Nederland weert LHBT's uit Cuba

29-03-2018 | Op verzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moeten Cubanen sinds januari verplicht een visum aanvragen als ze op Schiphol van het ene op het andere vliegtuig willen overstappen. Tot februari was dit nog niet verplicht wat resulteerde in een groot aantal asielzoekers uit Cuba. Opvallend veel LHBT's maakten gebruik van de mogelijkheid om op Schiphol bij de IND aan te kloppen. Sinds januari hebben Cubanen die naar Schiphol komen voor een overstap, een speciaal transit-visum nodig waardoor het aantal LHBT-asielzoekers is gedaald naar nul.

In 2015 kwamen nog 9 Cubaanse vluchtelingen naar Nederland, een jaar later waren dat er 23. Vorig jaar vroegen in totaal maar liefst 256 vluchtelingen uit Cuba asiel aan in ons land. Waarom ons land zo populair is is niet geheel duidelijk maar het vermoeden is dat Nederland in de Cubaanse LHBT-gemeenschap bekend staat als veilig toevluchtsoord. Nederland was ook een praktische plaats voor Cubaanse vluchtelingen. Zij konden visumvrij reizen naar Rusland. Het vliegtuig naar Moskou maakt een tussenlanding op Schiphol alwaar Cubaanse asielzoekers aanklopten bij de IND.
 
Het COC riep in februari nog op om het juist makkelijker te maken voor Cubaanse LHBT's om hier asiel aan te vragen. Volgens de belangenorganisatie is de situatie voor LHBT's in het Midden-Amerikaanse land nog steeds ronduit slecht. Volgens het COC worden ze nog altijd onderdrukt, bedreigd en mishandeld. In bepaalde gevallen loopt hun leven zelfs gevaar. De Cubaanse politie valt LHBT's lastig, algemene wetgeving wordt gebruikt om LHBTI's mee te bestraffen en de politie biedt LHBT's in praktijk vaak geen bescherming. Ook worden mensen vaak gediscrimineerd door medeburgers.

Een woordvoerder van staatssecretaris Harbers (Asiel) laat vandaag in de Telegraaf weten dat LHBT's nauwelijks kans maken om asiel in Nederland te krijgen. Omdat volgens de woordvoerder LHBT's niet vervolgd worden op Cuba "ligt het percentage afwijzingen op 99 procent," aldus de woordvoerder.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 29-03-2018

Ik begrijp het standpunt van het COC, maar Nederland kan moeilijk elke LHBTI die lastig gevallen wordt in de hele wereld opvangen.


Andersom | 29-03-2018

Andersom gebeurt het ook. Mijn huisbaas is een Cubaan. Hij zal zo rond de 70 zijn. Hele lieve man. Woont in de Europese unie, met zijn zoons. Vrouw overleden.
Zijn vader woont in Cuba. En heeft een serieus prostaat probleem. Uitgezaaid en zo. Dus oude Rogelio koopt een ticket, om zijn nog oudere vader te bezoeken.

Twee dagen later was hij al terug. Hij liet zijn nog gesealde rolkoffertje zien. Was geweigerd in zijn land, om zijn zieke vader te bezoeken. Had twee dagen enkel in vliegtuigen gezeten en op vliegvelden. Tuurlijk denk ik dan ook, had je geen visum aangevraagd, of hadden ze misschien een hele goeie reden om je te weigeren. Maar ik denk ook, wat een klotewereld. De andere kant uit vliegen, naar je vader, en naar je vaderland, is blijkbaar nog harder.


JAN2 | 29-03-2018

Helemaal eens met Peter.


JAN2 | 29-03-2018

Wij worden ook lastiggevallen, naar welk land kunnen wij als we dat zouden willen?


@JAN2 | 29-03-2018

12 points!


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

20:05 | Bones

22:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven