PrEP mogelijk vergoed in Nederland

27-03-2018 | De hiv-preventiepil PrEP is volgens de Gezondheidsraad 'essentiële zorg' die beschikbaar zou moeten zijn voor risicogroepen zoals homoseksuele mannen. Volgens de raad is het middel effectief, zowel medisch als wat betreft de kosten. Of het middel hiermee voortaan geheel of slechts gedeeltelijk wordt vergoed door zorgverzekeraars is nog onbekend. Aidsfonds, COC, PrEPnu, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren pleiten al lang voor verstrekking en zijn blij met het advies van de Gezondheidsraad. "Dit advies is een doorbraak," reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. "Met PrEP hebben we een unieke kans om de hiv epidemie definitief een halt toe te roepen. We vragen minister en Kamer om het advies direct uit te voeren en geen dag langer te wachten met de invoering van PrEP in Nederland."

Door het advies van de Gezondheidsraad ligt een Kamermeerderheid voor PrEP binnen handbereik. Bij COC's Verkiezingsdebat beloofde de VVD 'als eerste vóór te zullen stemmen' bij een positief advies van de Gezondheidsraad. Afgelopen december stemde de VVD – net als PVV, CDA, ChristenUnie, 50PLUS en SGP – nog tegen een GroenLinks/D66-voorstel tot introductie van PrEP. Ze wilden het Raadsadvies afwachten.

PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv-infectie oplopen. In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 800 mensen een hiv-diagnose. Uit onderzoek blijkt dat dat aantal fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld. In San Francisco is het aantal nieuwe hiv-diagnoses bijvoorbeeld bijna gehalveerd. PrEP is een aanvullend preventiemiddel tegen hiv, dat wordt ingezet náást bijvoorbeeld condooms en vroeg testen. PrEP wordt al verstrekt in o.a. Frankrijk, Noorwegen, Schotland, België, Portugal.

In het dinsdag verschenen advies onderstreept de Gezondheidsraad, die de regering adviseert over het vergoeden van medicijnen, het belang van introductie van PrEP. Volgens de Raad is PrEP effectief, veilig, zal het naar verwachting leiden tot minder hiv-infecties in Nederland en leidt het mogelijk tot kostenbesparingen. De kosten van het verstrekken van PrEP zijn lager dan een leven lang hiv-zorg bieden aan mensen die de hiv hebben opgelopen. De Gezondheidsraad wijst verder op Nederlands onderzoek waaruit blijkt dat PrEP-gebruik niet leidt tot een stijging van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Ook wordt zelden resistentie tegen PrEP gerapporteerd.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Kees | 27-03-2018

De VVD stemde afgelopen december tegen net als net als "PVV, CDA, ChristenUnie, 50PLUS en SGP".
Je zult als "liberale" partij maar in dat rijtje thuis horen. Stelletje huichelaars.


Roy020 | 29-03-2018

Gaat lijden tot een forse toename van andere SOA's.


@Roy020 | 29-03-2018

Tjah, dat er voor jou niks te wippen over is, is al weken duidelijk. Met of zonder soa's. Ontdooi eens een plofkip...


Ron072 | 04-07-2018

@roy020 Omdat de PreP gebruikers onder toezicht van een arts staan en zich elke 3 maanden moeten testen, zijn soa’s sneller opgespoord en kunnen ze behandeld worden. Dit is weer een positief effect op de vermindering van het aantal soa’s


Wil Kuipers | 10-07-2018

Mag de overheid op grond van seksuele geaardheid eigenlijk onderscheid maken in het gratis verstrekken van beschermende medicijnen tegen een dodelijke ziekte wat ze nu van plan is? Ik meen dat de grondwet discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbiedt. Er zijn meer risico groepen dan alleen homofielen met wisselende contacten. Swingers en heterofielen jongeren bijvoorbeeld hebben vaak ook veel wisselende contacten.


Theo | 10-07-2018

"De Gezondheidsraad wijst verder op Nederlands onderzoek waaruit blijkt dat PrEP-gebruik niet leidt tot een stijging van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)'

Onderzoek laat me niet lachen. Natuurlijk gaat dat veel meer soa's opleveren bij mensen die voorheen een condoom gebruikte. En er sneller bij zijn! Nou iemand die klachten heeft gaat uit zichzelf wel medische hulp zoeken.


r.marssman@gmail | 10-07-2018

Dat is mooi! Dan kunnen de ( Amsterdamse) darkrooms weer in volle glorie herleven


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Nee

Wat is dat?

Ja

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven