De Roze Polder | Van smakeloos naar walgelijk

31-03-2018 | Een aantal weken geleden hing een poster van twee zoenende mannen in de bushalte voor mijn huis. Het bleek een reclamecampagne te zijn van Suitsupply.

Omdat deze pakkenwinkel de afgelopen jaren zo'n beetje alle vormen van schaamteloos vrouwonvriendelijke erotiek had afgewerkt, waren ze blijkbaar op zoek gegaan naar een andersoortige rel. Het was, denk ik, niet heel ingewikkeld om deze richting te bedenken. Mooie mannen in pakken + erotiek = bekkende homo's. Een verknipt kind kan de was doen.

Ik had een dubbel gevoel bij deze campagne. Aan de ene kant, vind ik het leuk als ik na een bezoekje aan de groenteboer tegen twee zoenende kerels aanloop. Aan de andere kant zit ik er niet op te wachten dat mijn seksuele gerichtheid voor de zoveelste keer wordt misbruikt voor het schoppen van een goedkope rel.

En een rel werd het. Natuurlijk. Bushokjes werden vernield en beklad. De tafels van de 'even-neuzelen-voor-het-slapengaan'-programma's zaten vol. En iedereen had het over Suitsupply (ik nu dus ook). Een mooi voorbeeld van hoe je met een relatief klein budget, maximale aandacht kan creëren.

Dat daarbij de homo-gemeenschap weer even als kanonnenvoer moest dienen, was blijkbaar een te negeren overweging. Waarom zou je je fatsoenlijk gedragen als je in plaats daarvan wat meer pakken kunt verkopen?

Maar, zoals dat gaat met kortlopende campagnes, na een week of twee was iedereen deze narigheid gelukkig weer vergeten.

Tot de actiegroep 'Gezin in Gevaar' zich er, als mosterd na de maaltijd, mee ging bemoeien. Ze riepen, via een flyer in het Gereformeerd Dagblad, op tot actie richting Suitsupply.

De actiegroep 'Gezin in Gevaar' komt voort uit de stichting Civitas Christiana. En dat is een behoorlijk eng clubje, als je het mij vraagt. Zelf zeggen ze dat de stichting 'is opgericht in 2014, om een halt toe te roepen aan de verdere afbrokkeling van de Nederlandse cultuur en tradities'. Dat klinkt hartverwarmend, maar ze hanteren daarbij een bijzonder smalle en willekeurige definitie van Nederlandse cultuur en tradities. De basis van hun denken (ja, ik geef ze het voordeel van de twijfel) wordt gevormd door tradities (dorpsfeesten, Fries spreken, Zwarte Piet), familie (lees: het klassieke gezin) en privé-eigendom (met ander woorden: geen communisme, geen belastingen, geen subsidies, geen Europa). Zoals ik al zei: smal en willekeurig.

Prachtige Nederlandse tradities als tolerantie, de omarming van slimme ideeën en mensen uit de hele wereld, godsdienstvrijheid, innovatie en individualiteit, zeg maar de tradities die van Nederland een succesvol en welvarend land hebben gemaakt, worden door Civitas Christiana terzijde geschoven.

Verder stijgt er een sterke 'Eigen Volk Eerst'-lucht op uit hun website. En met 'Eigen Volk' bedoelen ze natuurlijk niet iedere Nederlandse ingezetene, maar vooral witte christelijke rechts-radicalen. Weer zo'n smalle en willekeurige definitie. Kan haast geen toeval zijn.

Held Jasper Klapwijk begon een tegenactie. Hij zamelde geld in om een advertentie met zoenende mannen in het Reformatorisch Dagblad te zetten. Een geestige en slimme actie.
Natuurlijk sprongen de media hier ook weer bovenop en Klapwijk mocht in discussie met Hugo Bos, de vertegenwoordiger van Civitas Christiana. Tijdens die discussie, op Radio 1, liet Bos zich ontvallen dat hij geen uitingen van homoseksuele genegenheid in het straatbeeld wilde. Dit ter bescherming van de goede smaak en (let op!) de kinderen. En ineens had hij het niet meer alleen over de smakeloze posters van Suitsupply, maar noemde hij ook de Gay Pride.

En toen gingen bij mij de alarmbellen echt af.

Het onzichtbaar maken van bevolkingsgroepen is namelijk de eerste stap richting vervolging. Onzichtbare mensen kun je namelijk makkelijk laten verdwijnen. Eerst doodzwijgen, dan doodmaken, om het maar een beetje stevig aan te zetten. De geschiedenis laat zien hoe het werkt.

Ineens liet Civitas Christiana zich lelijk in de kaarten kijken. En wat we zagen was niet fraai. Alles wat niet past binnen hun smalle en willekeurige wereldbeeld moet blijkbaar van straat. Om te beginnen met minderheden die ze zien als een bedreiging van dat smalle en willekeurige wereldbeeld. De homo's en de moslims voorop.

"De tolerantie geldt in Nederland alleen als je de juiste mening hebt, oftewel als je LHBT-zijn promoot," zei Bos gepikeerd tegen het AD. Nee meneer Bos, daar bent u abuis. Ten eerste kun je LHBT-zijn niet promoten, want het is geen keuze. Ten tweede, in Nederland geldt tolerantie voor iedereen. Voor de mensen die het oneens zijn met uw enge flyer, voor de ranzige jongetjes en meisjes van Suitsupply en voor de gekkies van Civitas Christiana. Die tolerantie is een van de mooiste onderdelen van de Nederlandse cultuur en tradities.

En die tolerantie gaat zeker op voor al die LHBT jongens en meisjes die zichtbaar, op straat, van elkaar houden. Wen maar aan dat beeld, meneer Bos, want we gaan nooit meer terug naar ons onzichtbare verleden.

De Roze Polder is een periodieke column op GaySite.nl door Jos en gaat over alles wat hem bezig houdt.

 

GaySite.nl berichtte ook:
08-05-2018 | Geen 'homoadvertentie' in Reformatorisch Dagblad
04-04-2018 | Geen zoenende mannen in RD

Deel dit artikel:  

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:35 | The Graham Norton Show

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven