Ook SloveniŽ krijgt homohuwelijk

03-03-2015 | In Slovenië is dinsdagavond de wet op het homohuwelijk goedgekeurd. Maar liefst 51 parlementsleden stemden voor en 28 tegen de wet die het huwelijk openstelt voor iedereen; dus ook voor paren van het zelfde geslacht. De wet was een initiatief van de 'Linkse Partij' en werd dinsdag gesteund door de regering. Alleen de centrum-rechtse partij in het parlement stemde tegen en heeft zelfs aangekondigd alles in het werk te stellen om een referendum te organiseren. Als minimaal 40.000 handtekeningen worden opgehaald dient een landelijk referendum te worden gehouden. Deze volksraadpleging kan nog roet in het eten gooien.

President Borut Pahor krijgt de nieuwe wet binnenkort voorgelegd voor ondertekening maar zal hier naar verwachting mee wachten tot duidelijk wordt of een referendum gehouden moet worden. Wanneer één en ander duidelijk wordt is niet bekend.

Als de wet daadwerkelijk van kracht wordt is Slovenië het 21ste land dat het huwelijk volledig openstelt voor paren van het zelfde geslacht. Getrouwde homoparen mogen straks ook kinderen adopteren. Juist dit laatste is tegen het zere been van enkele organisaties die dinsdagavond voor het parlementsgebouw protesteerden tegen de uitbereiding van homorechten in Slovenië.

Slovenië werd een soevereine staat op 25 juni 1991 toen het zijn onafhankelijkheid uitriep. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië. Op 1 mei 2004 werd Slovenië lid van de Europese Unie.

GaySite.nl berichtte ook:
24-10-2015 | Homohuwelijk SloveniŽ weer onzeker

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

Lees nu de eerste column van onze nieuwe columnist AKO. Klik hier voor zijn (on)logische gedachtengangen over mens en maatschappij.

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Suitsupply en de actiegroep 'Gezin in Gevaar' | klik hier

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over het jaarverslag van de Europese Commissie over hoe zij gelijke rechten voor LHBTI's bevordert.

Gay op TV

22:00 | MVS

23:45 | The Graham Norton Show

Recent uit de kast!

| Zander Hodgson (acteur/model)

| Kevin McHale (acteur)

| Abbi Jacobson (actrice)

| Robert Páez (schoonspringer)

| Alyson Stoner (zangeres)

| Cory Michael Smith (acteur)

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles