Homohuwelijk blijft taboe in AustraliŽ

01-05-2008 | De onlangs aangetreden Australische regering heeft aangekondigd zo'n honderd nieuwe wetten aan te nemen die de rechtspositie van homoseksuelen moet verbeteren. Door de nieuwe wetten krijgen homo's in Australië onder meer het recht hun partner in een ziekenhuis te bezoeken als alleen familie is toegestaan tijdens de bezoekuren. In het verleden gebeurde het regelmatig dat terminale patiënten niet door hun levenspartner bezocht mochten worden omdat wettelijk is vastgelegd dat in bijzondere gevallen alleen directie familie is toegestaan. Ook de financiële rechten en plichten van homoseksuele partners te opzichtte van elkaar zullen onder de nieuwe wetten aanzienlijk verbeteren. De regering heeft overigens met klem benadrukt dat er geen sprake is van een wettelijke goedkeuring van homoparen en dat bijvoorbeeld het homohuwelijk er dan ook niet zal komen.

Homo-organisaties hebben positief gereageerd op de nieuwe wetten die begin 2009 van kracht zullen worden. "Homoseksuelen worden in Australië nog altijd gediscrimineerd te opzichtte van andere inwoners. Deze nieuwe wetten zijn een stap in de goede richting en naar hopelijk een spoedige openstelling van het huwelijk voor iedereen dus ook voor homoparen,"aldus een woordvoerder.

De regering houdt evenwel vast aan de in de grondwet verankerde wet dat een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen een man en een vrouw. De openstelling van het huwelijk voor homo's of een geregistreerd partnerschap voor paren van het gelijke geslacht zal er dus niet komen, aldus een woordvoerder van de nieuwe Australische regering. Volgens justitieminister McClelland zullen de komende jaren wel zo veel mogelijk voor homoseksuelen discriminerende wetten worden aangepast.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de aidsconferentie in Amsterdam. | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Pride Amsterdam 2018. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de Pride Walk Amsterdam.

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:30 | The Ellen Degeneres Show

23:30 | How To Get Away With Murder

00:00 | MVS

Recent uit de kast!

| Max Bemis (zanger)

| Derek Chadwick (acteur)

| Brendon Urie (zanger)

| Rixon Ruas (worstelaar)

| Burçak Sikar (zanger)

| Amandla Stenberg (actrice)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven