Mensenrechtenorganisaties prijzen Nederland

28-04-2008 | Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch (HRW) en de Canadese organisatie ARC International hebben vrijdag in Den Haag op een seminar over mensenrechten en seksuele geaardheid Nederland geprezen om de acties die ons land onderneemt om aandacht te vragen voor de rechten van homoseksuelen. "Ik pleit voor een wereldwijde afschaffing van de strafbaarstelling van homoseksualiteit," aldus minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. De mensenrechtenorganisaties reageerden door ons land te prijzen: Nederland is goed bezig om internationaal de aandacht te vestigen op de mensenrechten voor homo- en biseksuele mannen en vrouwen en daarin concrete acties te ondernemen. De organisaties prezen tevens minister Verhagen om zijn focus op de mensenrechten en daarin ook die van homoseksuele mannen en vrouwen te betrekken.

In 1993 bevestigden 171 VN-lidstaten in Genève de universaliteit voor mensenrechten, maar toch sluiten landen homoseksuele mensen hiervan nog vaak uit. In meer dan tachtig landen zijn homoseksuele activiteiten nog steeds strafbaar. Tijdens het seminar spraken vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en regeringen uit onder andere Argentinië, Finland en Oekraïne. Centraal stond de vraag hoe homorechten prominenter op de agenda van internationale organisaties kunnen worden geplaatst. "Het uitgangspunt is eenvoudig: mensenrechten gelden altijd en voor iedereen, en dus ook voor mensen met een andere seksuele geaardheid. Helaas is de praktijk echter weerbarstiger. In veel landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar en in sommige landen staat er zelfs de doodstraf op. Nederland wil dat de strafbaarstelling van homoseksualiteit wereldwijd wordt uitgebannen", aldus Verhagen.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

Lees nu de eerste column van onze nieuwe columnist AKO. Klik hier voor zijn (on)logische gedachtengangen over mens en maatschappij.

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Suitsupply en de actiegroep 'Gezin in Gevaar' | klik hier

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over het jaarverslag van de Europese Commissie over hoe zij gelijke rechten voor LHBTI's bevordert.

Gay op TV

22:00 | MVS

23:45 | The Graham Norton Show

Recent uit de kast!

| Zander Hodgson (acteur/model)

| Kevin McHale (acteur)

| Abbi Jacobson (actrice)

| Robert Páez (schoonspringer)

| Alyson Stoner (zangeres)

| Cory Michael Smith (acteur)

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles