Geen 'homotrekjes' tijdens songfestival

20-05-2008 | De baas van de overkoepelende Europese Omroeporganisatie (EBU) heeft homoseksuelen gewaarschuwd tijdens hun verblijf in Belgrado niet voor hun geaardheid uit te komen. Op dit moment zijn veel verslagevers in de Servische hoofdstad aanwezig om verslag te doen van het Eurovisie Songfestival dat er deze week plaats vindt. Mannen wordt gewaarschuwd homoseksuele gevoelens in Belgrado binnen te houden omdat ze anders grote kans lopen in elkaar geslagen te worden.

Svante Stockselius, de baas van de EBU heeft een briefje gestuurd aan alle verslaggevers die naar de halve eindstrijd komen. Wie zich in het openbaar "als homo gedraagt" kan "ongewenste reacties" verwachten, aldus het schrijven van Stockselius. Ook op straat werden verslaggevers middels flyers aangeraden zich 'verstandig' te gedragen.

Nadat in 2001 de eerste Gay Pride in Belgrado bloedig uit elkaar geslagen werd, kwam de homo-emancipatie in Servië vrijwel volledig tot stilstand. "Naast de Roma zijn homoseksuelen in Servië de meest kwetsbare groep," aldus Arthur Kibbelaar van de Nederlandse ambassade. Een meerderheid van de bevolking in Servië, ruim vijfentachtig procent, is negatief over homoseksualiteit en een groot deel van de bevolking is er nog altijd van overtuigd dat homoseksualiteit een geestesziekte is.

Dinsdagavond zal in Belgrado de eerste halve finale van het 53ste Eurovisie Songfestival worden afgewerkt. Hind, de Nederlandse inzending, zal er strijden voor een plaats in de finale die zaterdag wordt gehouden.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven