Homohuwelijk blijft taboe in Australi√ę

01-05-2008 | De onlangs aangetreden Australische regering heeft aangekondigd zo'n honderd nieuwe wetten aan te nemen die de rechtspositie van homoseksuelen moet verbeteren. Door de nieuwe wetten krijgen homo's in Australië onder meer het recht hun partner in een ziekenhuis te bezoeken als alleen familie is toegestaan tijdens de bezoekuren. In het verleden gebeurde het regelmatig dat terminale patiënten niet door hun levenspartner bezocht mochten worden omdat wettelijk is vastgelegd dat in bijzondere gevallen alleen directie familie is toegestaan. Ook de financiële rechten en plichten van homoseksuele partners te opzichtte van elkaar zullen onder de nieuwe wetten aanzienlijk verbeteren. De regering heeft overigens met klem benadrukt dat er geen sprake is van een wettelijke goedkeuring van homoparen en dat bijvoorbeeld het homohuwelijk er dan ook niet zal komen.

Homo-organisaties hebben positief gereageerd op de nieuwe wetten die begin 2009 van kracht zullen worden. "Homoseksuelen worden in Australië nog altijd gediscrimineerd te opzichtte van andere inwoners. Deze nieuwe wetten zijn een stap in de goede richting en naar hopelijk een spoedige openstelling van het huwelijk voor iedereen dus ook voor homoparen,"aldus een woordvoerder.

De regering houdt evenwel vast aan de in de grondwet verankerde wet dat een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen een man en een vrouw. De openstelling van het huwelijk voor homo's of een geregistreerd partnerschap voor paren van het gelijke geslacht zal er dus niet komen, aldus een woordvoerder van de nieuwe Australische regering. Volgens justitieminister McClelland zullen de komende jaren wel zo veel mogelijk voor homoseksuelen discriminerende wetten worden aangepast.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2018

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland van afgelopen jaar? Doe nu de GayNieuws Kennis Quiz 2018 en test je kennis en geheugen!

Woorden en Daden

De laatste column door Dennis de Jong. Lees hier zijn bijdrage over afscheid nemen van het Europees Parlement.

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven