Geen 'homotrekjes' tijdens songfestival

20-05-2008 | De baas van de overkoepelende Europese Omroeporganisatie (EBU) heeft homoseksuelen gewaarschuwd tijdens hun verblijf in Belgrado niet voor hun geaardheid uit te komen. Op dit moment zijn veel verslagevers in de Servische hoofdstad aanwezig om verslag te doen van het Eurovisie Songfestival dat er deze week plaats vindt. Mannen wordt gewaarschuwd homoseksuele gevoelens in Belgrado binnen te houden omdat ze anders grote kans lopen in elkaar geslagen te worden.

Svante Stockselius, de baas van de EBU heeft een briefje gestuurd aan alle verslaggevers die naar de halve eindstrijd komen. Wie zich in het openbaar "als homo gedraagt" kan "ongewenste reacties" verwachten, aldus het schrijven van Stockselius. Ook op straat werden verslaggevers middels flyers aangeraden zich 'verstandig' te gedragen.

Nadat in 2001 de eerste Gay Pride in Belgrado bloedig uit elkaar geslagen werd, kwam de homo-emancipatie in Servië vrijwel volledig tot stilstand. "Naast de Roma zijn homoseksuelen in Servië de meest kwetsbare groep," aldus Arthur Kibbelaar van de Nederlandse ambassade. Een meerderheid van de bevolking in Servië, ruim vijfentachtig procent, is negatief over homoseksualiteit en een groot deel van de bevolking is er nog altijd van overtuigd dat homoseksualiteit een geestesziekte is.

Dinsdagavond zal in Belgrado de eerste halve finale van het 53ste Eurovisie Songfestival worden afgewerkt. Hind, de Nederlandse inzending, zal er strijden voor een plaats in de finale die zaterdag wordt gehouden.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de aidsconferentie in Amsterdam. | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Pride Amsterdam 2018. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de Pride Walk Amsterdam.

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:30 | The Ellen Degeneres Show

23:30 | How To Get Away With Murder

00:00 | MVS

Recent uit de kast!

| Max Bemis (zanger)

| Derek Chadwick (acteur)

| Brendon Urie (zanger)

| Rixon Ruas (worstelaar)

| Burçak Sikar (zanger)

| Amandla Stenberg (actrice)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven