Geen 'homotrekjes' tijdens songfestival

20-05-2008 | De baas van de overkoepelende Europese Omroeporganisatie (EBU) heeft homoseksuelen gewaarschuwd tijdens hun verblijf in Belgrado niet voor hun geaardheid uit te komen. Op dit moment zijn veel verslagevers in de Servische hoofdstad aanwezig om verslag te doen van het Eurovisie Songfestival dat er deze week plaats vindt. Mannen wordt gewaarschuwd homoseksuele gevoelens in Belgrado binnen te houden omdat ze anders grote kans lopen in elkaar geslagen te worden.

Svante Stockselius, de baas van de EBU heeft een briefje gestuurd aan alle verslaggevers die naar de halve eindstrijd komen. Wie zich in het openbaar "als homo gedraagt" kan "ongewenste reacties" verwachten, aldus het schrijven van Stockselius. Ook op straat werden verslaggevers middels flyers aangeraden zich 'verstandig' te gedragen.

Nadat in 2001 de eerste Gay Pride in Belgrado bloedig uit elkaar geslagen werd, kwam de homo-emancipatie in Servië vrijwel volledig tot stilstand. "Naast de Roma zijn homoseksuelen in Servië de meest kwetsbare groep," aldus Arthur Kibbelaar van de Nederlandse ambassade. Een meerderheid van de bevolking in Servië, ruim vijfentachtig procent, is negatief over homoseksualiteit en een groot deel van de bevolking is er nog altijd van overtuigd dat homoseksualiteit een geestesziekte is.

Dinsdagavond zal in Belgrado de eerste halve finale van het 53ste Eurovisie Songfestival worden afgewerkt. Hind, de Nederlandse inzending, zal er strijden voor een plaats in de finale die zaterdag wordt gehouden.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de vreugde en ongemakken van drag queens. | klik hier

Hanky (Zakdoek) Codes

Door een zakdoek in een bepaalde kleur uit je achterzak te laten hangen laat je zien welke interesses jij hebt en waar je naar op zoek bent. Maar welke zakdoek betekent wat? Klik hier voor alle informatie!

Volg GaySite.nl ook via

De wereld en zo

De nieuwe column van columnist AKO gaat over hetero's en waarom zij zich eigenlijk druk maken over homo's... Klik hier voor zijn nieuwste bijdrag.

GayFilms

Klik hier voor een overzicht van alle gayfilms die momenteel in de bioscoop draaien of die binnenkort te zien zullen zijn.

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven

Nu online

| Toon alles