'Geboortenaam' vervangt 'meisjesnaam'

16-07-2008 | Op verzoek van een ambtenaar van de burgerlijkestand heeft de Nederlandse Taalunie een alternatief woord geïntroduceerd dat het woord 'meisjesnaam' op officiële formulieren moet vervangen. Het nieuwe woord 'geboortenaam' was nodig omdat mannen bij een homohuwelijk nog altijd hun 'meisjesnaam' moesten invullen als ze de naam van hun echtgenoot aannamen.

De ambtenaar deed onlangs het verzoek aan de Nederlandse Taalunie om met een nieuw woord te komen omdat hij regelmatig formulieren onder ogen kreeg waarop iemand de meisjesnaam moest invullen. Gênant, als er een man voor het loket stond, aldus de ambtenaar. De Taalunie heeft even over het verzoek moeten nadenken, want de beleidsorganisatie op het gebied van Nederlandse taal bedenkt normaal geen nieuwe woorden. Woorden worden meestal spontaan 'geboren' uit de taalgemeenschap en slechts zelden gebeurt het dat iemand met een zelfbedacht woord later het woordenboek haalt. Maar om de taal een handje te helpen zijn taaladviseurs in dit geval wel op zoek gegaan naar bruikbare alternatieven voor het woord 'meisjesnaam'. Daar kwam 'geboortenaam' uit. Naar verluidt komt het nieuwe woord inmiddels al op diverse documenten voor.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven