Woorden en Daden | Dé kans voor Bulgarije

03-01-2018 | Na Estland vervult vanaf 1 januari Bulgarije het EU-voorzitterschap. Dat is inmiddels minder glansrijk dan vroeger, omdat de belangrijkste Raad, die van de regeringsleiders, de Pool Donald Tusk als vaste voorzitter heeft. Maar juist op meer technische terreinen, waar de vakministers bij elkaar komen, heb je als voorzitter nog invloed. Je kunt onderwerpen meer of minder prioriteit geven, je kunt compromissen aandragen en je kunt informele bijeenkomsten organiseren. Dat mag Bulgarije nu dus gaan doen.

Een van de onderwerpen dat al jaren op tafel ligt, is het voorstel van de Europese Commissie (uit 2008!) voor wetgeving tegen discriminatie op basis van onder meer seksualiteit. Waar je bij arbeidsvoorwaarden door Europese wetgeving al beschermd bent tegen discriminatie, geldt dit nog niet voor aanpalende terreinen zoals het recht op sociale zekerheid, bij huisvesting en dergelijke. Het Commissievoorstel probeerde dat te regelen, maar nu, bijna tien jaar later, is er nog steeds geen overeenstemming in de Raad.

Uit een intern document blijkt dat de Esten best wel wat voortgang geboekt hebben. Als er echt politieke wil is, dan zou Bulgarije op zijn minst een flinke sprong voorwaarts moeten kunnen maken. Daarbij zouden de Bulgaren ook de steun van een meerderheid van het Europees Parlement krijgen. Die steun brokkelt helaas wel stukje bij beetje af. Tijdens een stemming op 16 november kreeg de gebruikelijke oproep aan de Raad om de zaak vlot te trekken nog maar steun van 282 Europarlementariërs, terwijl 280 tegenstemden en 9 zich van stemming onthielden. Dit toont aan dat zelfs in het EP de sfeer moedeloos begint te worden. Dat lijkt me nog meer reden voor Bulgarije om in actie te komen. Wie weet, misschien de Bulgaarse ambassadeur, Dimiter Tzantchev maar eens een mailtje sturen?

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.
 

 

Deel dit artikel:  

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven