Europa gaat homo's beter beschermen

10-09-2008 | Discriminatie op grond van seksuele geaardheid, handicap, religie en leeftijd is nog steeds mogelijk bij het aanbieden van goederen en diensten in de EU. Dinsdag is in een overleg van de commissie Burgerlijke Vrijheden besloten dat GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg namens het Europarlement de rapporteur wordt voor nieuwe wetgeving die deze discriminatie moet verbieden.

Buitenweg laat weten zeer verheugd te zijn met deze uitdaging en wil als rapporteur nog deze termijn in het Europees Parlement het traject voor deze antidiscriminatiewetgeving afronden. Op de arbeidsmarkt en de werkvloer zijn alle vormen van discriminatie inmiddels volgens Europese wetgeving verboden. Maar de bestaande antidiscriminatierichtlijn geldt nog niet voor de terreinen goederen en diensten, onderwijs, sociale zekerheid en sociale voordelen.

Mensen die gediscrimineerd worden op basis van bijvoorbeeld hun seksuele geaardheid worden nog steeds niet beschermd. Bij het toewijzen van woningen, verstrekken van leningen of hypotheken, creditcards, alle vormen van verzekeringen of simpele zaken als auto-verhuur kan nog wel worden gediscrimineerd. Terwijl sekse- en rasdiscriminatie al wel via bestaande Europese wetgeving op deze gebieden verboden zijn. Volgens Buitenweg gaat het niet alleen om de bescherming van homo's, ook discriminatie op basis van leeftijd, religie en handicap heeft aandacht nodig.

In juli presenteerde de Europese Commissie de voorstellen voor nieuwe gelijke behandelingswetgeving. Dat was een enorme stap voorwaarts, want in eerste instantie wilde de Europese Commissie alleen een richtlijn die bescherming biedt aan mensen met een handicap. Door druk van een meerderheid in het Europees Parlement onder aanvoering van Kathalijne Buitenweg is het voorstel naast handicap, nu ook gericht op seksuele geaardheid, religie en leeftijd. In de voorstellen van de Europese Commissie, die de basis zijn voor het rapport van Buitenweg straks, staan nog een aantal zaken waar GroenLinks bezorgd over is. Zo wil Buitenweg de uitzondering voor bijzonder onderwijs schrappen: "Deze uitzondering zou scholen het recht kunnen geven om homo's toch te discrimineren. Bijvoorbeeld door homoseksuele scholieren lessen te ontzeggen. Een dergelijke uitzondering vind ik onaanvaardbaar". Naar verwachting wordt het rapport over de nieuwe antidiscriminatiewetgeving aan het begin van 2009 in het Europees Parlement in stemming gebracht.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven