Extra dodenherdenking voor homo's

03-05-2018 | Komende vrijdag is er twee maal een dodenherdenkingen in Nijmegen. Naast de officiële plechtigheid om 20.00 uur 's avond houdt de Nijmeegse kunstenaar Jac Splinter al een alternatieve kranslegging 's middags om 12.00 uur. Splinter protesteert op deze manier omdat de LHBT-gemeenschap sinds 2014 niet meer apart wordt genoemd bij de officiële plechtigheid. De LHBT-gemeenschap in Nijmegen probeert al enkele jaren weer apart vermeld te worden tijdens de kranslegging. "De gemeente en het stedelijk comité 4/5 mei weigeren stelselmatig om alle kransleggers te noemen, zogenaamd vanwege tijdwinst. Ze verwijzen naar landelijke richtlijnen die er helemaal niet zijn," aldus Splinter in de Gelderlander.

Stichting Stedelijk vier en vijf mei Comité in Nijmegen vindt de extra kranslegging op het Keizer Trajanusplein ongepast en laat weten dat het niet apart noemen van bijvoorbeeld het COC te maken heeft met het programma rond de  twee minuten stilte om 20.00 uur. "Het programma liep uit. Daardoor verloor de herdenking aan waardigheid. De niet-genoemde organisaties worden op de website van de gemeente Nijmegen vermeld," aldus een woordvoerder van het Nijmeegse 4 meicomité. Het COC weigert zich neer te leggen bij slechts een vermelding op de internetsite van de gemeente omdat het sinds 2016 bezig is om juist meer meer aandacht te krijgen voor de LHBT-gemeenschap tijdens dodenherdenking.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Goed plan | 03-05-2018

Al in de jaren '30, toen de nazis de macht grepen, zijn er "experimenten" uitgevoerd om het "homo-DNA" uit het "Arische ras" te halen. Daarnaast werd het na de bevrijding voor homo's in Nederland niet veel beter. Lang werden zelfs Joden niet genoemd bij 4 mei herdenkingen, maar homo's al helemaal niet. "Het waren er niet zo veel" was de kudtsmoes. Wat homo's betreft valt er nog wel wat meer stil te staan dan de bevrijding. Die kwam pas in de jaren '70. En de klok lijkt weer terug te draaien. Naar schuldig zonder misdaad. Het zijn toch maar homo's.


Scheisse | 04-05-2018

Kommt zowas, sind plötzliech die Allgemeine Voorwerten nicht mehr von zupassung!


Herman | 04-05-2018

Het stedelijk comité 4/5 mei weigert stelselmatig door het hele land om onze groep te noemen bij kransleggingen!!! Dus niet alleen in Nijmegen. Schandalig.


LHBT Schiedam | 04-05-2018

In gemeente Schiedam is er wel aandacht en vanavond leggen wij weer een bloemstuk in de vorm van een roze driehoek met roze rozen. Dit doen we sinds 2014. De organisatie die de diverse vieringen organiseert in Schiedam benaderde ons of we ook dit jaar weer aan de kranslegging meedoen. Bij ons lopen ook andere organisaties mee. Het kan dus wel in respect.


Chr.M | 04-05-2018

Ook mannen met paarse sterren opgespeld zijn massaal namelijk 15.000 vergast, daar hebben wij u nog nooit over praten, en waarom zijn er ooit
kransen van deze slachtoffers kapot getrokken. ! Graag hoor ik eens van u waarom die kransen toen kapot getrokken zijn door uw joodse achterban.

Klein gedeelte van uit mijn brief welke ik vandaag naar mevrouw Vloet van het NID heb bestuurt , hopelijk vragen jullie aan haar dezelfde vraag aan deze vrouw die steeds alleen over haar achterban spreekt


Marc | 05-05-2018

Gewoon brieven mailen naar mensen die onze slachtoffers doodzwijgen zoals Ester Voet van het Nieuw Israëlische Dagblad, praat nooit over andere mensen die vergast zijn.
Dit terwijl men begonnen is met gehandicapte kinderen te vergassen in vrachtwagens om te oefenen, kinderen werden zo van hun bedden gelicht en vergast . Daar hoor je tiojdens deze dagen nooit iemand over.

Slachtoffers totaal. Wikb.

Groep Slachtoffers Bron
Etnische Russen/Sovjets 2 ŕ 3 miljoen [3]
Etnische Polen 1,8 ŕ 2 miljoen [4]
Roma/Sinti (zigeuners) 220.000 ŕ 1.500.000 [5]
Gehandicapten 200.000 ŕ 250.000 [6]
Vrijmetselaars 80.000 ŕ 200.000 [7]
Homoseksuelen 5.000 ŕ 15.000 [8]
Jehova's getuigen 1.500-2.000


qw | 05-05-2018

Het valt mij ook steeds weer op hoe homo's vaak onbenoemd blijven waar je ze verwacht. Te veel voorbeelden om op te noemen. De onnozele pogingen die vlak na de oorlog zijn ondernomen zijn om een scherp verschil te maken tussen homo- en jodenvervolging, zijn een pure schande. Ze zijn des te schandaliger daar zij de onbeschaamde voortzetting van de homovervolging (lobotomie, moordende therapie, ...) moesten rechtvaardigen. Voor homo's is de shoa na de oorlog zonder meer vootgezet met andere zogezegd "humanere redelijke" middelen. Wee u als de rede de macht grijpt. Dan wordt het nog erger.


Mark | 05-05-2018

Herdenking op de Dam: met geen letter werden "wij" genoemd... en dat in een stad die zich gay capitol of Europe wil noemen.. triest, heel triest.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de aidsconferentie in Amsterdam. | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Pride Amsterdam 2018. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de Pride Walk Amsterdam.

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:30 | The Ellen Degeneres Show

23:30 | How To Get Away With Murder

00:00 | MVS

Recent uit de kast!

| Max Bemis (zanger)

| Derek Chadwick (acteur)

| Brendon Urie (zanger)

| Rixon Ruas (worstelaar)

| Burçak Sikar (zanger)

| Amandla Stenberg (actrice)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven