Woensdag manifestatie voor LHBTI's Tsjetsjeniƫ

15-04-2017 | Op woensdag 19 april vindt in Amsterdam een manifestatie plaats ter ondersteuning van LHBTI's in Tsjetsjenië. Het gaat om een solidariteitsbijeenkomst en een protest tegen de afschuwelijke vervolging van LHBTI's in de autonome Russische republiek. De initiatiefnemers eisen dat president Kadyrov van Tsjetsjenië en president Poetin van Rusland onmiddellijk onderzoek doen, een einde maken aan de vervolging en stappen nemen om de LHBTI's te beschermen. De bijeenkomst is ook bedoeld om de LHBTI's in Tsjetsjenië een hart onder de riem steken. De manifestatie is een initiatief van Russische en Nederlandse LHBTI-activisten, COC Nederland en Amnesty International.

In Tsjetsjenië zijn vanaf begin dit jaar minstens honderd LHBTI's zonder reden opgepakt en drie mensen zouden om het leven zijn gebracht. Dat blijkt uit berichten van Human Rights Watch (HRW), van collega-organisaties van het COC in Rusland en uit de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta. Mensen worden vastgezet in voormalige kazernes, die gebruikt worden om hen zonder proces op te sluiten. Daar worden veel opgepakte mannen in elkaar geslagen, gemarteld met elektroshock en gedwongen namen en gegevens van andere homo- en biseksuele mannen te overhandigen. Een enkeling komt, in de woorden van HRW, 'amper levend' terug bij zijn familie.

Het COC vraagt het kabinet om aanvullende actie tegen de vervolging van LHBTI's in Tsjetsjenië. De belangenorganisatie stuurde op vrijdag 14 april een oproep aan minister Koenders en staatssecretaris Dijkhoff. Ook wil het COC dat Koenders de zaak agendeert bij de Verenigde Naties en dat hij de druk van de EU op Rusland opvoert. EU-buitenlandvertegenwoordiger Mogherini veroordeelde de situatie in Tsjetsjenië afgelopen week, mede na aandringen van Koenders en het COC. Het COC vraagt staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) om het asielbeleid voor LHBTI's uit Tsjetsjenië aan te passen. De belangenorganisatie wil dat hij LHBTI’s die in Tsjetsjenië acuut gevaar lopen een veilig heenkomen in Nederland biedt, bijvoorbeeld door hen uit te nodigen. Ook zou Nederland Tsjetsjeense LHBTI’s de mogelijkheid moeten bieden om asiel te vragen op de ambassade en posten in Rusland. Het COC bepleit ten slotte dat Nederland het ambtsbericht over Tsjetsjenië aanpast. Daarin staat nu dat 'homoseksualiteit [in Tsjetsjenië] niet openlijk bespreekbaar is'. Volgens het COC doet dat geen recht aan de ernst van de situatie in Tsjetsjenië waar LHBTI's systematisch lijken te worden vervolgd, gemarteld, gevangengezet en zelfs vermoord. Ambtsberichten vormen de basis voor het beoordelen van asielverzoeken in Nederland.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov heeft inmiddels gezegd dat de Russische autoriteiten een onderzoek zullen starten naar het geweld tegen homoseksuelen in Tsjetsjenië.

Klik hier voor meer informatie over de manifestatie voor LHBTI's Tsjetsjenië.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Cees | 15-04-2017

Het zou mooi zijn als het woensdagavond bomvol wordt op de Westermarkt.
Ben heel benieuwd. Ik ga er in elk geval bij zijn.


Joop | 15-04-2017

Wellicht kunnen wat russen en uitgeprocedeerde gelukszoekers uit bv Marokko of Tunesiƫ huiswaarts keren zodat er wat plek vrij komt voor echte vluchtelingen uit Tsjetsjeniƫ.


Emiel | 16-04-2017

dat zeg je goed joop. we kunnen beter deze Tsjetsjeniƫ LHBt vlugtelingen onderdak geven die hebben het echt nodig. dan de meeste buitenlanders en moslims die hier naar toe komen. en meestal ook nog LHBT ers gaan bedreigen. wat een gestoord land Tsjetsjeniƫ is de nieuwe derde nazi rijk volgens mij. die lui die dat doen . gelijk ook fusilleren . is te erg voor woorden wat er daar gebeurt met de LHBTers


Karel | 16-04-2017

Nederland importeert liever op grote schaal homohaters (lees Moslims) dan voor hun leven vluchtende homo's. Maar volgens Alexander Pechtold is de Islam een verrijking voor ons land. Dan weet je het wel. (Vraag me overigens wel af wat die gast allemaal gebruikt in z'n vrije tijd!)


maar | 16-04-2017

moslims kunnen ook homo zijn.

en er zijn moslims die homoĀ“s wel accepteren.

mensen uit die landen zijn van geboorte 99% moslim.


Huib | 16-04-2017

Helemaal eens met Joop.


Hypocriet COC | 16-04-2017

In de Nederlandse asielcentra zijn homo's niet veilig voor de agressie van Tjetjeense moslims.

In EIGEN LAND kunnen we gay vluchtelingen geen veiligheid garanderen wegens gewelddadige Tjetienen en Oezbeken en Afganen.

En dan op de Westermarkt protesteren tegen mensen die daar niets van mee krijgen. Het is allemaal
voor de bĆ¼hne.
Het is eigenlijk zo laf en labbekakkerig. Echt - wat een hypocriet zootje .


zelfvernietiging | 16-04-2017

Laat die naĆÆeve dwaze verraders van land en volk gewoon lekker zichzelf goed voelen, daar op de Weespermarkt. GroenLinks is tegenwoordig favoriet onder homo's, dus emancipatie en veiligheid zijn voor gays voorlopig niet weggelegd.


Jan2 | 17-04-2017

En weer gaat o.a het COC dit faciliteren terwijl homo's hier gemolesteerd worden. Ja ze vinden het erg vervelend en daar blijft het bij. Vervelend zeiden ze. Ja het COC moet aan het werk blijven anders gaat die subsidiepot op slot. Maar ik denk, eerst hier orde op zaken stellen en dan pas over de grens koekeloeren.


qw | 18-04-2017

Van Erdogan, met al zijn nieuwe volmachten, mogen we weldra hetzelfde verwachten, althans als het er al niet is. Ik denk dat Kemal AtatĆ¼rk zich eindeloos in zijn graf omdraait.


Mark | 24-04-2017

Doe niet dom en help de homo's in moslimrepubliek Tsjetsjeniƫ. Kijk op Matt Beard, All Out info@allout.org. Ik heb zelf ook geld gestort via Paypal-rekening. Laat je eigen soortgenoten niet creperen. Kijk maar eens op afbeeldingen Tsjetsjeniƫ gay en zie wat voor premier leider daar rondloopt. Het is een vent met een baard welke zijn Ak47 schoonpoetst en trotserend op bezoek bij Poetin. Het is al ernstig genoeg dat de vervolging op homo's in de 2de wereldoorlog 1940-45 terug is in het jaar 2017. Inmiddels zijn er concentratiekampen opgezet in Tsjetsjeniƫ waar de homo's worden gevangen gehouden gemarteld, elektrische schokken krijgen toegediend, verrot geslagen, en dan roepen sommige hier om het COC niet te spekken? Je bent een schande voor deze planeet de aarde. Je vindt jezelf nog belangrijker dan dat je soortgenootjes worden afgemaakt. Of je maakt je eerder drukker om je pas gelakte nagels dan dat je een vuist maakt naar de wereld. Hoe zou jij het gevonden hebben als alles zoals homovervolging in Nederland zou plaatsvinden en Tsjetsjeniƫ was een vrij niet-islamitisch land dan zou je toch ook gered zijn als mensen jou zouden helpen? Walgelijk vindt ik het dat er een aantal zijn die zich nergens druk om maken. Wacht geduldig. In de toekomst zijn We in Europa aan de beurt!


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven