De wereld en zo | Discriminatie en angst

19-05-2018 | Toen ik laatst met een paar vrienden zat te babbelen over de allerergste smartlappen van vroeger, kwamen we op wat hilarische voorbeelden, die ook tevens met discriminatie te maken hadden. Zoals die van de Zangeres zonder Naam (bij sommigen beter bekend als Mary Servaes):
Hij was maar een neger, een zwarte. Zoiets wil je niet in je huis
Omdat je het noodlot dan tartte. Want negers zijn immers niet pluis


Je zou het niet in je botte kop halen om zoiets nog hardop te zeggen, maar de naamloze was zo moedig erover te zingen in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ze zong ook een liedje over de homoliefde, als reactie op de acties van Anita Bryant in de VS. Mary was een kei in het vertolken van misstanden in de maatschappij, al moet je wel van de muziek houden (een paar biertjes helpt!).

Het is vaak genoeg gezegd: discriminatie en angst gaan hand in hand. Angst zit in bijna elke beslissing, handeling of mening, al is een mens zich dat niet altijd bewust. Als je je bij alles afvraagt: "wat zou ik doen als ik niet (een beetje) bang was?", dan volgen er andere persoonlijke beslissingen, meningen of maatschappelijke ontwikkelingen; een toch meer risicovolle hypotheek of belegging, niet uitstellen van lastige gesprekken, het vliegtuig nemen naar je droombestemming ondanks opperste paniek, geen homo's in elkaar slaan.

Want zeg nou zelf, een hetero die het echt niet kan schelen wat en met wie iemand anders het in bed doet, gaat toch zijn tijd niet verspillen aan het opzoeken van homo's om ze verrot te schelden en in elkaar te slaan? Dus wordt vaak gesuggereerd dat het wellicht voortkomt uit angst omdat men niet weet hoe met de eigen seksualiteit om te gaan.
De heren van de potenrammerij realiseren zich niet eens dat wij nul komma nul competitie voor ze zijn, dus een woord van dank zou meer op zijn plaats zijn.

Toch heeft het ook wel iets hilarisch soms, vooral als ze op een bromfiets heel hard voorbij een terras rijden en degene achterop roept keihard: "Homo’s!!". Tja, dat wisten we zelf ook wel. Je gaat ook niet heel hard "hetero’s" terug roepen. Paarlen voor de zwijnen. De vraag blijft waarom ze energie steken in iets wat niets met hen van doen heeft.
Of stiekem wel. Ga leuk meisjes versieren, of stap van je motorrijwiel en neem gezellig een biertje of andere versnapering. In beide gevallen zul je er van opknappen.
In Spanje gebeurde me een keer hetzelfde met de uitroep "Quieres mi polla?", vertaald "Wil je m’n pik?". Omdat ze op hoge snelheid voorbij reden (angst?) kon ik de kwaliteit van de waar niet helemaal beoordelen, dus ik heb maar niet geantwoord.

Een aantal jaar geleden droeg ik tijdens de Canal Parade in Amsterdam een t-shirt met de tekst 'heterovriendelijk'. Je wilt niet weten hoeveel mensen (van beiderlei kunne) naar mij toe kwamen om te zeggen hoe verrassend en bijzonder dat eigenlijk was. Ik belandde zelfs nog voor de camera van AT5. Maar het is uiteraard van de dolle, 'mensvriendelijk' was zinvoller geweest, anders blijven we maar scheidslijnen trekken. Maar goed, het was Gay Pride, dus ik wilde iedereen hartelijk danken voor alle 'gay-friendly' betuigingen van de afgelopen jaren.

Ik ben gelukkig maar van een paar dingen bang, maar hetero's staan niet in dat rijtje. Al was het alleen maar omdat zij degenen zijn die voor een constante stroom nieuwe homo's zorgen om de heerlijke diversiteit van de samenleving te waarborgen.

GaySite.nl columnist AKO is geboren in Brabant en heeft lange tijd in Amsterdam gewoond, alsmede in het buitenland. Hij heeft een aantal jaren in de gezondheidszorg gewerkt en later in de farmaceutische industrie. Hij was en is een enthousiaste deelnemer aan het gay uitgaansleven in binnen- en buitenland en wordt geboeid door de wereld om hem heen, waarbij de heel kleine dingen vaak zorgen voor (on)logische gedachtengangen over mens en maatschappij.
Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: LA

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

18:35 | Grey's Anatomy

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven