsplaatsen) neemt hand over hand toe. Het grote gevaar, de islamisering en daarmee de toename van intolerantie, wordt door overheden niet alleen ontkend maar zelfs in de hand gewerkt. Nice try SCP, maar ik geloof er geen flikker van.


@Mark | 20-05-2018

Heel racistisch wat ik nu ga posten. Die moslims gaan nog eens klappen krijgen. Maar ze zullen zeker niet de enigen zijn!


Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven