Amsterdams protest tegen homovervolging

20-04-2017 | Ruim vijfhonderd mensen hebben woensdagavond in Amsterdam gedemonstreerd tegen de vervolging van LHBT's in Tsjetsjenië. De initiatiefnemers eisten tijdens de solidariteitsbijeenkomst bij het Homomonument in de hoofdstad dat president Kadyrov van Tsjetsjenië en president Poetin van Rusland onmiddellijk onderzoek doen, een einde maken aan de vervolging en stappen nemen om de LHBT's te beschermen. De bijeenkomst was ook bedoeld om de LHBT's in Tsjetsjenië een hart onder de riem steken. De manifestatie was een initiatief van Russische en Nederlandse LHBTI-activisten, COC Nederland en Amnesty International.

Volgens mensenrechtenorganisaties waaronder Human Rights Watch (HRW) is het autoritaire regime in de Russische deelrepubliek een gewelddadige campagne begonnen tegen homoseksuelen. Zeker honderd mannen zouden in geheime detentiecentra zijn opgesloten en gemarteld. Drie zouden inmiddels zijn overleden.

De manifestatie in Amsterdam duurde een uur. De slachtoffers van de vervolgingen in Tsjetsjenië werden herdacht op de waterdriehoek van het Homomonument. Aanwezigen legden bloemen neer en staken kaarsen aan. De  Amsterdamse wethouder Van der Burg was één van de sprekers. "Laten wij nooit onze ogen sluiten voor martelingen, waar ter wereld ze ook plaatsvinden. Laten wij blijven strijden voor gelijkheid voor iedereen. Want zo lang het nodig is, komen wij hier keer op keer weer terug," aldus de wethouder. COC Nederland wil dat demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff het asielbeleid ruimhartiger maakt voor Tsjetsjeense LHBT's.

Eerder waren al demonstraties in Londen, Brussel, Milaan, Berlijn en enkele andere Europese steden. De Verenigde Naties en EU-buitenlandvertegenwoordiger Mogherini veroordeelde de situatie in Tsjetsjenië afgelopen week. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov heeft inmiddels gezegd dat de Russische autoriteiten een onderzoek zullen starten naar het geweld tegen homoseksuelen in Tsjetsjenië.

GaySite.nl berichtte ook:
21-04-2017 | "Tsjetsjeense homovervolging neemt toe"

Deel dit artikel:  

Reacties:

Jan2 | 20-04-2017

"Religies zullen seksualiteit altijd blijven veroordelen".

Inderdaad maar ze maken tegelijkertijd ook misbruik van kinderen en ook met dit gegeven doet de politiek weinig of niets. De commissie Deetman (CDA) is muisstil. Religies en ideologieen maken misbruik van de lasten en de lusten.


religies | 20-04-2017

religies


@jan2 | 20-04-2017

wat heeft deetman ermee te maken?

niets.

die commissie is allang opgeheven.

commissie samson ging ook over misbruik maar dan bij weeshuizen van de overheid, en kinderopvang door de staat.


@niek | 20-04-2017

ze zullen onder de indruk zijn in Tsjetsjeni√ę.


wat echt indruk | 20-04-2017

is een boycot , een handelsboycot, een boycot van de spelen in rusland.

want RUSLAND beschermd deze regio.


een demonstratie heeftniet zoveel zin.


heeft de koning al gereageerd naar poetin? of onze eigen rutte?


@niek | 20-04-2017

@niek: het is altijd makkelijker om thuis te blijven en dikke gaten in je sofa te branden met je scheten en je kloten te krabben en dan je schouders ophalen en zeggen: "ach ja, brengt niets". En dan gewoon weer lekker verder met tv kijken en allerlij troep in je strot te schuiven en niets te doen. En dan maar klagen over "die slechte moslems". In de tweede wereldoorlog had je beslist ook joden of communisten verlinkt voor een paar aardappels en dan alles lekker opgevreten zonder een slecht geweten. "Tja, kan toch niets aan de oorlog doen".


mega man | 20-04-2017

rutte zal niet reageren die interesseert homo`s niet. die wil maar een ding dat de multi miljonairs het goed hebben. en de armen helemaal kaal plukken . en nog meer daklozen maken . aan de VVD heb je alleen maar ellende. en de koning doet ook niks. die doen liever dure reizen en uitstapjes maken van onze geld. er is een nieuwe nazi rijk op gestaan in Tsjetsjeni√ę. die gestoorde lui op pakken en voorgoed opsluiten. want als we niks doen krijgen we straks een nieuwe derde rijk in de wereld. ze hebben nog niks geleerd van de tweede wereld oorlog .


@mega man | 20-04-2017

dat kan niet. het is door rusland gecontroleerd gebied. nederland kan daar niet binnenvallen om het te bevrijden


Jan2 | 20-04-2017

Google maar even Commissie Deetman dan kom je er zelf achter.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven