Homohuwelijk blijft taboe in AustraliŽ

01-05-2008 | De onlangs aangetreden Australische regering heeft aangekondigd zo'n honderd nieuwe wetten aan te nemen die de rechtspositie van homoseksuelen moet verbeteren. Door de nieuwe wetten krijgen homo's in Australië onder meer het recht hun partner in een ziekenhuis te bezoeken als alleen familie is toegestaan tijdens de bezoekuren. In het verleden gebeurde het regelmatig dat terminale patiënten niet door hun levenspartner bezocht mochten worden omdat wettelijk is vastgelegd dat in bijzondere gevallen alleen directie familie is toegestaan. Ook de financiële rechten en plichten van homoseksuele partners te opzichtte van elkaar zullen onder de nieuwe wetten aanzienlijk verbeteren. De regering heeft overigens met klem benadrukt dat er geen sprake is van een wettelijke goedkeuring van homoparen en dat bijvoorbeeld het homohuwelijk er dan ook niet zal komen.

Homo-organisaties hebben positief gereageerd op de nieuwe wetten die begin 2009 van kracht zullen worden. "Homoseksuelen worden in Australië nog altijd gediscrimineerd te opzichtte van andere inwoners. Deze nieuwe wetten zijn een stap in de goede richting en naar hopelijk een spoedige openstelling van het huwelijk voor iedereen dus ook voor homoparen,"aldus een woordvoerder.

De regering houdt evenwel vast aan de in de grondwet verankerde wet dat een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen een man en een vrouw. De openstelling van het huwelijk voor homo's of een geregistreerd partnerschap voor paren van het gelijke geslacht zal er dus niet komen, aldus een woordvoerder van de nieuwe Australische regering. Volgens justitieminister McClelland zullen de komende jaren wel zo veel mogelijk voor homoseksuelen discriminerende wetten worden aangepast.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de vreugde en ongemakken van drag queens. | klik hier

Hanky (Zakdoek) Codes

Door een zakdoek in een bepaalde kleur uit je achterzak te laten hangen laat je zien welke interesses jij hebt en waar je naar op zoek bent. Maar welke zakdoek betekent wat? Klik hier voor alle informatie!

Volg GaySite.nl ook via

De wereld en zo

De nieuwe column van columnist AKO gaat over hetero's en waarom zij zich eigenlijk druk maken over homo's... Klik hier voor zijn nieuwste bijdrag.

GayFilms

Klik hier voor een overzicht van alle gayfilms die momenteel in de bioscoop draaien of die binnenkort te zien zullen zijn.

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven

Nu online

| Toon alles