Geslachtsoperatie in Cuba gratis

09-06-2008 | Mariela Castro, de dochter van president Raúl Castro, heeft aangekondigd dat het binnenkort mogelijk wordt om in Cuba geslachtsveranderingoperatie te ondergaan. Het gehele proces en de operatie voor transseksuelen is gratis. Na maanden van voorbereiding zouden de Cubaanse dokters dit jaar nog met de eerste operaties kunnen beginnen. De beoordelingscommissie ontving 92 aanvragen en diagnosticeerde 27 personen als transseksuelen. Negentien van hen hebben de wens uitgesproken zo snel als mogelijk onder het mes te gaan.

Mariela Castro, die erom bekend staat op te komen voor de rechten van homo's en transseksuelen, leidt het Cubanse nationale centrum voor seksuele voorlichting (CENESEX) en is sinds 2004 de drijvende kracht achter de inspanningen voor een volwaardige gezondheidszorg voor Cubaanse transseksuelen. De nieuwe wet vertrouwt de operaties toe aan het centrum dat de transseksuelen van begin tot einde moet begeleiden. "We hebben aan alle aspecten van medische zorg gedacht", zei Castro, "inclusief een operatie voor wie ervoor in aanmerking komt en de ingreep ook wil. Dat is niet bij alle transseksuelen het geval." Het centrum treedt in de voetsporen van de nationale commissie die CENESEX in 2005 oprichtte voor de medische begeleiding van mensen die zich ongemakkelijk voelen met het geslacht van het lichaam waarin ze geboren werden.

Van de 27 'erkende' transseksuelen zijn er al 13 in geslaagd juridisch van geslacht te veranderen, met nieuwe namen en foto's op hun identiteitspapieren. Zeven anderen wachten op goedkeuring door het ministerie van justitie. Op twee personen na zijn alle transseksuelen mannen die graag vrouw willen worden.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven