Homo's passen gedrag aan

27-09-2008 | Uit onderzoek van Bureau Discriminatiezaken Utrecht blijkt dat ruim drie op de vier Utrechtse homo's zijn of haar gedrag aanpast om zich op straat veiliger te voelen. Door bijvoorbeeld niet hand in hand te lopen, hopen ze vervelende reacties te voorkomen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder de leden van COC Midden-Nederland en kreeg de titel 'Terug in de kast?' Volgens onderzoeker Michel Aben in het Algemeen Dagblad komt zelfdiscriminatie steeds vaker voor onder Utrechtse homo's. Mannen en vrouwen ondernemen geen actie tegen discriminerend gedrag, maar vermijden moeilijkheden bewust. Het effect: ze verzwijgen of ontkennen de eigen identiteit. Hand in hand lopen op straat is voor de meeste homo's taboe, net als zoenen of knuffelen in het openbaar. Gedrag waaruit de seksuele voorkeur blijkt wordt vooral vermeden als er groepen jongens in de buurt zijn.

Volgens bijna driekwart van de ondervraagden is de houding van de maatschappij ten opzichte van homoseksualiteit in de afgelopen twee jaar veranderd. De intolerantie groeit. "Vooral van religieuze groeperingen", zegt Aben. "Met name moslims, maar ook christenen. Het gevoel daarover wordt mede bepaald door uitlatingen van imams en vertegenwoordigers van de ChristenUnie in de media."

Opvallend in de onderzoeksresultaten is dat Utrechtse homo's zelf zeggen minder te worden gediscrimineerd dan tien jaar geleden. Schelden, gewelddadige reacties, maar ook reacties op de werkvloer of op het sportveld komen in Utrecht minder voor, blijkt uit een vergelijking die Aben trok met een onderzoek van tien jaar geleden. "Dat kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat homo's hun gedrag aanpassen om niet op te vallen. Als je geen aanleiding geeft, kan je tenslotte ook geen reactie uitlokken. Maar die relatie hebben we niet onderzocht," zegt hij.

De Utrechtse wethouder van emancipatie Cees van Eijk noemt het schokkend dat mensen zich gaan gedragen naar afnemende tolerantie. Verrassend vindt hij de uitkomsten van het onderzoek niet. Onlangs kwam de gemeente met het actieplan 'Gewoon homo zijn in Utrecht'. De stad wil homoseksualiteit bespreekbaar maken onder jongeren, voorlichting op scholen geven en ideeën verzamelen en uitvoeren om homo's zichtbaarder te maken.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Gordon in Wonderland

20:30 | House Rules

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven