Historische doorbraak voor COC

07-06-2008 | COC Nederland heeft een historische doorbraak bereikt op weg naar een waarnemersstatus bij de Economische en Sociale Raad (ECOSOC) van de Verenigde Naties. Het NGO-comité dat de aanvraag van het COC moet beoordelen heeft namelijk voor het eerst ingestemd met de aanvraag van een holebi-organisatie. Zo'n aanbeveling wordt in de regel door de ECOSOC-raad overgenomen, aldus het COC op haar website.

Björn van Roozendaal, internationaal medewerker van COC Nederland, is de afgelopen week druk aan het lobbyen geweest in New York om de instemming voor de aanvraag van COC Nederland van het NGO-comité te krijgen. "De Nedelandse vertegenwoordiging in New York en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben het COC daarbij geweldig ondersteunt", zegt Van Roozendaal. "Dit resultaat is een historische doorbraak voor LGBT-organisaties bij de Verenigde Naties. De ECOSOC-raad zal de aanbeveling volgende maand nu over moeten nemen".

Ook Boris Dittrich van de International Gay and Lesbian Human Rights Commission is verheugd over de aanbeveling van het NGO-comité. "Behalve de Nederlandse en Britse missies heeft Björn zelf fantastisch werk gedaan. Het is voor het eerst dat een LGBT-organisatie een positief advies krijgt van het NGO-comité waar homofobe landen veel invloed hebben. Het betekent dat het COC voor andere LGBT-organisaties die een waarnemersstatus willen aanvragen de weg geplaveid heeft".

"Wat als een droom begon, lijkt dankzij de inzet van velen tot een succes te worden gebracht. Ik ben ontzettend trots op ons COC", zegt COC-voorzitter Frank van Dalen. "Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor de tomeloze inzet die is geleverd om de aanvraag op de drempel van goedkeuring te brengen". De ECOSOC-raad komt volgende maand bijeen om te beslissen over de aanbeveling van het NGO-comité over de waarnemersstatus van COC Nederland. Soortgelijke aanvragen van het Zwitserse LESTIME en het Braziliaanse ALGBT zijn op formele gronden doorgeschoven naar de volgende bijeenkomst van het NGO-comité.

Tags: COC, VN
Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven