Homo's in Cuba willen gelijke rechten

19-05-2008 | Cubaanse homoseksuelen hebben zaterdag in de hoofdstad Havana een door de regering gesteunde bijeenkomst gehouden in het kader van de Dag Tegen Homofobie. De bijeenkomst was opmerkelijk want nog nooit werd in het communistische land, dat zeer afgezonderd leeft van de wereld, een dergelijke openlijke pro-homomanifestatie gehouden. De bijeenkomst werd voorgezeten door Mariela Castro, de dochter van president Raul Castro en een nicht van oud-president Fidel Castro.

In de Cubaanse samenleving bestaan sterke vooroordelen tegenover homoseksuelen, maar in het huidige regeringsbeleid wordt steeds meer afstand genomen van de homofobe opstelling van voorheen. Tot enkele jaren geleden werden homo's gedwongen hun geaardheid te verbergen uit angst belachelijk te worden gemaakt, te worden ontslagen of gevangen te worden gezet. Het Cubaanse parlement overweegt nu huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te legaliseren.

Enkele aanwezigen pleitten zaterdag voor het houden van een spontane homoparade, maar anderen waarschuwden tegen een mogelijke terugslag. Mariela Castro pleitte voor subtiele methoden om de Cubanen bewust te maken van de homofobiegevoelens die er nog altijd leven onder de bevolking. Zij noemde de zaak van vrije seksualiteit onvervreemdbaar verbonden met de revolutie van Fidel Castro. "De vrijheid van seksuele keuze en geslachtelijke identiteit is een oefening in gelijkheid en sociale rechtvaardigheid", aldus Castro's nicht.

GaySite.nl berichtte ook:
06-05-2018 | Krijgt ook Cuba het homohuwelijk?

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2018

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland van afgelopen jaar? Doe nu de GayNieuws Kennis Quiz 2018 en test je kennis en geheugen!

Woorden en Daden

De laatste column door Dennis de Jong. Lees hier zijn bijdrage over afscheid nemen van het Europees Parlement.

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven