Politie maakte fout in 'homozaak'

19-12-2017 | De politie heeft in april van dit jaar ten onrechte gemeld dat een Arnhems homopaar slachtoffer was geworden van discriminatie. Dat meldt het korps op haar website. "In de publiciteit en de samenleving ontstond kort na de mishandeling veel tumult en verontwaardiging, omdat de mishandeling zou zijn ingegeven door homohaat. Uiteraard staan we als politie dan op scherp zoals we elk signaal van homohaat zeer serieus nemen. Maar we moeten ook een organisatie zijn die onpartijdig is, omdat we toegankelijk willen zijn voor alle partijen in de samenleving. Iedereen mag rekenen op de politie en iedereen moet onbevangen een beroep kunnen doen op de politie; ongeacht geslacht, leeftijd, geaardheid en afkomst."

Het geweldincident vond op 2 april 2017 plaats op de Nelson Mandelabrug in Arnhem. De twee homoseksuele mannen kregen na een avond stappen enkele rake klappen van een groepje jongeren. Het incident leidde tot veel reacties van afschuw en kreeg veel publiciteit. Dit resulteerde in de Hand-in-Hand-actie waar veel bekende Nederlanders aan deelnamen (foto). Het OM liet eerder al weten dat nergens in het onderzoek is gebleken dat discriminatie of homohaat het motief was achter de mishandeling.

De politie benadrukt vandaag dat het onpartijdigheid en onbevooroordeeld recherche-onderzoek behoort te doen, zonder vooruit te lopen op de zaken. Die onpartijdigheid stelt ook eisen aan onze communicatie naar de media, aldus de politie die vast stelt dat er onvoldoende weerstand is geboden aan wat er in de samenleving en de publiciteit leefde. "Dat doen we een volgende keer anders."

Dinsdag stonden vier minderjarige jongens voor de rechter in Arnhem, omdat zij verdacht worden van mishandeling en openlijke geweldpleging. Omdat de verdediging van de jongens nog vragen heeft zal de zaak op 26 maart 2018 inhoudelijk worden behandeld.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 19-12-2017

Volgens de advokaat van de homomannen zijn er wel degelijk anti homo woorden geuit. Feit is in ieder geval dat zij mishandeld zijn. De aanleiding, het hoe en waarom, weet ik ook niet. Maar het was wel 4 tegen 2. Dus het lijkt me niet aannemelijk dat de 2 de 4 hebben lopen provoceren bijvoorbeeld. Zo stoer zijn ze nou ook weer niet (sorrie jongens ) Maar als de 4 het bijvoorbeeld hand in hand lopen als provocerend hebben opgevat is dat ook al anti-homo gedrag. Dus gezond verstand gebruiken en de gasten toch als homo-agressief gedrag veroordelen. Denk ik dus.


Ondernemingsraad | 19-12-2017

... van de politie: Wat kost dat allemaal niet?

Ga es lekker weg met je mediawoordvoerders.


Offeh... | 19-12-2017

Begin leuk een bank met heel veel spotjes op de TV. Die dan failliet gaat. Dan kan Rutte daar later leuk komen werken. En daarna op zijn beurt komen helpen het volgende kabinet te formeren.


Syteemziek | 20-12-2017

Er zullen geen getuigen bij geweest zijn. Advocaten v/d daders zullen zo sluw zijn 't "homo" element a/d zaak te elimineren,zodat "neutrale" mishandeling resteert.Komen vervolgens met uitlokking op de proppen, waardoor slachtoffers daders worden en v.v. Ten slotte vindt de politie dat zij objectief behoort te communiceren.Cirkel rond! Hoogste tijd dat 't NL strafrecht meer slachtoffer- dan dadergericht wordt.Waarom de politie uitgerekend in dit geval Roomser wil zijn dan de Paus,is me 'n raadsel.Tijd rekken (aandacht voor de zaak op de lange baan schuiven) is de pleiters v/d jongens gelukt.Jammer dan voor de 2 in elkaar geroste mannen.Die moeten maar naar de "psikoloog" en andere "logen".


Duivel | 20-12-2017

Advocaat van de duivel: Het blijft hier om minderjarigen gaan.
Daar tegenover: minderjarigen uit een cultuur waarin ouders zich geen reet aantrekken van wat hun kinderen buitenshuis flikken. Dat is jouw probleem. Ook als je tanden uit je bek gaan.
En dan met een hele kutholabrigade die daar orde in moet bewaken. Bij de burgerlijke stand begrijpen ze de functie van ambtenaar al niet (als je wilt weigerambtenaren, dan moet je de eer aan jezelf houden en ontslag nemen. Zo simpel ligt het.) De politie is helemaal de weg kwijt. Dat begon al toen ze iedereen maar zoveel mogelijk boetes gingen opleggen. Ik de laatste nog twee weken voor mijn vertrek uit Nederland. Per ongeluk gekeerd waar een maand geleden nog baan in de andere richtig lag maar toen ineens niet meer. Ja, toch de lul. En daar moest ik maar begrip voor hebben dat ze daar toch echt wel een boete voor moesten geven. Ik heb hem later uit het buitenland ook overgemaakt. Beschouw het maar als fooi. Daarna heel veel geld verdiend in den vreemde. Ik kon het gelukkig gemakkelijk missen. Maar het was wel een steek maar lekker in je blauwe petjes reet betaling.


Richard | 20-12-2017

Wanneer maakt polite geen fouten?????


Marc | 20-12-2017

Lekkere discussie, niets meer met het onderwerp te maken. Enfin; mij viel het al meteen op dat de mishandeling direct in t gay-e werd getrokken. Ellie Lust zat bij een talkshow en probeerde het nog te nuanceren. Maar tevergeefs, Pechtold, Barbara Barend e.v.a wilden er een slaatje uit slaan. Het blijft een sneu verhaal. Jammer.


Wim | 23-12-2017

Filmmaker slachtoffer van nieuw anti-homogeweld

Amsterdam is opnieuw het toneel van anti-homogeweld. Een groepje jongens sloeg in de nacht van maandag op dinsdag twee zoenende vrouwen tegen de grond in de Reguliersdwarsstraat, d√© homo-uitgaansstraat van de hoofdstad. Een van de slachtoffers is een filmmaker uit Brazili√ę, die net een prijs had gewonnen op IDFA.


Bah | 23-12-2017

Nou we kunnen beter stoppen met reageren, want die halfgare nicht haalt steeds meeste inzendingen weg, zonden van mijn tijd.
Je mag niet eens meer schrijven dat Marokkanen met beton scharen nichten in elkaar rammen.


Saillant | 26-12-2017

Over de beukennootjes-affaire van Henkie Krol. Die, dat weten zij inmiddels allemaal wel, heeft weer es iets minder ver gekeken dan zijn bril, in die nootjes-kwestie van Iran. (Dacht dat enkel mannelijke fractievoorzitters nootjes kregen, en vrouwen niet, dus kiepte ze in de prullie.) Bleek misverstand. Hij geeft toe dom, maar vindt excuses te ver gaan. En terecht! Toen de Iranese leider nog niet zo lang Rome bezocht waren alle kunstwerken met piemels en tieten afgeschermd met houten kisten. Schandalig.
Wat gebeurt, en heel snel ook? Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt wél excuses aan, aan Iran. Zet aldus een vrij gekozen parlementarier te kakken. Totaal.
Het geeft wel aan welke bescherming homo Nederland in het heden en nabije toekomst van de Staat der Nederlanden te verwachten heeft. Het buigt immers voor ayatollahs. Apen die nootjes terugsturen. Ik vind dat gebaar al bedenkelijk.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

19:00 | Anger Management

20:10 | Thuis

20:30 | Are You The One

21:00 | Empire

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven