Homo's in Cuba willen gelijke rechten

19-05-2008 | Cubaanse homoseksuelen hebben zaterdag in de hoofdstad Havana een door de regering gesteunde bijeenkomst gehouden in het kader van de Dag Tegen Homofobie. De bijeenkomst was opmerkelijk want nog nooit werd in het communistische land, dat zeer afgezonderd leeft van de wereld, een dergelijke openlijke pro-homomanifestatie gehouden. De bijeenkomst werd voorgezeten door Mariela Castro, de dochter van president Raul Castro en een nicht van oud-president Fidel Castro.

In de Cubaanse samenleving bestaan sterke vooroordelen tegenover homoseksuelen, maar in het huidige regeringsbeleid wordt steeds meer afstand genomen van de homofobe opstelling van voorheen. Tot enkele jaren geleden werden homo's gedwongen hun geaardheid te verbergen uit angst belachelijk te worden gemaakt, te worden ontslagen of gevangen te worden gezet. Het Cubaanse parlement overweegt nu huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te legaliseren.

Enkele aanwezigen pleitten zaterdag voor het houden van een spontane homoparade, maar anderen waarschuwden tegen een mogelijke terugslag. Mariela Castro pleitte voor subtiele methoden om de Cubanen bewust te maken van de homofobiegevoelens die er nog altijd leven onder de bevolking. Zij noemde de zaak van vrije seksualiteit onvervreemdbaar verbonden met de revolutie van Fidel Castro. "De vrijheid van seksuele keuze en geslachtelijke identiteit is een oefening in gelijkheid en sociale rechtvaardigheid", aldus Castro's nicht.

GaySite.nl berichtte ook:
06-05-2018 | Krijgt ook Cuba het homohuwelijk?

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de vreugde en ongemakken van drag queens. | klik hier

Hanky (Zakdoek) Codes

Door een zakdoek in een bepaalde kleur uit je achterzak te laten hangen laat je zien welke interesses jij hebt en waar je naar op zoek bent. Maar welke zakdoek betekent wat? Klik hier voor alle informatie!

Volg GaySite.nl ook via

De wereld en zo

De nieuwe column van columnist AKO gaat over hetero's en waarom zij zich eigenlijk druk maken over homo's... Klik hier voor zijn nieuwste bijdrag.

GayFilms

Klik hier voor een overzicht van alle gayfilms die momenteel in de bioscoop draaien of die binnenkort te zien zullen zijn.

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven

Nu online

| Toon alles