VUmc wil homoparen met kinderwens helpen

25-03-2017 | Het VUmc in Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om ook homoparen te helpen bij hun kinderwens. Het ziekenhuis begeleidt vrouwen bij IVF-draagmoederschap als deze geen (functionerende) baarmoeder hebben of een zwangerschap levensbedreigend is. Homostellen worden tot op heden per definitie buitengesloten van deze begeleiding maar diverse experts en beroepsverenigingen dringen er inmiddels op aan ook homoparen met een kinderwens te helpen. Maar dat is niet eenvoudig, zegt Roel Schats, hoofd van het IVF-Centrum in het Algemeen Dagblad. In Nederland mag je niet publiekelijk oproepen dat je een draagmoeder zoekt, vanwege het commerciële karakter ervan. Ouders die een ivf-behandeling willen ondergaan om zwanger te worden, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eicel en zaadcel moeten afkomstig zijn van beide wensouders. Daarmee worden homostellen bij voorbaat uitgesloten. De cruciale vraag bij Nederlandse medici is nu is of we de strikte medische indicatie willen loslaten en voor homoparen de uitzondering van een zogenoemde 'vorm van wensgeneeskunde' willen toelaten.

Mannen met een kinderwens moeten nu uitwijken naar het buitenland met alle risico's en extra kosten vandien. De kinderwens onder homostellen in Nederland stijgt explosief maar niet alle stellen kunnen een draagmoedertraject in het buitenland, waarvan de kosten kunnen oplopen tot 100.000 euro, bekostigen. Diverse instanties, waaronder Stichting Meer dan Gewenst, pleiten daarom voor een verruiming van de regels zodat ook voor homostellen de kinderwens in vervulling kan gaan. Het is onduidelijk wanneer het VUmc met concrete voorstellen komt om homoparen tegemoet te komen.  

Bekijk hier de indrukwekkende documentaire die onlangs werd uitgezonden over wenspapas. In 'Het zaad en de 11 eitjes' wordt een homostel gevolgd dat graag kinderen wil. Een familielid wil draagmoeder zijn, maar dan moet er iemand worden gevonden die de eicel levert. Het homostel Dennis (28) en Lody (25) wil graag samen een kind. Hun kinderwens kan in vervulling gaan als een nicht zich aanbiedt als draagmoeder. Ze wil met liefde een kind dragen voor haar neef, maar niet van haar eigen eicel.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 26-03-2017

Blijft een egoïstische manier om per se een kind te willen hebben. Allerlei moeilijke constructies bedenken met eicellen leveren , draagmoeders regelen en kosten die tot soms 100.000 euro oplopen. Waarom? Kan men als men toch zo graag een kind wil opvoeden niet een kind gelukkig maken door deze te adopteren? In Afrika sterven dagelijks duizenden kinderen door honger.


Gimzo | 26-03-2017

Meestal lees ik de reacties hier maar niet omdat ik me wezenloos aan de dommigheid erger. Deze las ik per ongeluk wel. @Joop, wat ben jij een ongelooflijke oetlul. Je hebt er echt geen reet van begrepen en mijn conclusie is dat je de documentaire niet hebt gezien. Zo ongenuanceerd je mening verkondigen doet mensen pijn. Denk eerst eens na voordat je je bek opentrekt. Moeten we eerst de rest van de wereld leeg adopteren voordat we weer eigen kinderen mogen krijgen? Nou, jouw ouders hadden daar inderdaad beter aan gedaan. Dan was jouw dommigheid mij bespaard gebleven.


jelte | 26-03-2017

@Joop zonder elkaar hier aan te gaan vallen, ik heb de documentaire gezien er zijn nog helaas nog heel veel landen die geen kind ter adoptie willen geven aan homoparen, dus conclusie mooi dat VUmc hier wil meewerken.


delamordant | 26-03-2017

1. Ik heb geen documentaire gezien.
2. Het probleem met homoseksualiteit is promiscu├»teit. (niet dat het niet bestaat bij hetero's maar toch in net iets mindere mate) met alle hygi├źnische consequenties die daarbij horen.
3. Het voordeel van homoseksualiteit is dat een oplossing biedt voor overbevolking.
Als we ook homoparen helpen bij hun kinderwens gaat dit ten voordele van de stabiliteit van homorelaties (het is geen wondermiddel maar het helpt wel) enerzijds maar anderzijds gaat dit ten nadele van hun bijdrage in de strijd tegen overbevolking.
4. Erg veralgemenend kan men stellen dat overbevolking minder een probleem is waar de heersende cultuur en wetgeving progressiever is tegenover homoseksualiteit. (dat is een vaststelling; geen noodzakelijk laat staan oorzakelijk verband).
5. Het lijkt er dus op dat homoparen bij voorkeur geholpen worden bij hun kinderwens door adoptie. Hetzelfde geldt evenwel voor heteroparen.
6. Kiezen voor ingewikkelde voortplantingstechnieken kan alzo algemeen als asociaal gedrag bestempeld worden. Toegegeven, ikzelf zou mij wat dit betreft ook asociaal gedragen (ook voor veel andere zaken maar daar hebben we het hier niet over).


Joop | 26-03-2017

Gimzo, je probeert je frustratie op de man te spelen. Geeft niet hoor, kan ik wel tegen. Zonder iemand voor het hoofd te willen stoten geef ik gewoon mijn mening. Daar mag jij het natuurlijk niet mee eens zijn. Ik vind het niet te verkopen dat je wellicht 100.000 euro moet neerleggen om een kind te willen hebben. Kinderen zijn geen handelswaar waar je even je portemonnee voor trekt. Uit het verhaal blijkt ook dat er allerlei haken en ogen aan zitten, zoals met liefde een kind dragen voor haar neef, maar niet van eigen eicel. Het begint door te slaan. Is het nou zo moeilijk om je ergens bij neer te leggen? Dat niet altijd alles mogelijk is in het leven? Blijkbaar hebben we een groep mensen die koste wat kost iets wil, op welke manier dan ook. Opvoeden van een kind door 2 mannen is niks mis mee, maar adopteren lijkt mij een betere oplossing. Ja het klopt dat homo's uit heel veel landen niet mogen adopteren, maar er zijn ook landen waar het wel kan.


single | 27-03-2017

en homo singles?


promiscuïteit | 27-03-2017

@ delamordant
waarom is promiscuïteit een probleem?

er zijn toch ook parenclubs voor hetero's?

het is inderdaad waarschijnlijk waar dat er onder hetero's minder wisselende contacten zijn.

maar waarom is dat een probleem?


effe denken. | 27-03-2017

Dacht altijd homo,s zijn er door de overbevolking die nu toch wel aan de gang is tegen te gaan,want hetero,s zijn op dat gebied schijnbaar zonder zelfcontrole,wat maakt je zoveel beter een kind te maken dan te adopteren in ons geval of is het iets om te bewijzen. Is een wenskind de wens van een kind?


qw | 27-03-2017

Ik wist niet dat Lorin Parys, Vlaams NVA-parlementslid, een echtgenoot en twee geadopteerde kinderen heeft. Hij komt uit een generatie die zijn homosexualiteit ernstig kan uitbouwen. Ik kom uit een generatie waarvan de homosexualiteit geregeld en meedogenloos werd vermoord en afgeslacht. Dat hij er een ernstige dimensie aan kan en wil geven, gaat mijn petje ver te boven (de afslachting van mijn homosexuliteit was zo erg dat ik het me zelfs niet kan voorstellen), maar ik heb er immens respect voor. Dat de kinderwens onder homostellen in Nederland explosief stijgt, kan ik alleen maar toejuchen. Wie zijn homosexualiteit ernstig kan uitbouwen, verdient alleen respect en alle medewerking. Dus waarom geen samenlevingsvorm tussen moeder en homokoppel ontwerpen dat het vermaledijde, kleine en onnozele kerngezinnetje doorbreekt?


Gimzo | 27-03-2017

@Joop, ik zal het nu niet opnieuw op te man spelen maar proberen je een duw in de goede richting te geven. Ga alsjeblieft die documentaire zien. Ik er ben er niet 100% van overtuigd dat je er dan anders over denkt (maar wel 90%). Je leest nu iets en gelijk heb je je ongezouten mening klaar. Daar schaar je je bij het overgrote deel van de Nederlandse bevolking die eerst iets roept en pas dan nadenkt, of ├╝berhaupt niet nadenkt. Wat dat betreft ben je in goed gezelschap.
De twee mannen uit de documentaire handelen vanuit een diep gekoesterde wens en hebben daar veel voor over. Ze laten heel erg veel om hun droom te verwezenlijken; het hebben van een eigen kind. Je gebruikt nu het woord handelswaar en ik kan maar niet snappen dat je dit zomaar durft te stellen. En dat heeft niets met verschil van mening te maken, want ik gun jouw je mening. De documentaire gaat vooral over het hebben van (on)gelijke rechten en daarvoor proberen deze jongens een lans te breken. Daarvoor verdienen ze respect. En dan nog kan jij vinden dat adoptie meer voor de hand ligt. Dat mag. Het enige wat jij echter doet is deze twee mannen in hun ziel raken, want neem er gif op in dat ze jouw reactie en die van mij hebben gelezen.


delamordant | 28-03-2017

Promiscu├»teit is een probleem om hygi├źnische redenen. Ja, er bestaan condooms maar blijkbaar worden die niet altijd (goed) gebruikt.


Joop | 28-03-2017

@Gimzo, dank voor je reactie. De mannen uit de docu lijken mij aardige en serieuze mannen. Een kind mag zich gelukkig prijzen met zulke ouders.
Het is niet mijn bedoeling om deze mensen in hun ziel te raken. Ik wens ze alle geluk in het leven, ook met hun wens. Toch blijf ik enige moeite houden om redenen die ik eerder al aangaf. Dat betekent niet dat mijn mening of idee leidend moet zijn. Het is slechts mijn mening.


Coenraad | 29-03-2017

Kinderen krijgen is geen "recht" en kinderloos zijn is ook geen ziekte. Daarom ben ik tegen het gebruiken van gemeenschapsgeld om kinderloze paren (ongeacht hun geraardheid) langs kunstmatige weg aan kinderen te helpen.


Gimzo | 31-03-2017

@Joop, dank voor je reactie. Deze komt een stuk genuanceerder over. Laten we vaststellen dat we het eens zijn over dat we van mening verschillen.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven