Meer homofobie in voormalige Sovjetstaten

22-12-2017 | De Russische kruistocht tegen LHBTI's heeft geleid tot groeiende discriminatie, homofobie en vijandigheid in voormalige Sovjetstaten. In Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië worden activisten die opkomen voor de rechten van LHBTI's steeds vaker onderdrukt, aldus het vandaag verschenen Amnesty-rapport 'Less equal: LGBTI human rights defenders in Armenia, Belarus, Kazakhstan, and Kyrgyzstan'.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren negentig van de vorige eeuw, staan in Oost-Europa en Centraal-Azië de rechten van LHBTI's onder druk. Zo voerde Rusland in 2013 de wet in tegen 'homopropaganda', die het verspreiden van informatie over niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – onder minderjarigen verbiedt. De marteling en verdwijning van homoseksuele mannen in Tsjetsjenië is een ander voorbeeld. Mensenrechtenverdedigers in de vier landen verklaarden in gesprekken met Amnesty dat de voortdurende negatieve invloed van Rusland tot een klimaat van intolerantie heeft geleid voor LHBTI's.
 
Uit het Amnesty-onderzoek blijkt dat de Russische autoriteiten en de media in de voormalige Sovjetrepublieken doelbewust het idee verspreiden dat de rechten van LHBTI's 'westerse waarden' zijn, die op een of andere manier de nationale veiligheid bedreigen. De regeringen van Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië hebben de laatste jaren LHBTI-rechten steeds zwaarder onderdrukt. In 2016 nam Wit-Rusland een wet tegen 'homopropaganda' aan. In andere landen zijn dergelijke wetten in de maak. Doordat ze alleen staan, zijn homo-activisten aangewezen op internationale steun. Dat versterkt echter weer het onjuiste beeld dat LHBTI-rechten uit het buitenland afkomstig zijn met als doel de culturele en nationale waarden van de voormalige Sovjetrepublieken te ondermijnen. Daarnaast is de LHBTI-beweging in Oost-Europa en Centraal-Azië verzwakt door zelfcensuur, onvoldoende bewustzijn van LHBTI-rechten en langdurige burn-outs van activisten.
 
In Armenië zijn homofobie en transfobie diep verankerd in de samenleving. Uit onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat 98 procent van de bevolking tussen 18 en 34 jaar van mening is dat homoseksualiteit 'niet geaccepteerd moet worden door de maatschappij'. LHBTI-activisten worden op tal van manieren tegengewerkt en buitengesloten. Een prominente LHBTI-activist uit Wit-Rusland vertelde dat hij zijn werk niet kon voortzetten, omdat 'de persoonlijke risico's te groot waren'. Hij had al verschillende keren zijn baan verloren vanwege zijn activisme en was herhaaldelijk door de politie verhoord. En een van de eerste voorvechtters van LHBTI-rechten in Armenië, Mikayel Danielyan, vertelde dat parlementariërs en andere mensenrechtenverdedigers weigerden samen met hem aan een tafel te zitten. In Kirgizië ligt een wetsontwerp uit 2014, waarin wordt voorgesteld om het 'bevorderen van een positieve houding' ten opzichte van ‘niet-traditionele seksuele relaties’ strafbaar te stellen.
 
Amnesty International dringt er bij de autoriteiten van Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië op aan om ervoor te zorgen dat LHBTI-groepen hun werk veilig en zonder discriminatie kunnen uitvoeren. Daarnaast worden mensenrechtenorganisaties opgeroepen hun LHBTI-collega's te steunen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

harrie | 22-12-2017

Religie heeft daar natuurlijk niets mee te maken ,lijkt maar zo, mensen manipuleren is hun is door hun uitgevonden.


cliff | 22-12-2017

Sinds het verdwijnen van ''atheďstisch" communisme in 1991 heeft de groeiende revival invloed van religie in deze Ex-Sovjeststaten Nazistische proporties aangenomen, zelfs in de oppositie.


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven