Gay Pride Istanbul verloopt onrustig

26-06-2017 | In de Turkse stad Istanbul heeft de politie zondag met traangas en rubberkogels een einde gemaakt aan de Gay Pride. De autoriteiten hadden voor de derde maal op rij de parade door het centrum van de stad verboden, verwijzend naar de veiligheid van burgers en toeristen en de openbare orde. Diverse groeperingen hadden gedreigd de Pride aan te vallen, mocht de overheid er toestemming voor geven. In een statement verklaarde de gouverneur van Istanbul dat bedreigingen via sociale media een rol hadden gespeeld in de beslissing om de parade te verbieden. De organisatoren van de Gay Pride in Istanbul vinden dat overheid de bedreigingen moet aanpakken in plaats van de optocht te verbieden.

Ondanks het verbod waagden enkele tientallen LHBT-activisten zich op straat. Kleine groepjes trokken naar het Taksimplein in het centrum. Ondanks de massale aanwezigheid van de politie slaagden een honderdtal mensen bijeen te komen in een nabijgelegen wijk. De politie gebruikte traangas en rubberkogels om hen uit elkaar te drijven. Een onbekend aantal activisten werd opgepakt evenals de Nederlandse cameraman Bram Janssen. Janssen werkt sinds 2016 vanuit Istanbul voor het Amerikaanse persbureau AP en deed verslag van de Pride. Over de reden voor zijn arrestatie is nog niets bekend. Volgens collega's liet hij zijn Turkse perskaart zien, maar maakte dat geen verschil. Enige tijd later werd hij weer vrijgelaten. Onbekend is of ook de homoactivisten weer op vrije voeten zijn.

De Gay Pride was in het voorbije decennium steeds populairder geworden. Het evenement in Istanbul bestaat al sinds 2003 en trok op zijn hoogtepunt bijna 100.000 deelnemers (foto). De laatste drie jaar werd de Pride om onduidelijke reden verboden maar LHBT's blijven, ondanks het verbod, samenkomen in het stadscentrum omdat ze vinden dat ze het recht hebben om vreedzaam bijeen te komen en aandacht te vragen voor de positie van LHBT's in Turkije. Homoseksualiteit is in Turkije, in tegenstelling tot in veel andere moslimlanden, niet verboden. Toch worden homoseksuelen vaak gediscrimineerd en is homofobie nog altijd wijdverspreid.


Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 26-06-2017

G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


Kees | 26-06-2017

En het overgrote deel van de Turken in ons land heeft op die smerige dictator van een Erdogan gestemd. Zegt iets over de "ruimdenkende" cultuur/mentaliteit van die gasten met hun Turkse vlaggen.


Tja | 27-06-2017

Wat is dat nu weer voor rare kop ''verloopt onrustig'' Mensen in elkaar geslagen, met traangas en rubberkogels beschoten heet tegenwoordig ''onrustig''. Nog even en het ''maar'' een incidentje....


Peter | 27-06-2017

Noem het gewoon zoals het is: onderdrukking!


Sandra | 27-06-2017

Gek he dat ondanks grote campagnes nauwelijks meer iemand op vakantie gaat in Anatoli√ę. Nergens in de Europese ruimte worden mensenrechten zo vaak geschonden.
@Kees, wat een flauwekul. Turken bleven juist massaal thuis bij het referendum ondanks het dringende stemadvies dat de ak partij thuisstuurde.

33,27 % van de stemgerechtigden stemde voor meer onderdrukking van hun landgenoten. 82.872 Nederturken stemden voor beperken van mensenrechten op totaal 116.557 meerderjarigen die de moeite namen om √ľberhaupt te stemmen.


mark100 | 27-06-2017

dat land ben ik nooit geweest en zolang er onderdrukking heerst zal ik er ook geen voet neerzetten in dat land.


Bastiaan | 27-06-2017

Ben zelf in Turkije geweest en het land glijdt steeds verder af naar een dictatuur met - ook voor de eigen bevolking - allerlei beperkingen. Gelukkig, zijn er, ook in ons eigen land, aardige turken die het niet met alles van het regime van Erdogan mee eens zijn...


Joop | 27-06-2017

Ik wens de homo's in Turkije veel kracht. Dat zullen ze nodig hebben in een machocultuur waar je zonder aanleiding wordt opgepakt en gemarteld.
Hoe zit het eigenlijk met al die Erdoganturken die gestemd hebben op hun leider en president? Zijn die nu al vertrokken uit onze democratie? Want als je daarvoor kiest, dan wil je toch niks liever dan bij je dictator in het thuisland wonen? En laat de welwillende turken hier dan maar blijven. Hebben die ook rust!


BertJan | 27-06-2017

Het land van Kemal Ataturk. Een nicht als een paard. Heeft zich doodgezopen. Zegt u? Nee hoor, een heilige. Een ware moslim. Een soort van Erdogan...


JAN2 | 28-06-2017

Een keer in Turkije geweest en nooit meer. Wat een arrogant klotevolk is het. De homobeweging heeft het zwaar en wens ze alle sterkte toe en zelfs dat zal niet meevallen met een dictator als erdogan.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven