Ook Sloveniƫ krijgt homohuwelijk

03-03-2015 | In Slovenië is dinsdagavond de wet op het homohuwelijk goedgekeurd. Maar liefst 51 parlementsleden stemden voor en 28 tegen de wet die het huwelijk openstelt voor iedereen; dus ook voor paren van het zelfde geslacht. De wet was een initiatief van de 'Linkse Partij' en werd dinsdag gesteund door de regering. Alleen de centrum-rechtse partij in het parlement stemde tegen en heeft zelfs aangekondigd alles in het werk te stellen om een referendum te organiseren. Als minimaal 40.000 handtekeningen worden opgehaald dient een landelijk referendum te worden gehouden. Deze volksraadpleging kan nog roet in het eten gooien.

President Borut Pahor krijgt de nieuwe wet binnenkort voorgelegd voor ondertekening maar zal hier naar verwachting mee wachten tot duidelijk wordt of een referendum gehouden moet worden. Wanneer één en ander duidelijk wordt is niet bekend.

Als de wet daadwerkelijk van kracht wordt is Slovenië het 21ste land dat het huwelijk volledig openstelt voor paren van het zelfde geslacht. Getrouwde homoparen mogen straks ook kinderen adopteren. Juist dit laatste is tegen het zere been van enkele organisaties die dinsdagavond voor het parlementsgebouw protesteerden tegen de uitbereiding van homorechten in Slovenië.

Slovenië werd een soevereine staat op 25 juni 1991 toen het zijn onafhankelijkheid uitriep. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië. Op 1 mei 2004 werd Slovenië lid van de Europese Unie.

GaySite.nl berichtte ook:
24-10-2015 | Homohuwelijk Sloveniƫ weer onzeker

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2018

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland van afgelopen jaar? Doe nu de GayNieuws Kennis Quiz 2018 en test je kennis en geheugen!

Woorden en Daden

De laatste column door Dennis de Jong. Lees hier zijn bijdrage over afscheid nemen van het Europees Parlement.

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven