Onderzoek: Verbeter soa-zorg

05-04-2018 | Universiteit Utrecht en Soa Aids Nederland roepen alle mannen die seks hebben met mannen op om de online Survey Mannen & Seksualiteit in te vullen. Dit is een nieuw nationaal onderzoek naar seksueel gedrag en seksuele gezondheid onder mannen die seks hebben met mannen. Soa Aids Nederland doet dit onderzoek samen met de Universiteit Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het bereiken van jongeren, mannen met hiv, bi-mannen en mannen met een migratie-achtergrond heeft hierbij extra aandacht. Resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de preventie van hiv en andere soa's te verbeteren.

In de online vragenlijst 'Survey Mannen & Seksualiteit' komen allerlei thema's aan bod. Van de ervaringen met seks en manieren en om hiv en andere soa's te voorkomen tot de houding ten opzichte van seks en gezondheid. "Als we weten wat er speelt onder homo's en bi-mannen en we meer kennis hebben over hoe mannen in verschillende groepen denken, dan kunnen we veel gerichter voorlichting geven," zegt hoofdonderzoeker Prof. Dr. John de Wit (UU). Uitkomsten worden dan ook met het publiek én professionals in de hiv- en soa-zorg gedeeld.

De onderzoekers vinden het belangrijk dat veel jongeren, mannen met hiv, bi-mannen en jongens en mannen met een migratie-achtergrond meedoen, want over hen is meestal niet zo veel bekend, terwijl de zorg ook voor hen optimaal moet zijn. "Bij vrijwel al het online onderzoek dat wordt gedaan onder mannen die seks hebben met mannen, zien we dat vooral hoogopgeleide blanke mannen meedoen,"  aldus De Wit. "Dat is natuurlijk niet erg, maar het zorgt er wel voor dat zorgprofessionals weinig te weten komen over de mannen die niet tot die groep behoren. Dat kan betekenen dat belangrijke behoeftes over het hoofd worden gezien en de voorlichting dus niet goed bij hen aansluit. Door met de werving extra aandacht aan deze groep te besteden, hopen we hier verandering in te kunnen brengen."

Soa Aids Nederland en de Universiteit Utrecht roepen alle mannen die seks hebben met mannen op om de online vragenlijst in te vullen op www.soaaids.nl/sms2018. Invullen duurt zo'n 20-25 minuten. De Survey is behalve in het Nederlands ook beschikbaar in het Frans, Engels, Farsi, Turks en Arabisch. Onder de deelnemers worden twintig cadeaubonnen ter waarde van €25,- verloot.

Tags: hiv, onderzoek, soa, seks, MSM
Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

Lees nu de eerste column van onze nieuwe columnist AKO. Klik hier voor zijn (on)logische gedachtengangen over mens en maatschappij.

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Suitsupply en de actiegroep 'Gezin in Gevaar' | klik hier

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over het jaarverslag van de Europese Commissie over hoe zij gelijke rechten voor LHBTI's bevordert.

Gay op TV

22:00 | MVS

23:45 | The Graham Norton Show

Recent uit de kast!

| Zander Hodgson (acteur/model)

| Kevin McHale (acteur)

| Abbi Jacobson (actrice)

| Robert Páez (schoonspringer)

| Alyson Stoner (zangeres)

| Cory Michael Smith (acteur)

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles