Homohuwelijk blijft taboe in AustraliŽ

01-05-2008 | De onlangs aangetreden Australische regering heeft aangekondigd zo'n honderd nieuwe wetten aan te nemen die de rechtspositie van homoseksuelen moet verbeteren. Door de nieuwe wetten krijgen homo's in Australië onder meer het recht hun partner in een ziekenhuis te bezoeken als alleen familie is toegestaan tijdens de bezoekuren. In het verleden gebeurde het regelmatig dat terminale patiënten niet door hun levenspartner bezocht mochten worden omdat wettelijk is vastgelegd dat in bijzondere gevallen alleen directie familie is toegestaan. Ook de financiële rechten en plichten van homoseksuele partners te opzichtte van elkaar zullen onder de nieuwe wetten aanzienlijk verbeteren. De regering heeft overigens met klem benadrukt dat er geen sprake is van een wettelijke goedkeuring van homoparen en dat bijvoorbeeld het homohuwelijk er dan ook niet zal komen.

Homo-organisaties hebben positief gereageerd op de nieuwe wetten die begin 2009 van kracht zullen worden. "Homoseksuelen worden in Australië nog altijd gediscrimineerd te opzichtte van andere inwoners. Deze nieuwe wetten zijn een stap in de goede richting en naar hopelijk een spoedige openstelling van het huwelijk voor iedereen dus ook voor homoparen,"aldus een woordvoerder.

De regering houdt evenwel vast aan de in de grondwet verankerde wet dat een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen een man en een vrouw. De openstelling van het huwelijk voor homo's of een geregistreerd partnerschap voor paren van het gelijke geslacht zal er dus niet komen, aldus een woordvoerder van de nieuwe Australische regering. Volgens justitieminister McClelland zullen de komende jaren wel zo veel mogelijk voor homoseksuelen discriminerende wetten worden aangepast.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven