Ook Oostenrijk krijgt homohuwelijk

05-12-2017 | Het Constitutioneel Hof van Oostenrijk heeft dinsdag besloten het huwelijk niet alleen voorbehouden mag blijven aan heteroparen. Het Hof oordeelde dat bestaande wetgeving discriminerend is. De hoogste rechtbank van Oostenrijk boog zich over de kwestie nadat het een klacht had ontvangen van twee vrouwen. Zij kregen van de autoriteiten in Wenen geen toestemming om een wettelijk huwelijk aan te gaan.

Helmut Graupner, de advocaat van de lesbiennes, is zeer blij met het besluit van de rechtbank. "Dit is een historische overwinning voor de LHBT-gemeenschap in Oostenrijk," aldus de Graupner in de plaatselijke media. De rechter heeft bepaald dat de discriminerende wetgeving uiterlijk op 31 december 2018 moet zijn aangepast zodat op 1 januari 2019 de eerste homohuwelijke gesloten kunnen worden. Mocht de politiek eerder besluiten de wetgeving aan te passen kan het burgerlijk huwelijk al eerder worden opengesteld voor paren van het zelfde geslacht. Volgens de advocaat is Oostenrijk het eerste Europese land dat het huwelijk verplicht dient open te stellen. Andere Europese landen legaliseerden het homohuwelijk via politieke weg en niet via een rechterlijke uitspraak. 

De Oostenrijkse regering probeerden al diverse malen om het homohuwelijk te legaliseren. In de grondwet van het Alpenland is opgenomen dat het huwelijk een exclusieve verbintenis is tussen man en vrouw. Onder aanvoering van bondskanselier Christian Kern werd medio 2016 andermaal een wetsvoorstel ingediend dat een einde moest maken aan het verbod op het huwelijk tussen twee personen van het zelfde geslacht. Maar een politieke meerderheid stemde toen tegen het wetsvoorstel. De verwachting is daarom ook dat trouwlustige homoparen nog ruim een jaar moeten wachten alvorens in het huwelijk te mogen treden. De politiek zal geen haast maken met het aanpassen van de huidige wetgeving.

Sinds 1971 is homoseksualiteit uit het Oostenrijkse wetboek van strafrecht en zeven jaar geleden werd het voor homoparen mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan en kinderen te adopteren.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 05-12-2017

Zo lang er nog van die “liefdevolle” gelovigen aan de macht zijn blijft deze discriminatie in stand.


Sachertorte | 05-12-2017

Beter iets dan niets in dit zeer R-K land. Hopelijk heeft 't 'n positieve uitstraling naar 't Oosten, want dat is onontgonnen gebied.


Jan@Joop | 05-12-2017

Ja maar voor een land waar ultra rechts de baas speelt hebben de Arabieren binnenkort niet veel meer te vertellen, en homo's hoeven niet er bang te zijn van de meeste van de rechtse top zijn zelf gay.

Pracht land en goede manier die hier te zoeken zijn, asociaal land is nederland geworden, de criminelen spelen heer en meester.


harrie | 06-12-2017

Jan,we zijn zwaar overbevolkt in Nederland in Oostenrijk is nog ruimte en dat maakt het leven toch wel wat aangenamer.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

22:00 | MVS

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Felix Jaehn (DJ)

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven