Vaker testen en direct behandelen van hiv

17-11-2017 | In Amsterdam worden meer nieuwe en recente hiv-infecties opgespoord dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Voor het eerst zijn de inspanningen van het H-TEAM, het samenwerkingsverband dat werkt aan een stad zonder nieuwe hiv-infecties, zichtbaar. Maar de nieuwe cijfers maken ook duidelijk dat in heel Nederland nog steeds veel mensen met hiv laat bij een arts komen om zich te laten testen en behandelen, een derde van de homomannen, meer dan de helft van de heteroseksuele mannen. Snel testen en behandelen is van essentieel belang, voor de gezondheid van degene die leeft met hiv én voor anderen. Want een succesvolle behandeling zorgt ervoor dat je hiv niet langer kunt doorgeven.

Daarom start het H-TEAM een nieuwe campagne, voor het eerst ook buiten Amsterdam, om het testen op hiv te stimuleren. Hoe sneller hiv behandeld wordt hoe beter, dan is met hiv uitstekend te leven. Om dat te illustreren heeft het H-TEAM twee video's gemaakt en een informatieve website laatjesneltesten.nl.

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland daalt geleidelijk en de trend zet door, zo blijkt uit de nieuwe cijfers. Toch kwamen er vorig jaar opnieuw ruim 800 nieuwe hiv-diagnoses bij.  In totaal zijn in Nederland nu meer dan 19 duizend mensen met hiv in zorg. Naar schatting zijn er 2600 mensen hiv-positief die het niet weten, omdat ze zich niet laten testen. Volgens de recente cijfers begint 45% van de mensen met hiv te laat aan een behandeling, dat wil zeggen dat ze al een verzwakt afweer hebben of zelfs aids. Zo snel mogelijk een hiv-infectie opsporen om dan direct te beginnen met de behandeling, voorkomt dat het lichaam schade oploopt. Tegenwoordig zijn de hiv-medicijnen zó goed, dat leven met hiv weinig belastend is: met het slikken van de hiv-remmers één keer per dag is de infectie onder controle. Met hiv kan je dus gezond leven. En als het hiv-virus zodanig is onderdrukt dat het niet meer meetbaar is in het bloed, kan het virus ook niet meer doorgeven worden aan anderen.

"Nee hiv is natuurlijk geen griepje, het gaat tenslotte niet na een paar dagen vanzelf over en onbehandeld kan het nog steeds zeer ernstige gevolgen hebben. Hiv is nog niet te genezen, maar is wel succesvol te behandelen. Dus bij onbeschermde seks onmiddellijk laten testen en heb je hiv, dan direct beginnen met de medicijnen. Bovendien draagt het bij aan het stoppen van de epidemie in Nederland," zegt Wim Zuilhof van Soa Aids Nederland. Laat je snel testen en behandelen, want met hiv kan je uitstekend leven, kan je blijven genieten van seks, kan je ook een hypotheek afsluiten en kan je ook zorgeloos kinderen krijgen. Dat is de boodschap van de nieuwe landelijke campagne van het H-TEAM.

Tags: hiv, soa
Deel dit artikel:  

Reacties:

Linke Soep | 18-11-2017

Altijd maar die door Ronald Reagan verpopulariseerde HIV/AIDS!

Kijk ook eens naar Papilloma:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Humaan_papillomavirus

En naar Hepatitis, bijvoorbeeld deze:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_C

Niet dat je gelijk in een plastic zak moet leven, maar je hoort het wel te weten. Als je auto rijdt neem je ook risico's. Maar te hard rijden, met name onder invloed, blijft gevaarlijk.

(Ik krijg geen cent subsidie voor deze bijdrage, en ben ook niet ge-crowdfund)


COC | 18-11-2017

He kut, dat wilden wij net posten


OutTV | 18-11-2017

Wij maken alleen TV over leuke en commerciele onderwerpen.


God | 18-11-2017

Zucht


MArc | 18-11-2017

Ik snap de campagne, maar heb er wel moeite mee. De aandacht wordt verschoven van 'Veilig neuken' naar 'Snel testen en behandelen'.


DuraLexSedLex | 18-11-2017

Blijft 'n afweging tussen je gezondheid (en die v/e ander) en je laten gaan zonder rubbers. Vooral lastig als de remmingen zijn weggevallen. Voor menigeen hoeft 't niet meer, als er condooms omheen gesjord moeten worden. De huid is nu 1x 'n gevoelig orgaan en de inwendige mens wil ook wat. Reagan was geschrokken vanwege Rock Hudson. Heeft tout Hollywood afgewerkt.


Rock | 18-11-2017

Dat verhaal van Rock Hudson kwam pas lang nadat Reagan had besloten er niks mee te doen. Grenzen dicht en alle homo's testje doen. En geen dollarcent voor onderzoek.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

22:00 | MVS

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Felix Jaehn (DJ)

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven