Dag tegen Homofobie wereldwijd

19-05-2018 | Afgelopen donderdag is op vele honderden plekken in de wereld stil gestaan bij de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT). Wereldwijd wordt IDAHOT sinds 2004 gevierd op 17 mei en inmiddels doen ruim 130 landen mee. Ook in ons land werd aandacht gevraagd voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Op een groot aantal plekken, waaronder enkele ministeries en stadhuizen, werd de regenboogvlag gehesen en in Amsterdam vond een internationale conferentie over diversiteit op de werkvloer plaats. Voorlichters van COC Haaglanden gaven op 17 mei de 2500ste voorlichting aan leerlingen van het voortgezet onderwijs. Doel van deze voorlichting is om de tolerantie ten aanzien van LHBTI-jongeren te vergroten en daarmee ook het gevoel van veiligheid op scholen. Een stil protest was er tijdens de vergadering van de VN in New York. De Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok had voor de gelegenheid regeboogsokken aangetrokken (foto). Op zijn Twitterpagina schreef hij: "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ongeacht wie je bent of van wie je houdt. Ook hier in het hoofdkwartier van de VN in New York zet Nederland zich in voor gelijke rechten voor iedereen, wereldwijd." 

In België deden gemeenten massaal mee aan IDAHOT. Na een oproep van homo-organisaties lieten bijna alle gemeenten weten de regenboogvlag aan het gemeentehuis te laten wapperen op 17 mei. Ook in Duitsland was de regenboogvlag veelvuldig op overheidsgebouwen te zien. Zelfs aan de gevel van het Europees Parlement in Brussel wapperden de veelkleurige vlag als symbool voor de rechten van LHBT's.

Op diverse andere plekken in de wereld werd de dag juist door tegenstanders aangegrepen om de lobby van homo-organisaties de kop in te drukken. In onder meer Georgië, Oekraïne en Oeganda werden homoactivisten mishandeld en opgepakt. Ook werden geplande activiteiten verboden of door door tegenstanders onmogelijk gemaakt. Kleine successen waren er in Rusland. In de steden Syktyvkar, Moskou en Sint-Petersburg vonden kleine demonstraties plaats die door de plaatselijke autoriteiten werden gedoogd.

Ondanks dat de LHBT-rechten elk jaar, op steeds meer plekken in de wereld, worden gerespecteerd waarschuwen internationale mensenrechtenorganisaties dat de strijd nog lang niet is gestreden. In liefst acht landen kan homoseksualiteit nog tot de doodstraf leiden. Dat is onder meer het geval in Saoedi-Arabië, Jemen, Iran, Soedan, Syrië, Irak en Somalië. In Afghanistan, Pakistan, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Mauritanië staat de doodstraf voor seks tussen mannen wel in de wet, maar wordt het niet uitgevoerd. Volgens een studie in de Britse krant The Guardian afgelopen zomer is homoseksualiteit ook in deze landen op een of andere manier strafbaar: Algerije, Angola, Botswana, Burundi, Kameroen, Comoren, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinea, Kenia, Liberia, Libië, Malawi, Mauritius, Marokko, Namibië, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Zuid-Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Tunesië, Oeganda, Zambia, Zimbabwe, Antigua & Barbuda, Barbados, Dominicaanse Republiek, Granada, Guyana, Jamaica, Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent & The Grenadines, Bangladesh, Bhutan, Brunei, India, Iran, Koeweit, Libanon, Maleisië, Malediven, Myanmar, Oman, Singapore, Sri Lanka, Turkmenistan, Oezbekistan, Kiribati, Papoea Nieuw Guinea, Samoa, Solomon-eilanden, Tonga, Tuvalu. Op de Cook Eilanden, in Indonesië en in Palestina is homoseksualiteit strafbaar in een aantal provincies.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Pffff | 19-05-2018

Dat zijn nog wel heel veel landen. Ik vrees dat we ergens atoombommen moet gaan lenen.


Omissie!!!!!! | 19-05-2018

Vaticaan Stad staat er niet tussen! Notabene als staat lid van de EU!

Hallo! Nog iemand wakker?


Over... | 19-05-2018

Vaticaan Stad.

Een eeuwenlange historie van homo vervolging. Verbranden. Maar ook gewoon op alle fronten in de steek laten en in de kou laten staan.

Geen scheiding tussen kerk en staat.

Geen democracie.

Geen onafhankelijke rechters.

Overal ambassades en diplomatiek toegelaten. Om te smoezen.

Nooit spijt betoond over hun verleden.

Eigenlijk schijt aan alles. En lekker in het warme Europese mandje onder de veilige paraplu van de Nato.

Je kan best al die Achmeds en Mohammeds en Poetins verketteren hoor! Steek je maar een atoomzetpil in de toges. Allemaal.

Maar waar is de hand in eigen boezem?

Huh?


VaticaanExport | 19-05-2018

Een van de meest succesvolle export producten van het Vaticaan is de homo haat.

Door de eeuwen heen.

Er hadden best wat minder landen op het lijstje boven dit artikel kunnen staan. Dat weet ik bijna wel zeker.

En ze worden niet eens zelf genoemd in die waslijst!


Die foto! | 19-05-2018

Nederlands politicus. Met gekleurde sokken. Leuk hoor.

Maar ook die heeft de staat van Vaticaan Stad maar te respecteren. Daar is de hele Europese Unie op gebouwd namelijk. (Gelukkig is het Reformatorisch Dagblad nooit zover gekomen. Ook voor dat Dagblad zelf. Dat ze er in elk geval nog eens rustig over na kunnen denken. Het Vaticaan daarentegen, is een staat.) We hebben nog steeds een hoer in de familie. Zo zie ik het. Niks tegen hoeren. Maar noem ze wel bij de naam.

Al is het maar om meer transparanter te zijn. (mezelf nog nooit zo een kutsmoes zien tiepen).


JAN2 | 20-05-2018

Vergeten we de haat ideologie ISLAM niet? Of is dit politiek niet correct wat ik nu zeg.
En wat met de Nederlandse ChristenUnie en de Nederlandse SGP of is dit ook niet politiek correct wat ik zeg? En wat met al die figuren die met hart en ziel het Reformatorisch Dagblad lezen en vol blijven houden aan het hetero denken en dat alleen een man en vrouw als samenleving geldt, of is dit ook niet politiek correct wat ik zeg. Denk daar maar eens over na, maar niet te lang.


JAN2 | 20-05-2018

Kijk nu eens naar al die landen in het lijstje. Dat zijn landen die geen nagels hebben om hun reet te krabben, maar wel wetten om homosexualiteit op de een of andere manier verbieden en/of strafbaar stellen. Dat soort landen moet je sowieso niet bezoeken, laat staan serieus nemen. Dat soort landen in het lijstje wordt geregeerd door dictators zoals ene Poetin, en je wil toch niet in een dictatuur wonen en leven, althans ik niet.


Joop | 20-05-2018

Ik zal wel niet homo genoeg zijn. Die hele dag tegen de homofobie is compleet langs me heen gegaan. Nu kom ik ook niet in bananenrepublieken en onderontwikkelingsgebiedjes. Zal dat het zijn?


Typisch | 20-05-2018

Die politicus op die foto staat voor mij model voor de held op sokken.
We zijn misbruikt door zowel links als rechts. En ze blijven het maar proberen. Door links als knuffelpaaltjes. Uit opportunistische motieven. Door rechts als economische factoren. Double income, no kids.
Ik lees ook pas achteraf dat er een sokkenfeestje was. De dag van.
Hollands gezegd, de homo is als de teer tussen de planken van het zeilschip.

Wat dus al zinkt voor de tewaterlating, als je dat niet meer wil begrijpen.

Kun je regenboogvlaggetjes op je kaashapje steken wat je wil. Maar dat blijft dan daarna. Als het schip al gezonken is. Ziende blind heet dat.

Leuke sokken, pik! Ik weet nog een paar geile zebra's voor je!

De grootste homohaat komt uit ons midden. Uit onze eigen cultuur. Onze voortdurende achterlijkheid maakt het instromende culturen alleen maar gemakkelijker. Het zijn de missionarissen geweest die zijn begonnen met de homohaat te verspreiden. Kijk eens naar oude Romeinse beelden, of Griekse. Van hoeveel de pik niet is afgehakt. Dat waren geen moslims. Die waren nog maar net bezig zichzelf een beetje te organiseren. Dat waren wij. Met ònze kathedralen. En ònze heilige feestmutsen. Die nog steeds een eigen heilige staat in ons midden zijn (wel eerst alles gepikt natuurlijk wat er aan waarde te vinden was).

OM het geweten te schonen kregen de joden de schuld. En homo's? Die hebben nooit bestaan. Welke homo's?

Achter die muziek lopen we nog steeds aan. Zelfs de meest fanatieke anti-alles partij durft dat niet aan.

Ik moet bijna kotsen van die sokken. Heilig of schijnheilig, wat is het verschil?


Wij | 20-05-2018

Onze maatschappij...

Is, met alle prachtige verworvenheden, nog steeds niet in staat "de homo" op waarde te schatten.

Over achterlijk gesproken.


Weg Ermee | 21-05-2018

Heeft écht heel veel effect die oerlelijke regenboogsokken/jurk/lichten/zebrapaden/vlaggen/stickers/mokken/tshirts/theedoeken/bruidstaarten. Gáááááp. Ik vind dat we moeten beginnen met vlaggen te verbranden... en wel de regenboogvlag. Weg met dat lelijk ding wat voor mij géén representatir biedt en voor 'queers' zowiezo niet.


Aan omissie | 21-05-2018

Hey, clevere Ahmet, het Vaticaan is GÉÉN lidstaat van de Europeesche Uni. Wie geen weet heeft, moet zijn smoel houden ipv hem zo wijd open te trekken en dan dom te brullen.
De kleinste lidstaat is Malta met zijn +/- 400.000 inwoners.
Frankrijk en Spanje zijn ook leden, maar het poppenstaatje Andorra wat er tussen ligt is ook geen lid, even als het Vaticaak wat ín een lidstaat ligt.


harrie | 21-05-2018

Religie is de oorzaak van discriminatie,niet alleen homo,s maar ook vrouwen discriminatie,vrouwen moeten van de moslim en christelijke en andere religies alleen kinderen baren.Kan niet begrijpen dat mensen in die onzin geloven.Laten we Maria nemen die was eigenlijk verkracht door de vader die in de hemelen is,die zijn naar zo het verhaal gaat zijn eigen zoon laat dood martelen aan een kruis,het is toch niet te geloven.Geloof in het ongeloof.


@harrie | 21-05-2018

Gewoon die vrijheid van godsdienst afschaffen.
Alles worden clubs. Met regels voor clubs natuurlijk.
Gewoon naast die roeptent in Rotterdam een net zo groot Hells Angels clubhuis toelaten. Uit vrijheids principe.
Blijkt dan de ene buurman vet geld en invloed te krijgen uit Koeweit, en de andere net zo goed uit Columbia...
Alletwee sluiten. En Toppers concerten in geven.

Want daar kun je nog altijd heen. Zowel met de bromfiets als in een jurk!


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

18:35 | Grey's Anatomy

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven