Wettelijk verbod discriminatie transgenders

07-12-2017 | Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Nevin Özütok (GroenLinks) en Kirsten van den Hul (PvdA) dienen vandaag een progressieve initiatiefwet in om transgenders en intersekse personen expliciet tegen discriminatie te beschermen. De indieners willen de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) aanpassen.

Uit onderzoek blijkt dat transgenders nog vaak worden achtergesteld op de arbeidsmarkt; hun werkeloosheidspercentages liggen 20 procent hoger dan gemiddeld. Intersekse personen worden geconfronteerd met onbegrip en discriminatie. Dit beïnvloedt de participatie in opleiding, werk en vrije tijd op een negatieve manier. Er leven in Nederland zeker 50.000 transgenders, mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat bij de geboorte werd geregistreerd. Ook zijn er 85.000 intersekse personen. Zij worden geboren met een lichaam dat niet (geheel) voldoet aan strikt biologische definities van man of vrouw, bijvoorbeeld omdat ze als man een extra X-chromosoom hebben of als vrouw geen baarmoeder hebben.

"Iedereen moet in Nederland zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Op het werk, op de sportclub, op school, als je uitgaat, overal," aldus Bergkamp. "Bij discriminatiebescherming mag het niet uitmaken of mensen (volgens anderen) wel of niet in het standaard man-vrouw plaatje passen." Özütok: "Ons wetsvoorstel maakt expliciet dat discriminatie op grond van genderidentiteit, -expressie en geslachtskenmerken verboden is. Zo kan er geen misverstand meer over bestaan dat transgenders en intersekse personen tegen discriminatie beschermd worden."

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 07-12-2017

Goed initiatief hoor. Misschien dat er dan ook gelijk iets gedaan kan worden aan de bij wet gelegaliseerde discriminatie van homoseksuelen? De weigerambtenaar.


Peter | 07-12-2017

De officiele titel van de AWGB is:
quote:
Officiele titel:Wet van 2 maart 1994, houdende algemene regels ter bescherming tegen discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat. Unquote.
Geslacht wordt hier al genoemd, en niet verder uitgediept in allerlei varianten. Dus waarom deze aanvulling.
Daarnaast bestaat ook artikel 1 van de Grondwet, waarin staat dat iedereen in gelijke gevallen gelijk behandeld dienen te worden.
Dus waarom een nieuwe wet? De overheid moet deze 2 weten gewoon handhaven en discriminatie in welke vorm dan ook aanpakken.
Voor mij is deze nieuwe wet er 1 voor de buhne.


@Peter | 07-12-2017

Eens.
Hoeveel artikeltjes geleden alhier, ging het over de vele moorden op transgenders? En over zware mishandelingen wegens homo of lesbo? De meest gruwelijke reacties op straat in Hoofddorp?
Het is een trieste buhne waar zulke politici op staan. Maar ja, zelf lekker veilig natuurlijk. Op hun werkplek wel. Ik vind zulk soort theater eigenlijk gewoon een belediging voor de burgers waar het om gaat. Want je weet dat er toch niks mee gebeurt.


Systeemrot | 08-12-2017

Het systeem is gewoon flink rot:
De Tweede Kamer is uitgehold door een nutteloze moloch-dictatorpartij (PVV). Daarnaast mensen die kamerlid worden omdat dat beter oplevert dan bijstand (Mosco), of dubbelgezicht Turken (Denk). Het is bijna niet meer mogelijk om nog een regering te vormen. Het is een raar kippenhok.
Wat krijg je dan bij de twee andere takken van de democratie (politie en justitie)? Die gaan meer politiek bedrijven dan werken. Die worden inderdaad weer zoals ze in de oorlog ook functioneerden: anti burger.
Alles begonnen met een gehaktbal die niets méér toe te voegen heeft dan de boel afzeiken, die pruik uit Limburg.


Bijwerking | 08-12-2017

De belastingdienst is straks niet eens meer in staat om de belastingen op te halen. Zegt het AD.
En dan zijn er nog een paar feestneuzen in het parlement die Artikel 1 van de grondwet willen aanscherpen. Terwijl het bloed al aan de straat kleeft. Nieuw links. Ok, moslims en vluchtelingen dat plakt niet meer. Transgenders!!!! Die zijn ongevaarlijk! Dan gaan we daar maar bescherm-moties over indienen!!!! Goed plan en leest lekker weg.

Is het al iemand opgevallen dat dat wat het COC zogenaamd gedicteerd heeft aan de regering vooral niks kost? En dan heb ik het niet eens over geld.


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven