EU-landen mogen homopartner niet weigeren

11-01-2018 | Advocaat-generaal Melchior Wathelet van het Europese Hof van Justitie heeft donderdag in een uitspraak gesteld dat de echtgenoot van een EU-burger van hetzelfde geslacht uit een niet-EU-land in de hele Europese Unie recht heeft op verblijf bij zijn partner. "Hoewel de lidstaten de vrijheid hebben om het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht al dan niet toe te staan, mogen zij geen inbreuk maken op het recht van vrij verblijf van een Unieburger door te weigeren een permanent verblijfsrecht op hun grondgebied toe te kennen aan diens echtgenoot van hetzelfde geslacht die onderdaan is van een land dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie," aldus de uitspraak.

Aanleiding voor de zaak bij het Europese Hof van Justitie was de weigering van de Roemeense autoriteiten om de Amerikaanse echtgenoot van een Roemeense man toe te staan permanent in Roemenië te komen wonen en werken. In Roemenië is het huwelijk nog altijd niet opengesteld voor homoparen en een homohuwelijk gesloten in het buitenland wordt daarom niet erkend.

Relu Adrian Coman, een Roemeens staatsburger, en Robert Clabourn Hamilton hadden eerst samengewoond in de VS en trouwden in 2010 in Brussel. Eind 2012 vroegen ze de documenten voor de Amerikaan in Roemenië aan. Na de afwijzing stapte het homostel naar het Roemeens Grondwettelijk Hof, dat de zaak voorlegde aan het EU-hof in Luxemburg. De advocaat-generaal concludeert donderdag dat het vrij verkeer van personen in de EU de doorslag geeft en niet de erkenning van het huwelijk tussen beide mannen. In de Europese verblijfsrichtlijn wordt nergens verwezen naar wat onder 'echtgenoot' moet worden verstaan. Het begrip echtgenoot is neutraal over het geslacht van de betrokken personen en hangt niet af van de plaats waar het huwelijk is gesloten, aldus de advocaat-generaal.

Klik hier om de hele uitspraak te lezen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Hihi | 11-01-2018

In Bulgarije is eind vorig jaar de eerste officiële homochat open gegaan. Met, jawel, officiële vergunning van de overheid. Onder leiding van een psychologe. Jawel. Een mevrouw met een aantekeningenboekje. Er is een groot comité van aanbeveling. Van mensen van grote firma's. Vooral Amerikaanse bedrijven. Jawel. Want daar weten ze wat vrijheid is. De chat is elke week geloof ik 2 uur open. Op vrijdag of zo. En dan kun je on-line met die mevrouw met die cursus praten. Om te leren dat je niet ziek bent.

Maar het is een begin. Positief blijven.
Een Aziaat (zelfs een Chinees) zal het punt niet begrijpen, en een Columbiaan of een Cubaan zal het toch wel zonde van het geld vinden. Want wat is het probleem. Een Nederlander heeft natuurlijk gelijk zijn oordeel erover. Maar zijn eigen staat doet minder dan Bulgarije.

Hihi.


AchterlijkLand | 11-01-2018

Laat Roemenië maar shit vreten nu ze zich bij het besluit móéten neerleggen. Haha. Ik lach ze uit. Een lekkere knauw voor hun bekrompen uitsluiting van medemensen. Hopelijk slepen nu de Joden, Romas, gehandicapten ze óók voor de rechter en sleet de rechtspraak dat kutland schreeuwend en schoppend de 21 eeuw en de civilisatie in.


GayTerreur | 11-01-2018

Hoe oostelijker, des te beroerder de positie van gays terwijl daar toch ook ca 8 a 10% homo is. Vaak gewelddadige relaties, veel macho-bottom. Invloed Orthodoxe Kerk net zo erg als die van Rome. Platteland is barbaars en primitief. Landen ten oosten v/d lijn Wenen/Berlijn zullen Wathelet aan hun (l)aars lappen. Werden zelf tot 1990 onderdrukt en doen nu 't zelfde mbt homo's.


Voorlopig | 11-01-2018

Zit ik liever daar in de metro. Want AchterlijkLand en GayTerreur gaan denk ik niet veel voor me betekenen als me wat overkomt.


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven