Acties rond 'Dag Tegen Homofobie'

14-05-2008 | In meer dan dertig landen worden op 17 mei, de Dag Tegen Homofobie ('International Day Against Homophobia' ofwel IDAHO), activiteiten in gang gezet die de acceptatie van homoseksuelen moet bevorderen. Het idee is afkomstig uit Frankrijk, waar de datum 17 mei werd gekozen omdat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit schrapte van de lijst van geestesziekten. Ook in ons land worden steeds vaker acties georganiseerd om de positie van homoseksuelen binnen de Nederlandse samenleving onder de aandacht te brengen. Naar verluidt wordt dit jaar voor het eerst op 17 mei officieel aandacht gegeven aan de Dag Tegen Homofobie.

Zo is het landelijke COC mede-organisator op vrijdag 16 mei van een discussiebijeenkomst in samenwerking met het Europees Parlement. In Rotterdam zal op vrijdag 16 mei Radio Rijnmond de hele dag korte interviewtjes uitzenden van persoonlijke verhalen. Enkele door het COC Rotterdam voorgedragen Rotterdammers spreken over het uitkomen voor hun seksuele geaardheid en de positieve en negatieve reacties uit hun omgeving. Daarbij krijgen de luisteraars een beeld van homofobie in de huidige eeuw.

Bij het Homomonument in Amsterdam zal zaterdag een KISS-INN worden gehouden. Kussen tegen geweld tegen homo's kan tussen 16.00 en 18.00 uur. Na de grote Kiss-Inn-Actie 3 jaar geleden op het Leidseplein is de veiligheid op straat voor homoseksuelen er volgens de stichting homomonument niet op vooruit gegaan. "Wij willen in vrijheid kunnen leven, wonen, hand in hand op straat lopen en kussen. De Kiss-Inn-Actie moet deze wens kracht bij zetten. Een liefdevolle actie tegen het verbale en fysieke geweld dat homoseksuele vrouwen, mannen en transgenders nog altijd ten deel valt uit naam van god of allah, uit homofobie, verveling of domme agressie. Kom zingen en zoenen op het Homomonument en laat zien dat je het niet eens bent met homofobie," aldus de oproep van de organisatie.

In België trekt zaterdag 17 mei de 13de Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP) door de Brusselse straten. De Belgische homo-organisaties klagen zaterdag speciaal de homofobie in de sportwereld aan. Op een ludieke manier maken de Pink Devils, de enige Belgische homovoetbalploeg, duidelijk dat openlijk homo zijn geen probleem mag vormen binnen een voetbalclub. De Holebifederatie trekt officieel de rode kaart voor homofobie. "We zijn enorm tevreden met onze wettelijke gelijkheid. Wat dat betreft zijn we één van de koplopers in de wereld. Toch blijft de norm heterogericht. Wie daarvan afwijkt, stelt zich bijzonder kwetsbaar op. Dat blijkt in vele domeinen van de samenleving. De sportwereld is hier slechts één voorbeeld van," aldus Yves Aerts van de Holebifederatie.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven