| Gay Nieuws

Museum weert 'gay' Mohammed

01-12-07 | De foto's van fotografe en kunstenares Sooreh Hera waarop twee homoseksuele mannen met maskers van Mohammed en diens schoonzoon Ali te zien zijn zullen toch niet worden geëxposeerd in het Haagse Gemeentemuseum. Hera maakte enkele confronterende foto's van diverse homoparen om te laten zien dat de drie grote godsdiensten zich fel hebben gekant tegen elke afwijkende vorm van seksuele beleving.

De directie van het museum heeft zaterdag besloten de werken van Hera niet tentoon te stellen, omdat ze als beledigend kunnen worden ervaren in bepaalde groepen van de samenleving. Hera laat weten dat “moslims het museum hebben bedreigd” en is dan ook van mening dat het museum kiest voor angst, door de foto's niet te exposeren.

Voor gelovige moslims ligt het werk van Hera zeer gevoelig. "De meeste menen dat de profeet Mohammed niet mag worden afgebeeld, laat staan in de context van homoseksualiteit, een doodzonde in de islam. Maar om de hypocriete houding in de islamitische wereld tegenover homoseksualiteit aan de kaak te stellen, heb ik de gezichten van Mohammed en Ali gebruikt," aldus de 34-jarige Hera onlangs. "Ik weet dat het gevaarlijk kan zijn om dit te maken, maar als kunstenares mag ik alles maken. Het is belangrijk dat in Nederland mensen risico's durven nemen. Ik heb grote bewondering voor bijvoorbeeld Theo van Gogh en cabaretier Hans Teeuwen. Ik ben niet bang. Ik vind de waarde van mijn werk groter dan van mijn persoon," aldus Hera. (foto: Sooreh Hera)

GaySite.nl berichtte eerder:
29-11-07 | Omstreden kunstwerk in Haags museum


| Reacties op dit artikel

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour