Mexico in de ban van homohuwelijk

20-07-2017 | In Mexico is de afgelopen weken een felle strijd ontstaan rond de openstelling van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht. President Enrique Peña Nieto wil al langer dat het homohuwelijk in heel Mexico wordt gelegaliseerd maar de christelijke organisatie Confamilia rijdt nu met een fel gekleurde bus door het land om de invoering van het homohuwelijk tegen te gaan.

Mexico kent het homohuwelijk op dit moment alleen in de hoofdstad en in drie van de 31 deelstaten. Om in heel Mexico het homohuwelijk mogelijk te maken diende Nieto vorig jaar een wetsontwerp in. Deze wetswijziging werd door het parlement verworpen maar er is een nieuw wetsontwerp in de maak. In deze nieuwe wet wordt elke vorm van discriminatie strafbaar gesteld en gelijke rechten voor iedereen gegarandeerd. Mexicaanse homo-organisaties zijn de campagne 'Love is Love' gestart en pleiten voor de komst van het homohuwelijk terwijl de christelijke organisatie Confamilia, die staat voor de traditionele familiewaarden, actie voert tegen de landelijke invoering. Een fel gekleurde bus (foto) rijdt door het land met opschriften als: 'Een huwelijk is tussen man en vrouw' en 'Blijf van onze kinderen af'. De bus krijgt inmiddels regelmatig politie-escorte mee omdat homo-activisten al een aantal maal de bus hebben beschadigd en beklad (bekijk hier de video)

Dat het onderwerp zeer gevoelig ligt is te zien in de gehele Mexicaanse samenleving. Ouderen maar ook jongeren zijn veelvuldig in de media te zien, pleitend voor, of juist tegen de openstelling van het huwelijk. Zelfs paus Franciscus liet enige tijd geleden van zich horen. Volgens de kerkelijk leider is het nu meer dan ooit zaak om het huwelijk te beschermen als verbintenis tussen een man en een vrouw. De paus riep Mexicaanse geestelijken en politici op om het traditionele huwelijk te beschermen. Mexico kent sinds 2010 de wettelijke erkenning van homoparen maar insiders zeggen dat de komst van het homohuwelijk nog wel even op zich kan laten wachten.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Wessel | 20-07-2017

Onderschat de grote invloed v/d Kerk in dit op 1 na talrijkste R-K land ter wereld niet. Wat echter op Malta kan, moet ook in Mexico mogelijk zijn. Om te beginnen 'n stevige chili con carne met veel hete Spaanse pepers en 'n exotische tequila erbij. Die bus wordt vast door Rome gesubsidieerd. Waarom beschadigen en bekladden homo's die bus? Gebeurt 't omgekeerde staan ze gelijk op hun achterste "poten".


Joop | 20-07-2017

Ik snap nog steeds niet dat christenen het gewone huwelijk denken te mogen claimen, alsof het van het christendom is. Het huwelijk is niks meer dan een verbintenis tussen twee mensen die elkaar zaken beloven, waarbij iedereen dezelfde rechten en plichten heeft voor de staat, en niet voor de kerk. Immers anders konden goddelozen ook niet trouwen, of andersgelovigen. Daarnaast is de tekst op die bus schandalig, blijf van onze kinderen af? Ze kunnen die bus beter inzetten tegen de roomse kerk, waar daadwerkelijk veel kinderleed geschied is.


Emiel | 21-07-2017

homo`s en lesbiennes komen niet aan kinderen . dat zijn juist de gelovigen . kijk maar naar die schijnheiligen geestelijken die kinderen misbruiken. gewoon die bus onderspuiten met gravitatie. weg met die zieke lelijke gestoorde bus


Baliekluiver | 22-07-2017

Katholieke landen die op deze walgelijke manier de scheiding tussen staat en kerk niet respecteren, zijn even verwerpelijk als islamitische dictaturen.


BertJan | 23-07-2017

Mexicanen hebben supermooie pikken en ballen


JAN2 | 23-07-2017

@BertJan ...ze doen er alleen zo bar weinig mee.


gaybox.org | 25-07-2017

Op gaybox.org kun je het zelf vragen aan Mexicanen. Want de chat vertaalt automatisch. En er zijn al heel veel Mexicanen lid! Best een spannend land, dat Mexico! Als wij de Zangeres zonder Naam waren, hadden we er ook een liedje over geschreven. Kijk eens op gaybox.org! Ook als app te installeren.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven