Onderzoek: Verbeter soa-zorg

05-04-2018 | Universiteit Utrecht en Soa Aids Nederland roepen alle mannen die seks hebben met mannen op om de online Survey Mannen & Seksualiteit in te vullen. Dit is een nieuw nationaal onderzoek naar seksueel gedrag en seksuele gezondheid onder mannen die seks hebben met mannen. Soa Aids Nederland doet dit onderzoek samen met de Universiteit Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het bereiken van jongeren, mannen met hiv, bi-mannen en mannen met een migratie-achtergrond heeft hierbij extra aandacht. Resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de preventie van hiv en andere soa's te verbeteren.

In de online vragenlijst 'Survey Mannen & Seksualiteit' komen allerlei thema's aan bod. Van de ervaringen met seks en manieren en om hiv en andere soa's te voorkomen tot de houding ten opzichte van seks en gezondheid. "Als we weten wat er speelt onder homo's en bi-mannen en we meer kennis hebben over hoe mannen in verschillende groepen denken, dan kunnen we veel gerichter voorlichting geven," zegt hoofdonderzoeker Prof. Dr. John de Wit (UU). Uitkomsten worden dan ook met het publiek én professionals in de hiv- en soa-zorg gedeeld.

De onderzoekers vinden het belangrijk dat veel jongeren, mannen met hiv, bi-mannen en jongens en mannen met een migratie-achtergrond meedoen, want over hen is meestal niet zo veel bekend, terwijl de zorg ook voor hen optimaal moet zijn. "Bij vrijwel al het online onderzoek dat wordt gedaan onder mannen die seks hebben met mannen, zien we dat vooral hoogopgeleide blanke mannen meedoen,"  aldus De Wit. "Dat is natuurlijk niet erg, maar het zorgt er wel voor dat zorgprofessionals weinig te weten komen over de mannen die niet tot die groep behoren. Dat kan betekenen dat belangrijke behoeftes over het hoofd worden gezien en de voorlichting dus niet goed bij hen aansluit. Door met de werving extra aandacht aan deze groep te besteden, hopen we hier verandering in te kunnen brengen."

Soa Aids Nederland en de Universiteit Utrecht roepen alle mannen die seks hebben met mannen op om de online vragenlijst in te vullen op www.soaaids.nl/sms2018. Invullen duurt zo'n 20-25 minuten. De Survey is behalve in het Nederlands ook beschikbaar in het Frans, Engels, Farsi, Turks en Arabisch. Onder de deelnemers worden twintig cadeaubonnen ter waarde van €25,- verloot.

Tags: hiv, onderzoek, soa, seks, MSM
Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven