Homohuwelijk voor Costa Rica en Suriname?

11-01-2018 | Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens heeft dinsdag uitspraak gedaan in een zaak die het Midden-Amerikaanse land Costa Rica twee jaar geleden had voorgelegd aan het Hof. Tot grote blijdschap van veel homo-organisaties van aangesloten landen oordeelde het hof dat overheden de rechten van LHBT's moeten erkennen en beschermen. Dit betekent volgens het Hof onder meer dat iedereen, zonder aanzien des persoons, toegang moet krijgen tot het nationale rechtssysteem, inclusief het recht om te trouwen. De uitspraak heeft bij de meer dan vijfentwintig aangesloten landen veel losgemaakt. In Costa Rica heeft de regering inmiddels positief gereageerd en is toegezegd dat de uitspraak van het Hof "volledig zal worden geïmplementeerd". Dit zou onder meer betekenen dat het huwelijk binnenkort zal worden opengesteld voor paren van het zelfde geslacht maar hierover zijn nog geen mededelingen gedaan. In de straten van de hoofdstad van Costa Rica, San Jose, wordt in ieder geval al feest gevierd (video).

Van de aangesloten landen bij het Hof hebben twintig het hof officieel erkend en normaal gesproken zal de uitspraak van het Hof dan ook in plaatselijke wetten worden omgezet. Eén van deze landen is Suriname, maar onbekend is nog of de uitspraak zal worden overgenomen. Landen mogen namelijk zelf bepalen hoe en wanneer de uitspraken van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens in landelijke wetten worden omgezet.

De twintig landen die het Hof erkennen zijn; Argentinië, Barbados, Bolivia, Brazilië, Chili, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Uruguay. De landen Argentinië, Brazilië, Colombia en Uruguay hebben het homohuwelijk al gelegaliseerd en in een paar landen zoals Chili en Ecuador kunnen homostellen een geregistreerd partnerschap aangaan. Eén van de landen die het hof niet heeft erkend is het als zeer homofoob bekend staande Jamaica.

Een woordvoerder van het Hof laat weten dat op termijn de uitspraak veel invloed zal hebben op de totstandkoming van wetten in de individuele landen. Wel zegt hij dat het Hof niet kan afdwingen dat aangesloten landen de volledig uitspraak overnemen. "Elk land mag dus zelf beslissen of bijvoorbeeld het huwelijk ook voor homoparen wordt opengesteld. Maar de uitspraak zal door weinig landen geheel ter zijde worden geschoven," aldus de woordvoerder.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Bravo! | 11-01-2018

Gaat weldra 't Noordelijk deel van Amerika voorbij waar Trump voor homo's geen poot uitsteekt. Na Aus ook hier goede (homo)start v/h nieuwe jaar.


Opserfaasie | 11-01-2018

Even over de grote kam scheren en misschien ook de kleine. Maar gebaseerd op ervaringsdata van het afgelopen jaar:
In Midden en Zuid Amerika merk je nog een sterk invloed van het Spaans-katholiek "machismo". En trouwen met de heilige maagd en zo.
Voor de cultuur daar staat de mannenliefde ver weg van drie VHS Falcon Films met Amerikanen in witte sportsokken. Omdat de mannenliefde al veel langer is ge-intregreerd in de cultuur daar. Op straat niet meteen (respect voor vrouw, moeder en oma, maar ook respect voor macho papa). Maar binnenkamers veeel vrijer. Wat je trouwens ook ziet in modern Portugal, Spanje, Italië en Griekenland.
Wat ik zie zijn (vaak ook relatief anonieme) Zuid en Midden Amerikaanse "bottoms". Die dat soort van leuk blijkbaar niet willen missen. En op hun manier zo hun liefdesrelaties onderhouden.
Het bruggetje naar homo-zendingenwerk, ga maar op een bootje staan met een regeboogvlaggetje en je moet het homohuwelijk invoeren, en kom vooral uit de kast, dat valt niet altijd van hun kant. Want op een bepaalde manier hebben ze dat blijkbaar in hun cultuur al lang op een andere manier opgelost.
Beter? Jouw oordeel. Je kunt daar op sommige plekken ook niet veilig over straat. Maar homogeweld speelt daar niet, of minder.


Omerta | 11-01-2018

Dat lawaaierige met veel tamtam uit de kast komen is Latijns-Amerika vreemd. Mannenliefde hoort er gewoon bij;daar loop je niet mee te koop. Zijn sowieso veel fysieker ingesteld dan in de VS, is onderdeel v/d cultuur. En minder schijnheilig. Grootste porno industrie op aarde (m.n. LA e.o.) maar c**t of d**K schrijf je zo, nooit voluit. R-K Kerk spreidt overal,waar mogelijk, haar verderfelijke tentakels uit. Hoogste afkoopsommen voor misbruik praktijken worden in de VS betaald. Rome weet als geen ander dat daarbuiten 't in meer of mindere mate deel uitmaakt v/d cultuur en men gelijk in de Mafia,zwijgt.


@Omerta | 11-01-2018

Ja, of gaat blaffen. En als dat niet meer mag, meisjes van eigen cultuur aan de Patricia Paaij schandpaal nagelen.
De leuk lijn loopt van latino-Amerika, door Zuid Europa, door tot Azië. De minder leuke lijn komt uit de onderbuik van Afrika (meer uit gezondheidsmotieven onstaan, maar die in de cultuur gaan zitten, en ook mee ge-verslavenhandeld naar sommige eilanden).
De bedenkelijke zone is de islam (allemaal voor een paar generaties castreren zou misschien het beste zijn), en het christendom. En loopt door tot moeder Rusland. Orthodox Christendom. 1 brief aan de Romeinen. Die hun vrije rijk, mét mannenliefde overigens tot eind middeleeuwen in stand hielden. Met -onder andere- mannenliefde. Gewoon doorfeesten tot 1500 na dominini. Ongeveer.
Kijk effe naar dat spotje hier op de site uit Thailand. Dat is daar dus helemaal niet schokkend.
Kijk effe naar wat Duterte van de Fillipijnen over homo's zei. Heel het Westen in verwarring.

Of koop een kaartje voor de metro. Of begin een website die "De tevreden roker heet" (met een wapenschildje van twee gekruisde lullen, en die man was niet eens homo).

Kies zelf maar. In Holland zul je spoedig in het verzet moeten. Verderop kun je lekker aan het strand liggen. Maar dan ook helemaal niet meer bijzonder zijn als homo. Dus werken voor je geld, net als de rest. Kies maar.


Sommetje | eergisteren | 23:12

De homovervolging, zoals wij die gekend hebben, kennen en terug zien is dus maar een paar honderd jaar oud. Gaat gelijk op, ongeveer, met het hoogtepunt van Rome als "geloof" en de onafhankelijkheidsverklaring van Amerika. Maar een paar generaties. Meer niet.


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven