VN stemmen in met waarnemersstatus COC

22-07-2008 | COC Nederland heeft definitief een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties verworven. Internationaal beleidsmedewerker Björn van Roozendaal van de homobelangenorganisatie spreekt van een belangrijke mijlpaal: "COC Nederland kan zich nu gaan inzetten voor het agenderen van homofobie bij de VN. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het COC in vervulling."

COC Nederland gaat haar status gebruiken om binnen de verschillende VN-fora homofobie te agenderen. "De zware strijd die geleverd moest worden om deze status te verkrijgen toont wel aan dat de aanpak van homodiscriminatie bij de VN nog lang geen uitgemaakte zaak is. In een groot aantal VN- lidstaten is homoseksualiteit nog strafbaar. Terwijl de VN zich al jaren bezighoudt met de aanpak van discriminatie op andere gronden, is homoseksualiteit vaak nog onbespreekbaar. Wij willen een bijdrage leveren aan het agenderen van de vele schendingen van mensenrechten waar homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders wereldwijd nog elke dag door getroffen worden", zegt Van Roozendaal.

"De Nederlandse regering heeft een intensieve lobby gevoerd ter ondersteuning van de aanvraag voor de waarnemersstatus van het COC bij de VN", schreef minister Plasterk onlangs in antwoord op Kamervragen. "Mede gelet op de veel voorkomende discriminatie van homoseksuelen en excessieve straffen ten aanzien van homoseksuelen, inclusief de doodstraf, is en blijft het COC een belangrijke partner in de strijd tegen discriminatie van homoseksuelen, één van de prioriteiten in het Nederlandse mensenrechtenbeleid".

Vorige maand beoordeelde NGO-comité de aanvraag van COC Nederland al positief, wat een historische doorbraak was omdat nooit eerder een homo-organisatie een positieve aanbeveling kreeg. Nu heeft de Economisch Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC) deze aanbeveling overgenomen.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven