Aanzienlijk meer Cubaanse LHBT-vluchtelingen

18-01-2018 | Aanzienlijk meer vluchtelingen uit Cuba hebben in 2017 asiel aangevraagd in Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Het zou voornamelijk gaan om LHBT-vluchtelingen waarbij de groep transgenders is oververtegenwoordigd. Volgens LHBT's die asiel aanvragen verslechtert hun positie in snel tempo maar vanuit Nederland is moeilijk duidelijk te krijgen wat er precies gaande is in Cuba. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers heeft de Tweede Kamer toegezegd om nog voor de zomer met meer informatie te komen.

In 2015 kwamen nog 9 Cubaanse vluchtelingen naar Nederland, een jaar later waren dat er 23. Vorig jaar vroegen in totaal maar liefst 256 vluchtelingen uit Cuba asiel aan in ons land. In november was al een opvallende stijging waarneembaar maar in december alleen al zochten 121 asielzoekers veiligheid in Nederland. Alleen uit Syrië kwamen in december meer vluchtelingen naar Nederland. Waarom ons land zo populair is is niet geheel duidelijk maar het vermoeden is dat Nederland in de Cubaanse LHBT-gemeenschap bekend staat als veilig toevluchtsoord. Nederland is ook een praktische plaats voor Cubaanse vluchtelingen. Zij kunnen visumvrij reizen naar Rusland. Het vliegtuig naar Moskou maakt een tussenlanding op Schiphol alwaar asieladvocaten hun handen inmiddels vol hebben aan de Cubaanse asielzoekers.

Homoseksualiteit is sinds 1979 niet meer strafbaar in Cuba maar homostellen worden nog altijd niet erkend. De overheid kondigde lang geleden al aan dat er wetten in de maak zijn die de LHBT-gemeenschap moeten beschermen maar hier is nog niets van terecht gekomen. Ook met de maatschappelijke acceptatie van de LHBT-gemeenschap is het nog altijd slecht gesteld en rust er nog een graat taboe op homoseksualiteit.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Gelukkig | 18-01-2018

Met al die Hollandse homo's die naar Spanje gaan is er straks nog een homotekort. En geen reet meer te beleven. Maar gelukkig zijn er Cubanen die gelijk dat gat komen vullen.


Njet | 18-01-2018

Jammer dat Fidel Castro aan acceptatie van homoseksualiteit geen aandacht heeft besteed. Nu kan links rechts niets verwijten. Voorlopig nog geen cuba libres en wilde Havanna's. Wat dat betreft past Cuba de achterlijke en homofobe opvattingen van haar grote Russische broer goed toe.


Wim | 18-01-2018

Word steeds gekker, zeker allemaal transgenders die zich op onze kosten willen laten transformeren tot vrouw, en wij betalen. Nederland heeft al 17 miljoen inwoners en is veels te vol, en de echte Nederlanders moesten van Juliana oprotten toen Nederland volgens haar en haar regering te vol werd met ongeveer 7 miljoen inwoners, nu halen ze de meest geloofs fanaten en indioten binnen.


Roy020 | 23-01-2018

Ik kom regelmatig in Cuba en de homo's kunnen daar redelijk veilig hun gang gaan. Ik zou Cuba zeker niet beschouwen als onveilig land. Het opnemen van vluchtelingen uit Cuba voor die reden is dus niet gegrond.
Dat ze hier naar toe willen voor economische redenen, want dat is het dan eigenlijk, snap ik best.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:15 | Little Britain

00:00 | MVS

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven