Homo's in Cuba willen gelijke rechten

19-05-2008 | Cubaanse homoseksuelen hebben zaterdag in de hoofdstad Havana een door de regering gesteunde bijeenkomst gehouden in het kader van de Dag Tegen Homofobie. De bijeenkomst was opmerkelijk want nog nooit werd in het communistische land, dat zeer afgezonderd leeft van de wereld, een dergelijke openlijke pro-homomanifestatie gehouden. De bijeenkomst werd voorgezeten door Mariela Castro, de dochter van president Raul Castro en een nicht van oud-president Fidel Castro.

In de Cubaanse samenleving bestaan sterke vooroordelen tegenover homoseksuelen, maar in het huidige regeringsbeleid wordt steeds meer afstand genomen van de homofobe opstelling van voorheen. Tot enkele jaren geleden werden homo's gedwongen hun geaardheid te verbergen uit angst belachelijk te worden gemaakt, te worden ontslagen of gevangen te worden gezet. Het Cubaanse parlement overweegt nu huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te legaliseren.

Enkele aanwezigen pleitten zaterdag voor het houden van een spontane homoparade, maar anderen waarschuwden tegen een mogelijke terugslag. Mariela Castro pleitte voor subtiele methoden om de Cubanen bewust te maken van de homofobiegevoelens die er nog altijd leven onder de bevolking. Zij noemde de zaak van vrije seksualiteit onvervreemdbaar verbonden met de revolutie van Fidel Castro. "De vrijheid van seksuele keuze en geslachtelijke identiteit is een oefening in gelijkheid en sociale rechtvaardigheid", aldus Castro's nicht.

GaySite.nl berichtte ook:
06-05-2018 | Krijgt ook Cuba het homohuwelijk?

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven