Oranjelegioen homofoob

11-07-2008 | De organisatie Football Against Racism in Europe (FARE) heeft in een evaluatierapport haar bezorgdheid uitgesproken over homofobe uitlatingen van Nederlandse supporters tijdens het EK-duel Nederland-Italië in Bern. Volgens het rapport hebben tijdens het afgelopen voetbaltoernooi, dat werd gehouden in Zwitserland en Oostenrijk, enkele duizenden leden van het Oranjelegioen "homofobe liedjes" gezongen over de Italiaanse spits Luca Toni. Dat gebeurde op de melodie van het officiële EK-lied. Kurt Wachter, woordvoerder van FARE, noemt de actie van de Nederlandse voetbalfans "schandalig". FARE bestrijdt xenofobie en racisme en wordt daarbij gesteund door de UEFA, FIFA en Europese Commissie.

In het vrijdag verschenen rapport staat overigens dat niet alleen de Nederlandse supporters zich schuldig hebben gemaakt aan discriminerend gedrag. Wachter laakt verder het gedrag van de Italianen, Spanjaarden, Kroaten, Duitsers en Russen. Ook zij maakten zich volgens FARE schuldig aan discriminerend gedrag. Kroatië is het enige land dat daadwerkelijk bestraft is voor zijn uitspattingen. Het land werd op advies van FARE door de UEFA beboet. FARE is partner van de Europese voetbalfederatie UEFA, en bestaat sinds 1999. Ze doet onderzoek naar fangedrag, organiseert campagnes om racisme en discriminatie in het voetbal terug te dringen. Bij het EK werden onder meer straatvoetbalpartijtjes tussen supporters van verschillende landen georganiseerd om de onderlinge verhoudingen en het wederzijds begrip te verbeteren.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven