Homo's in Cuba willen gelijke rechten

19-05-2008 | Cubaanse homoseksuelen hebben zaterdag in de hoofdstad Havana een door de regering gesteunde bijeenkomst gehouden in het kader van de Dag Tegen Homofobie. De bijeenkomst was opmerkelijk want nog nooit werd in het communistische land, dat zeer afgezonderd leeft van de wereld, een dergelijke openlijke pro-homomanifestatie gehouden. De bijeenkomst werd voorgezeten door Mariela Castro, de dochter van president Raul Castro en een nicht van oud-president Fidel Castro.

In de Cubaanse samenleving bestaan sterke vooroordelen tegenover homoseksuelen, maar in het huidige regeringsbeleid wordt steeds meer afstand genomen van de homofobe opstelling van voorheen. Tot enkele jaren geleden werden homo's gedwongen hun geaardheid te verbergen uit angst belachelijk te worden gemaakt, te worden ontslagen of gevangen te worden gezet. Het Cubaanse parlement overweegt nu huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te legaliseren.

Enkele aanwezigen pleitten zaterdag voor het houden van een spontane homoparade, maar anderen waarschuwden tegen een mogelijke terugslag. Mariela Castro pleitte voor subtiele methoden om de Cubanen bewust te maken van de homofobiegevoelens die er nog altijd leven onder de bevolking. Zij noemde de zaak van vrije seksualiteit onvervreemdbaar verbonden met de revolutie van Fidel Castro. "De vrijheid van seksuele keuze en geslachtelijke identiteit is een oefening in gelijkheid en sociale rechtvaardigheid", aldus Castro's nicht.

GaySite.nl berichtte ook:
06-05-2018 | Krijgt ook Cuba het homohuwelijk?

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de aidsconferentie in Amsterdam. | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Pride Amsterdam 2018. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de Pride Walk Amsterdam.

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:30 | The Ellen Degeneres Show

23:30 | How To Get Away With Murder

00:00 | MVS

Recent uit de kast!

| Max Bemis (zanger)

| Derek Chadwick (acteur)

| Brendon Urie (zanger)

| Rixon Ruas (worstelaar)

| Burçak Sikar (zanger)

| Amandla Stenberg (actrice)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven