Ook SloveniŽ krijgt homohuwelijk

03-03-2015 | In Slovenië is dinsdagavond de wet op het homohuwelijk goedgekeurd. Maar liefst 51 parlementsleden stemden voor en 28 tegen de wet die het huwelijk openstelt voor iedereen; dus ook voor paren van het zelfde geslacht. De wet was een initiatief van de 'Linkse Partij' en werd dinsdag gesteund door de regering. Alleen de centrum-rechtse partij in het parlement stemde tegen en heeft zelfs aangekondigd alles in het werk te stellen om een referendum te organiseren. Als minimaal 40.000 handtekeningen worden opgehaald dient een landelijk referendum te worden gehouden. Deze volksraadpleging kan nog roet in het eten gooien.

President Borut Pahor krijgt de nieuwe wet binnenkort voorgelegd voor ondertekening maar zal hier naar verwachting mee wachten tot duidelijk wordt of een referendum gehouden moet worden. Wanneer één en ander duidelijk wordt is niet bekend.

Als de wet daadwerkelijk van kracht wordt is Slovenië het 21ste land dat het huwelijk volledig openstelt voor paren van het zelfde geslacht. Getrouwde homoparen mogen straks ook kinderen adopteren. Juist dit laatste is tegen het zere been van enkele organisaties die dinsdagavond voor het parlementsgebouw protesteerden tegen de uitbereiding van homorechten in Slovenië.

Slovenië werd een soevereine staat op 25 juni 1991 toen het zijn onafhankelijkheid uitriep. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië. Op 1 mei 2004 werd Slovenië lid van de Europese Unie.

GaySite.nl berichtte ook:
24-10-2015 | Homohuwelijk SloveniŽ weer onzeker

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

21:00 | Eastenders

23:35 | The Graham Norton Show

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven