Woorden en Daden | Homorechten in Europa

31-03-2018 | Op 1 maart jl. publiceerde de Europese Commissie haar jaarverslag over hoe zij gelijke rechten voor LHBTI's bevordert. Je kunt daar gemakkelijk cynisch over zijn, want het is voor een groot deel gebakken lucht. Een werkgroep hier, wat subsidies daar, en natuurlijk vertegenwoordigers van de Commissie bij allerlei LHBTI-bijeenkomsten. Maar in deze tijd waarin bepaalde imams en reformatorische dagbladen zich juist van hun intolerante kant laten zien, ben ik eigenlijk toch wel blij met de inspanningen van Eurocommissaris Jourova. Zelf een Tsjechische waar buiten een stad als Praag LHBTI-tolerantie niet vanzelfsprekend was. En nog komt de Tsjechische regering bepaald niet als beste uit de bus als het gaat om maatregelen die gelijke rechten voor LHBTI's bevorderen. Maar de Baltische Staten, Roemenië en Bulgarije blijven het verst achter, zo blijkt uit het overzicht dat Jourova in haar verslag presenteerde.

Het goede aan de inspanningen van de Commissie is vooral dat het onderwerp op de agenda staat en dat erover gepraat wordt. Specifieke maatregelen tegen haatspeech op internet, gekoppeld aan afspraken met de IT-reuzen zoals Google over verwijdering van dergelijke uitspraken, kunnen praktisch effect hebben. En natuurlijk zijn LHBTI-organisaties blij met wat financiële steun uit Europa, zeker in landen met regeringen die hier zelf niet toe bereid zijn.

Cynischer word je, als je ziet dat Jourova de echt belangrijke dossiers niet vooruit weet te helpen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de beoordeling van asielverzoeken die zijn gebaseerd op vervolging vanwege seksuele oriëntatie. Daar kwam het goede nieuws niet uit Brussel, maar uit Luxemburg, waar het Hof van Justitie uitsprak dat je deze groep asielzoekers niet mag onderwerpen aan een "psychologische" test om hun seksuele oriëntatie vast te stellen. De Hongaarse regering van de beruchte Orban paste deze methode toe en wonder boven wonder, waren LHBTI's opeens hetero, althans volgens de test. Dat mag dus niet meer en dat is concreet. Dat Jourova constateert dat veel lidstaten nog steeds geen aparte voorzieningen hebben voor deze categorie asielzoekers, en dan in beschermende zin, is dan natuurlijk wel weer een domper op de feestvreugde.

Ook de Europese richtlijn gelijke behandeling is nog steeds geblokkeerd door een aantal lidstaten. Jourova constateert het zuchtend, maar komt niet met echt concrete initiatieven voor oplossingen, althans niet in het jaarverslag. Terwijl dit nu juist overal in de EU LHBTI's van echte, juridische gelijkheid zou verzekeren.

Kortom, veel woorden, niet zoveel daden. Maar het zijn tenminste opbeurende woorden en die hebben we tegenwoordig meer dan ooit nodig.

Het jaarverslag van de Commissie is hier te vinden.
De uitspraak van het Hof van Justitie over asiel staat hier.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.

 

Deel dit artikel:  

De wereld en zo

Lees nu de eerste column van onze nieuwe columnist AKO. Klik hier voor zijn (on)logische gedachtengangen over mens en maatschappij.

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Suitsupply en de actiegroep 'Gezin in Gevaar' | klik hier

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over het jaarverslag van de Europese Commissie over hoe zij gelijke rechten voor LHBTI's bevordert.

Gay op TV

22:00 | MVS

23:45 | The Graham Norton Show

Recent uit de kast!

| Zander Hodgson (acteur/model)

| Kevin McHale (acteur)

| Abbi Jacobson (actrice)

| Robert Páez (schoonspringer)

| Alyson Stoner (zangeres)

| Cory Michael Smith (acteur)

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles