Kroaten willen geen homohuwelijk

25-03-2018 | In de Kroatische hoofdstad Zagreb zijn zondag enkele tienduizenden mensen de straat op gegaan om te voorkomen dat de politiek via een achterdeur het huwelijk zal openstellen voor paren van het zelfde geslacht. Het Kroatische parlement staat op punt om het zogenoemde Verdrag van Istanbul te ratificeren. Dit Europese verdrag uit 2011 moet geweld tegen vrouwen in de toekomst voorkomen en bestrijden. De bevolking in Kroatië is niet tegen deze hoofddoelstelling van het verdrag maar wel tegen eventuele 'bijwerkingen'. In het verdrag staat tevens dat gendergerelateerd geweld dient te worden voorkomen en bestreden. De wettelijk introductie van een derde geslacht stuit veel Kroaten tegen de borst omdat het een opmaat zou kunnen betekenen van de introductie van het homohuwelijk.

De demonstranten riepen de regering zondag op het verdrag niet te ratificeren omdat het dan rechten moet toekennen aan transgenders en transseksuelen en ook de openstelling van het huwelijk voor homoparen niet meer is tegen te houden. "Het verdrag betekent een uitholling van onze traditionele gezinswaarden en dat willen wij voorkomen. Als de regering toch ratificeert moet het opstappen," aldus één van de demonstranten in de Kroatische media. Ook bisschop Vlado Kosic zei dat het verdrag zeer slecht is voor de bevolking van Kroatië en riep premier Andrej Plenkovic op niet te ratificeren.

Tot dusverre hebben 46 landen de overeenkomst ondertekend. 27 landen hebben het reeds geratificeerd, waaronder Nederland. Volgens een recente peiling is een meerderheid van de Kroaten voor ratificering maar of het parlement de komende week hier gehoor aan geeft is nog maar zeer de vraag. De tegenstanders hebben zondag al laten weten dat als toch tot ratificatie wordt over gegaan een referendum wordt aangevraagd. Kroatië is sinds juli 2013 lidstaat van de Europese Unie en kent sinds 2014 het geregistreerde partnerschap voor homoparen. Het huwelijk is sinds 2013 expliciet wettelijk omschreven als een verbintenis tussen een man en een vrouw.

Deel dit artikel:  

Reacties:

GaanWeWeer | 25-03-2018

Religie die zich met de politiek bemoeit. Bisschop Vlado Kosic.
Een homohuwelijk moet elk land pas invoeren als het eraan toe is. Anders leidt het enkel maar tot zinloos geweld. Het moet uit het hart komen, en anders maar volgend jaar of zo.
De scheiding tussen geloof en staat eens een keer goed afbakenen is veel belangrijker. In de hele EU zouden alle belastingvoordelen voor om het even welk geloof dan ook, verboden moeten worden. En dreigen met naar de hel gaan zou net zo strafbaar moeten zijn dan Holleeder die zijn eigen zus wat influistert. Wat facebook doet met verkiezingen, doen de geloven al eeuwen. Allemaal. Wat mij betreft mogen ze elke bisschop, voorganger, imam of wat dan ook die zich met het democratisch geweten bemoeit, minstens een jaar in de bak mogen gooien. Het is opruiing en volksmennerij. Daarnaast is het je reinste godslastering. Maar dat laatste is slechts voor gevorderde lezers. Helaas.


Ruud | 26-03-2018

Nou Frankrijk wilde het ook niet, en laten we nu maar oppassen in onze eigen land waar een bepaalde religieuze groep ook langzaam stukje voor stukje hun macht aan het uitbreiden is.
58 procent van de moslims wil geen homo als buurman, en zitten in Rotterdam al in de gemeenteraad met 4 zetels en de burgemeester is zelf al bedreigd voor die haatzaaiers omdat hij niet Salafistisch genoeg is.( dus een moderne moslim)
Ze zullen in de toekomst de haat naar joden en gays gaan opvoeren, dus wees maar op je hoede in je eigen land, in plaats steeds een vinger te wijzen naar ander landen.


JAN2 | 26-03-2018

Inderdaad Ruud. We wijzen, ook het COC, te veel en te vaal naar andere landen als het gaat om homorechten, terwijl er in eigen land ook veel aan de hand is wat aandacht nodig heeft.


Wakker worden | 26-03-2018

Links omarmt de islam dus Nederlanders wordt wakker


Ruud | 26-03-2018

Meest vreemde van alles is , dat zowel het AD en de Gay site ineens een groot stuk niet meer vermeld hebben , over de extreme homo haat in de asiel zoekers centrums.
Homo asiel zoekers welke voor haat gevlucht zijn naar Europa komen van de regen in de drup, en de Gaysite schrijft er niet maar dan ook niets over, waarschijnlijk ook al censuur.

Dit is echt heel triest en mensonterend.
Ze vluchten voor hun geaardheid uit het land van herkomst, en komen in West Europa en worden weer mishandeld.
Verschrikkelijk gewoon.


harrie | 26-03-2018

En vele zogenaamde vluchtelingen komen hier toch met extreme religieuze gedachten die ze hier willen importeren en waar wij niet op zitten wachten.


Nico | 26-03-2018

G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


Ruud | 26-03-2018

Vanavond ben ik heel erg stil geworden, Joodse vrouw van 85 doorgestoken door Islamistische buurman en in brand gestoken, en dat soort haalt Groen Links Nederland binnen. Terroristen komen niet binnen zei die idioot van een Klaver, Nee ze komen niet ze zijn er al , 85 jaar en dan zo afgeslacht worden.
Ik ben er helemaal kapot van, een oude joodse vrouw die niemand kwaad doet en al moest ontsnappen van de Nazi's razzia's, vermoord door een moslim Joden en Homo haters zijn het. Ohhhhh wat erg.

Bron-De Telegraaf


Telegraaf | 26-03-2018

Is een kut krant. Kattebakvulling.


Wim @20;17 | 27-03-2018

Nou zeg wat een mooie bijdrage lever jij hier op de site wanneer een Joodse vrouw is neergestoken en verbrand, schande. Wanneer dat het enigste dat je kunt neer typen kan je beter niets neer typen.
Misschien ben je binnenkort zelf aan de beurt .


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven