Oranjelegioen homofoob

11-07-2008 | De organisatie Football Against Racism in Europe (FARE) heeft in een evaluatierapport haar bezorgdheid uitgesproken over homofobe uitlatingen van Nederlandse supporters tijdens het EK-duel Nederland-Italië in Bern. Volgens het rapport hebben tijdens het afgelopen voetbaltoernooi, dat werd gehouden in Zwitserland en Oostenrijk, enkele duizenden leden van het Oranjelegioen "homofobe liedjes" gezongen over de Italiaanse spits Luca Toni. Dat gebeurde op de melodie van het officiële EK-lied. Kurt Wachter, woordvoerder van FARE, noemt de actie van de Nederlandse voetbalfans "schandalig". FARE bestrijdt xenofobie en racisme en wordt daarbij gesteund door de UEFA, FIFA en Europese Commissie.

In het vrijdag verschenen rapport staat overigens dat niet alleen de Nederlandse supporters zich schuldig hebben gemaakt aan discriminerend gedrag. Wachter laakt verder het gedrag van de Italianen, Spanjaarden, Kroaten, Duitsers en Russen. Ook zij maakten zich volgens FARE schuldig aan discriminerend gedrag. Kroatië is het enige land dat daadwerkelijk bestraft is voor zijn uitspattingen. Het land werd op advies van FARE door de UEFA beboet. FARE is partner van de Europese voetbalfederatie UEFA, en bestaat sinds 1999. Ze doet onderzoek naar fangedrag, organiseert campagnes om racisme en discriminatie in het voetbal terug te dringen. Bij het EK werden onder meer straatvoetbalpartijtjes tussen supporters van verschillende landen georganiseerd om de onderlinge verhoudingen en het wederzijds begrip te verbeteren.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven