update | Amsterdam wil "actie" tegen homofoob geweld

12-01-2018 | Tijdens een ingelaste commissievergadering van de Amsterdamse gemeenteraad heeft waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen gezegd dat er meer actie nodig is om homofoob geweld in de hoofdstad tegen te gaan. Hij wil daarom op zeer korte termijn samen met politie, het COC en de Amsterdamse LHBT-gemeenschap rond de tafel. Van Aartsen wil met betrokkenen bespreken wat voor ideeën er zijn en wat er op korte en langere termijn moet gebeuren om incidenten zoals afgelopen weken te voorkomen. Het spoeddebat donderdag kwam er omdat de VVD-fractie in Amsterdam zich zorgen maakt na twee incidenten tegen homoseksuelen afgelopen week. VVD-raadslid Marianne Poot zei dat het gevoel heerst dat anti-homogeweld toeneemt maar Van Aartsen antwoordde dat volgens de cijfers dit niet klopt; recente cijfers zeggen dat het aantal incidenten zelfs iets terugloopt. 

Tijdens de commissievergadering kwam onder meer de motie van D66-raadslid Jan-Bert Vroege ter tafel. Hij pleit voor een speciale app waar anti-homogeweld kan worden gemeld. Dit voorstel werd niet aangenomen omdat er al een antidiscriminatie-app in de maak is. Ook de vraag van PvdA, VVD en CDA om camerabeelden waarop belagers van homo's zichtbaar zijn eerder vrij te gegeven werd door de burgemeester niet gehonoreerd. "De scheiding der machten moet in stand blijven, dat is iets wat ik sterk besef," aldus Van Aartsen. Wanneer het gesprek met de burgemeester, de politie, het COC en de Amsterdamse LHBT-gemeenschap zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Update 14-01 | Politiewoordvoerder Ellie Lust zegt dat er in de zaak Xeverio fouten zijn gemaakt in de woordvoering. De politie zei in eerste instantie niet uit te gaan van anti-homogeweld, het kon ook om een ordinaire beroving gaan. Het leidde tot veel woede in de LHBT-gemeenschap. "Ik denk dat het beter was geweest als we hadden gezegd: we weten dat het slachtoffer een jonge homoseksueel is, we gaan kijken of dat heeft meegespeeld in de beroving en mishandeling," aldus Lust in het Parool die nogmaals benadrukt dat de politie de zaak wel degelijk serieus in onderzoek heeft, óók het discriminatie-aspect.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Karel | 12-01-2018

Ik blijf het tot vervelens toe herhalen maar onze overheid geeft in Nederland nog steeds het slechte voorbeeld dat discriminatie van homoseksuelen is toegestaan. Hoe dan? De weigerambtenaar. Een bij wet geregelde discriminatie van homoseksuelen door AMBTENAREN nog wel. Ambtenaren die in een sprookjesboek geloven (Bijbel of Koran) mogen er in dit land, waar kerk en staat gescheiden zouden zijn (?!!), lustig op los discrimineren. Misschien dat deze absurde wetgeving eerst eens een keer op de schop moet voordat je een grote mond hebt over anderen.


Wiskundeles | 12-01-2018

Hoe langer ze in het Amstel hotel zitten te feesten, hoe beter de cijfers!


Trouwens hulde! | 12-01-2018

Aan de redactie. Dat ze actie tussen aanhalingstekens hebben gezet.
En die foto. Het lijkt wel of al die grote leiders van de wereld allemaal naar dezelfde kapper gaan.


Cees | 12-01-2018

Wat zou het toch fijn zijn als er een keer een serieuze keten-aanpak komt om dit geweld de kop in te drukken. Dat houdt in dat alle partijen die een rol (kunnen) spelen veel meer met elkaar gaan samenwerken: politie, justitie, Openbaar Ministerie. Elk incident moet gewoon zeer serieus worden aangepakt doormiddel van lik-op-stuk beleid. Daarnaast dient er op ALLE scholen structureel aandacht te komen voor het onderwerp homo-acceotatie, dus ook op Islamitische scholen! De Marrokkaanse gemeenschap dient in het bijzonder te worden betrokken bij een dergelijke aanpak. De daders zijn immers vaak Marokkaans. Maar dat mag natuurlijk weer niet worden erkend! Typisch trouwens dat camera-beelden waarop daders te zien zijn niet eerder kunnen worden vrijgegeven. Is de politie soms bang dat ze dan moeten erkennen dat de daders wel erg vaak uit dezelfde hoek komen ??? Het moge duidelijk zijn dat hier weer veel mooie voornemens worden geuit, maar dat er van een echt serieuze aanpak van homofoob geweld hoogstwaarshijnlijk voorlopig geen flikker terecht gaat komen.


Cees | 12-01-2018

Het feit dat actie in dit verband tussen aanhalingstekens staat, is in dit verband veelzeggend.


@Cees | 12-01-2018

Dat die pruik tegen dat vrijgeven van die beelden is "wegens scheiding der machten" zegt mij veel. Juist in die machten wringt het. Om wat kilos poeiersuiker op te halen in Brabant worden pantserwagens ingezet en drones. Lelijke verdachten worden van het balkon geduwd. Een stuiterende Arubaan wordt wel wat erg lang ge-nekklemd. Vreedzame snelwegblokkeerders worden eerst bang gemaakt en daarna weer snel geseponeerd. We zijn er mee bezig. We wachten op de cijfers. We blijven in het IOC tot de laatste snik. Er zijn mogelijk aanwijzingen. We feesten dat miljoen op, wachten tot na de kerst, dan ontslaan we die vent. Die gaat dus nog weinig zin hebben om nog uit te leggen hoe die cultuur ontstaan is. Want hij gaat ook nog vervolgd worden. En daarna weer geseponeerd.

Zo een burgemeester ook. Neemt al positie dat het eigenlijk allemaal onzin is. Maar nodigt dan groepen uit om te komen praten (de helft uit eigen subsidiepot). Leest die man geen kranten? Loopt ie nooit over straat? Die houding van, eventueel lossen we het op maar kom eerst maar vertellen hoe dan? Mag ik de parralel trekken met een Markokkaanse bottom in deze context?

En dan met zo een Zwitsal Baby lok op de foto en een zuinig mondje? (En als die smalle stropdas voor dagelijks is, weet ik al wat voor ballen eronder hangen...)

Alsjeblief zeg.

Die vader van die jongen van de metro. Mijn ouwe was ook zo. En die kwam van hele gereformeerde huize. Maar stond als een betonblok voor zijn zoon. En dan zo jong nog. Brrrr.

We gaan er nog eens over praten. Wat de cijfers zeggen wat anders. Als die Josias een bril van het ziekenfonds heeft, haal brillen dan maar uit het pakket en doe prep er maar in.

Wat een laffe man. Ze zouden je bevolkingsregister nog eens in de fik moeten steken. Toen. Waren er nog helden.


Simpel | 12-01-2018

Er worden hier geen homo's gestenigd. Ook geen zwarte homo's. Maar ook geen moslims. Daar spring ik ook voor. Gaat gewoon niet gebeuren. Begrepen?


Joop | 12-01-2018

Een app? Jezus dat is toch geen maatregel. Pak die daders gewoon aan. Helaas doen we dat niet in Nederland omdat we liever daders knuffelen.
Verder maak ik er geen woorden aan vuil, gaysite verwijderd als een dicator toch de meeste reacties, of niet gaysite? Leg eens uit? Vrijheid van meningsuiting?


@Joop | 12-01-2018

Als Jozias het al niet leuk kan houden, stel je eens de redactie voor?


@Joop2 | 12-01-2018

Dat voorstel om het met een app op te lossen was zo debiel dat het niet eens mijn diepste cynisme waard was om daar nog een commentaar op te posten.


Met geluk | 12-01-2018

Krijgen we wel eigen fietspaden in Amsterdam. Naast de taxibaan.


Als | 12-01-2018

La Paaij haar eigen in brede privekring doorgelekte pisfilm ook nog eens doorlekt is het alle dagen nieuws. En heel erg. En ze moet verhuizen en heel ver weg gaan wonen. En heel erg allemaal.
Als Xeverio een baksteen op zijn kneiter krijgt in de Wiboutstraat?
Paaij, ja lullig. Maar sorry, deze tante staat achter Xeverio. En er voor.
Je Suis Boeler.
Het stopt nu.


Ah ja | 12-01-2018

Voorstel app was afgewezen. "Want er was al een app voor in de maak". Wie die intelligente opmerking heeft bedacht kan helemaal, ja. Ik kan geeneens een leuke ziekte meer bedenken. Zelfs mijn Hollands vocabulaire schiet te kort!

De laatste posting van het COC op hun site is trouwens van 19 december. Lekker bij de les. Maar wel uitgenodigd om te komen praten. Haha. Waren zeker nog aan het bijlezen?


RifApen | 12-01-2018

Scheiding der machten? Laat me niet lachen. Weten toch al lang dat de getinte macht a/d macht is. Komen iedere x goed weg met onze Westerse vrijheden die ze anders zo om zeep helpen. Wij trekken altijd a/h kortste eind en dat buiten de getinten maximaal uit.Laat die Arib 'ns wat zeggen. Of is ze zogenaamd objectief en neutraal? Zegt de politie ook al. We zijn losers!


WillemJ | 12-01-2018

Van Aartsen kon dat soort niet eens in zijn eigen stad Den Haag onder de duim houden, en nou ineens de big men spelen, allemaal slap gelul.
Joodse instellingen en restaurants zijn al jaren slachtoffer, daar heb ik ook niemand over gehoord, en die hebben al een holocaust meegemaakt en nu weer worden aangevallen is ongekend vreselijk.

Maar ja, wie heeft dit soort allemaal binnengehaald, dan nu niet Huilie Huilie doen, zal nog veen erger worden. Breda heeft 300 miljoen nodig om het tuig aan te pakken. En welke Gay's in de politiek zijn schuldig aan dit feit, zoek maar eens op.
Lekker doorslapen Toch.


Dat haar! | 12-01-2018

Duidelijk in zijn cabrio bij Westerstorm richting Friesland over de Afsluitdijk gereden. Maar dan terug naar Den Helder in zijn achteruit!
Dat gaat goedkomen in Amsterdam.


JAN2 | 13-01-2018

Deze hulp burgemeester had ook een dubieuze rol als burgemeester van Den Haag. Hij durfde daar ook niet op te treden uit angst voor wraak richting zijn adres en de wethouders. En nu Amsterdam. Ik vraag me werkelijk af hoe het mogelijk is dat Amsterdam, ooit de homo hoofdstad van Europa, met het binnenhalen van de Gay Games, ze verdienen miljoenen aan de Canal Parade, zo de homo-beweging laat vallen omdat van Aarsten videobeelden niet veel eerder vrij kan geven zodat daders van homo gerelateerd geweld opgepakt kunnen worden. Nee we wachten wel een paar maanden en tegen die tijd zijn ze het weer vergeten dat iemand bijna half door geslagen is door een stel rifgebergte aso's.
En waar is het COC in dit hele verhaal?? Oh ja, die is met het helpen van vluchtelingen bezig en over de grenzen andere landen op de hoogte te brengen van onze "vrijheid" homo te mogen zijn. Wat een vertoning en een regelrechte vernedering voor homo Amsterdam en Nederland in het algemeen.


Het viel mee | 13-01-2018

Dat gat in het hoofd van Xeverio. Was enkel afgeplakt omdat je op sommige fotos door dat gat zijn schoenmaat bijna kon lezen.


Ruud@JAN2 | 13-01-2018

Zalig Zalig je reacties, je hebt helemaal gelijk het COC is een schande voor Gay Nederland, één groet subsidie slurpers organisatie waar de directie over betaald word .
Voor wat vraag ik mij steeds af, de gay haat loopt sterk op en ze doen er niks aan, en toen de koning het COC kwam bezoeken zat er een nicht in kostuum met stropdas en lange oorbellen in. (Aan de tafel met Alexander, welke toch wel iets vreemd keek)

Moet dit emancipatie bevorderend zijn.


Opserfaasie | 13-01-2018

Laatste update op coc.nl: 19 december 2017. Zeker het wachtwoord kwijt?
Het nieuws op gay.nl, as usual, gert en hermien en duiffies op de dam. Sjalalalie Sjalalala.
De gaykrant al een aantal jaar geheel kassiewijle.

Enkel hier blijf je nog een beetje bij de les.


Koot&Bie | 13-01-2018

Die zijn op tijd met pensioen gegaan. Met hun burgemeesterstypetjes ook. Maar nog veel meer. Wat toen grappig was, is nu ernst geworden. Het is niet echt leuk meer. Het Simplistisch verbond? Grootste partij geworden. Maar dan serieus. Partij DurMaZon (Dur Mag Zo Veel Niet). Realiteit. 1 kilometer te hard op de A1 en de lul. Er mag nog veel minder. De lol is eraf. Die mannen hadden visie. Ook om zelf op tijd af te haken.


David | 14-01-2018

De redactie verwijderde hier al 13 normale reacties.
Racistische reacties blijven staan. Serieus???


JAN2 | 14-01-2018

Welke reacties die blijven staan zijn in jouw beleving dan racistisch?


@David | 14-01-2018

De typering "normaal" is zo een beetje het meest discriminerende racistische woord dat ik ken! Die zijn saai, duf, achterlijk, onverschillig, a-creatief, en dus de meest a-sociale groepering die ik ken.


Owja | 14-01-2018

Het meest debiele van "normalen" is dat ze altijd denken dat ze in de meerderheid zijn! Zum kotzen, dat volk!


Oproep | 14-01-2018

Mensen die het "n"-woord gebruiken zouden zich eens moeten beseffen wat ze zeggen.


Cursus | 15-01-2018

@Elly Lust
Als ik bij de groentenboer een appel pik, omdat ik klap van de honger, dan doe ik iets wat niet mag. Niet alleen dat ik steel, maar ik had de groetenboer ook kunnen vragen.
Als de groentenboer toevallig ook nog een moslim is of een Turk, waar ik iets tegen heb, in het algemeen, ik pis in zijn bak appels, loop naar binnen en neem de kassa ook nog mee, dat hij goed voelt wat ik zijn plek vind, dan ben ik godje aan het spelen. Dan ben ik een gevaarlijke gek.

Als je kijkt wat dan weer in die wijk fout gaat, dan zijn het geen mannetjes van 80 die gekke dingen doen. Ze zijn jong. Die Syrië-gangers ook, ze zijn allemaal jong. Het is een andere reden om, met permissie, godverdomme te zeggen. Maar nog steeds geen reden om bij de Turkse groentenboer over zijn meloenen te gaan zeiken. Want die staat gewoon braaf meloenen te verkopen.

De gevaarlijksten zijn zij die godje lopen spelen. Zeker als ze nog zo jong zijn. Als jullie woordvoerder dan impulsief niks beters weet dan godje terugspelen....??? Dat is dan, en ik ga geen sorry zeggen, net zo primitief. Nog erger zelfs. Het is gewoon laf. Punt. Als iemand een burkavrouw met een stoeptegel slaat, en dan haar iphone pikt, en jullie zeggen nah, lijkt op ordinaire beroving, zou ik echt net zo ernstig vinden. Zeker als de dader nog niet de jaren des verstands heeft bereikt.

Ik lees ook maar het nepnieuws. Maar zie patronen. Steeds weer groepen. En jong. Waar het fout ging, wie zijn schuld het was, dat is allemaal minder belangrijk. Dat het op deze manier niet goed gaat komen, dat kun je ook zonder bril zien aankomen. Als groepen al zo jong godje kunnen spelen en er mee wegkomen.... dan mag je vergeten om als laatste het licht uit te doen. Want die stroomrekening gaat dan toch niemand meer betalen.


1983 | 15-01-2018

Kerwin Duijnmeijer.
Maar dat is heel racistisch dat ik daar ineens aan moet denken. Want dat is color-coordinated.


Roy020 | 15-01-2018

Een COC dat wegkijkt en zich druk maakt om gemeenteboekjes van vele tientallen jaren geleden. En een politie, Justitie en OM die er een hele andere agenda op nahouden. Het is meer de tijd van iftars bezoeken en thee drinken, dan de homogemeenschap beschermen. Het gaat er de komende jaren zeker niet beter op worden.


@Roy020 | 15-01-2018

Welk COC?


Pride | eergisteren | 14:00

Goed onderwijs is de sleutel. Net zoals de tafel van 10 erin wordt gestampt moet ook art. 1 er in worden gedrild. Als je zelf niet hediscrimineerd wil worden, dan moet je zelf ook iedereen hetzelfde behandelen.
Het wordt tojd dat op scholen aan de leerlingen wordt verteld dat homo's, Joden en vrouwen geen minderwaardige wezens zijn. Dat zou al een mooi begin zijn. Omdat religieuze scholen hier niet aan kunnen voldoen, kunnen we die gelijk afschaffen.


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven